torstai 19. tammikuuta 2017

ANAKRONISMI, FOSSIILI VAI VANHA PIERU?

  Ruuhkaviikko yli puolen välin. Eilen olin hammaslääkärillä, tarkastuskäynti. Aika piti varata takahampaan korjaukseen. Ja suuhygienistille. Hieno ammmattinike, tuo suuhygienisti. Minähän voisin olla osa-aikainen kotihygienisti, kun välillä kotona, silloin tällöin Elinalla, siivoilen. Mutta rotuhygienistiä ei minusta kyllä saa tehtyä.
  Tiistaina oli Elinalla operaatio Launeen Hammashoitolassa. Toin hänet meille yöksi, lähinnä kai itseni takia. Vähemmän olin huolissani oikeellisen lääkityksen aloittamisesta, kun sain sen itse valvoa. Eilen vein sitten äidin taas kotiinsa. Vielä hän joten kuten pärjäilee ilman jatkuvaa perään katsomista. Toivottavasti kauas tulevaisuuteen.

  Tänään on siis ihan joutopäivä, voi vaikka kirjoittaa. Joten kirjoitan. Entisestä en viitsii enää tänään kirjoittaa, tulevasta ehkä vähän, tämän hetken mietteistä jotakin.

  Hilpan eläköitymisessä tapahtuu käänteitä ja muutoksia. Nyt hänelle tuli tieto, että eläkkeelle pitää jäädä jo 1. helmikuuta, mikäli haluaa katinkultaisen kädenpuristuksen. Se puristushan oli syy jäädä ennen kesää pois duunista, joten siitä vaan. Vähissä ovat rouvan aamut. Ensi viikko enää jäljellä, kaksi kuukauden viimeistä päivää ovat "pekkasia".

  Mietiskelin: "olenko anakronismi?" Tulin johtopäätökseen, että fossiili, reliikki, dinosaurus ja vahna pieru saatan olla, mutta anakronismi en. Jos hiihtäisin tervatuilla puusuksilla kerran kuukaudessa puotiin ostamaan suolaa, lamppuöljyä ja tulitikkuja, tai asuisin painovoimaa hyväksikäyttävässä ilmassa kelluvassa talossa, olisin anakronismi. Oikeastaan en ole edes fossiili, reliikki tai dinosaurus. Olen jopa poistanut kotimme seiniltä kyltin: "SPOTTA EJ PÅ GOLVET". Osaan myös käyttää tyydyttävästi tietokonetta, älypuhelinta, digiboxia, mikroaaltouunia ja langattomia kuulokkeita. Olen Facebook'issa, Instagram'issa, Twitter'issa ja WhatsApp'issa, joskin vain fb:ssa aktiivisemmin.
  Vanha pieru myönnän monessa suhteessa olevani. En mm. ole Snapchat'issa, Tinder'issa tai Steam'issa, enkä käytä Skype'a enkä Spotify'ta. En tosin tiedä "vanhan pierun" tunnusmerkeiksi luokiteltuja seikkoja, mutta luulen edellä luettelemieni niihin kuuluvan. Asiaa selvittääkseni googletin "vanhan pierun". Urbaani sanakirja antoi käsitteelle merkityksen: "Kokenut henkilö, jolla on kokemusta alastaan". No, kokemusta minulla on aika monelta alalta. Sen perusteella olen "vanha pieru". Mutta googlen vastauksista sain erilaisen käsityksen "vanhasta pierusta", kuin se, jota olin mielessäni ajatellut. Niiden perusteella "vanha pieru" on alallaan kaiken (muka) oppinut ja kokenut, ehkä hieman ylimielinenkin heppu, jota ei parane mennä neuvomaan. Jos näin on, en ole "vanha pieru".
  Nyt on edessäni ongelma: jos en ole anakronismi, fossiili, reliikki, dinosaurus, enkä vanha pieru, niin mikä minä ole? Itsetutkiskelun ja itsensä löytämisen paikka? Niin kai. Tiibetiin en kuitenkaan aio lähteä. Otan asiakseni paneutua itsetutkiskeluun Avokkaassa jonain tyynenä ja sumuisena syysaamuna heti auringon noustua. Sellaisina aamuina ovat ajatukset sopivassa vireessä noin tärkeään tehtävään. Kun olen saanut pulman ratkaistua, tiedotan asiasta tällä foorumilla. Mikäli ongelma jää yhä avoimeksi, tulette siitäkin saamaan informaatiota.

  Jostain mielen oikusta johtuen tuli mieleeni eräänä päivänä sana "lekittää". Verbiä käytettiin muinoin 1960-luvulla Mikkelissä. Se tarkoitti suunnilleen samaa, kuin "mennä", paremmenkin "lähteä nopeasti".
  "Ala jätkä lekittää" saatettiin tokaista kaveripiirissä jollekin, jonka jutut alkoivat kyllästyttää. Tokko teonsana enää hengissä? Mr. Google ainakin on siitä tietämätön.
  Tästä ajatuskulkuni jatkoi arvaamatonta tietään. Muistin, että synonyymi verbille "lekittää" on "telkkiä". Ainakin Haneli sitä viljeli ennen muinoin. Saattoi talviverkoilla minulle ärjäistä, jos homma ei sujunut, niin kuin olisi pitänyt: "Lähe äijä telkkimään, jos ei homma onnistu!"
  Mr. Hakukone löysi lukuisan määrän osumia sanalle "telkkä", kun kysäisin, ei yhtään sanalle "telkkiä".
  Myös ilmaisuja "litoa" ja "vitoa" on käytetty/käytetään kehoitettaessa jota kuta ottamaan jalat alleen. "Litoa" ei säväyttänyt hakukonetta. "Vitoa" puolestaan tuotti osuman Sivistyssanakirjaan, Tämä ilmoitti verbin tarkoittavan:
  1.  puhdistaa ja pehmittää pellavakuituja eräitä kansanomaisia muokkausvälineitä käyttäen
  2.  (arkikieltä) kalppia. esim. Alahan vitoa! Lähti vitomaan
  Täytyy myöntää, että kohdan 2. tarkoituksessa olen sanaa käyttänyt, sen kehoitusta totellut, mutta kohdan 1, tyyppinen askarointi on jäänyt kokematta.
  Sieltähän muuten tuli osuva synonyymi verbille "telkkiä"; "kalppia". Kyllä suomen kieli on rikasta. Näitä kun lähtisi pyörittelemään, ei mikään aika riittäisi.

  Vaikka minun aikani riittäisi tämän blogin jatkamiseen, en aio sitä tehdä. Muut aktiviteetin odottavat. Joten palaillaan.

Vielä esimerkkikuvat aamusta, jolloin itsetutkiskelu saattaa onnistua



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti