lauantai 13. elokuuta 2016

YKSIN KOTONA, osa I

  Yksin kotona. Ei siinä mitään kummallista sinänsä; olen lähes jokainen arkipäivä yksin kotona. Mutta kovin harvoin olen yksin kotona lauantaisin.
  Tänään kotona. Ei siinä mitään kummallista sinänsä; olen useimpina päivinä vuodesta kotona. Mutta kovin harvoin olen kotona kesälauantaisin
  Tuo elokuvaan ja televisioon viittaava alku johtuu siitä, että olen yksin kotona tänään, eli olen tänään yksi kotona. Se taas johtuu siitä, että Hilppa on ensimmäistä kertaa duunissa näin lauantaisin.
  Asia lienee tullut selväksi?


    Eilen, kun olin hakenut Hilpan, avasin telkkarin. "Sieltähän tulee naisten 10 000 m:n finaali!", äkkäsin, jäin katsomaan. Kohta puolenvälin jälkeen Etiopian Almaz Ayana lähti huimaan lentoon, jätti hetkessä muut taakseen. Muutama huikea kierros, sitten hänen vauhtinsa tasaantui siinä 70 sekuntiin/kierros. Maalissa kello pysähtyi aikaan 29:17:45! Uskomaton maailmanennätys oli syntynyt. Kiinalaisen Wang Xian'in lähes lyömättömänä pidetty aika vuodelta 1993 alittui liki 14 sekunnilla! Paavo Nurmen luut luultavasti kalisivat pyöriessä haudassaan; Paten ennätys oli 30:06:1.
  Miesten maailmanennätys kyseisellä matkalla alitti etiopialaisen ajan 04.08.1950 (29:02:9, Emil Zatopek), ja suomenennätys  07.08.1968 (29:07:0, Jouko Kuha). Missä immeisen rajat?

  Phelps kahmii ja kauhoo kultaa, mutta jäi hopealle 100 m:n perhosessa. Maansuru Ämeriikassa.  Painonnostaja Milko Tokola pyörtyä kupsahti työntösuorituksensa jälkeen. Suomalaista sisua?  Joku naismukiloija paukutteli vastustajaansa terhakammin, kuin vastustaja häntä. Mitali tulossa?

  Muutamia uimalähetyksiä tulin seuranneeksi, mutta minulle ei vieläkään selvinnyt ikuisesti askarruttava pulma: saako naisten rintauinnissa käyttää käsiä? Vaikka toki olenkin jo aikaa sitten päätellyt, että saa; saahan selkäuinnissakin. Siis käyttää käsiä. Eikä perhosuinti ole tarkoitettu perhosille. Liekö vapaauinti sitten vain naimattomien yksinoikeus? Sitäpä en osaa sanoa.

  Nyt, kun Avokkaaseen satsaamaan äleydyttiin, tilasin taloon.com'ista lavallisen liuskekiviä (Majakivi Kavalan, 3-5 cm, 9 m2) ja pilariharkot leikkimökin perustukseen. Ajattelin ensin, että käyn peräkärrin kanssa ne Mikkelistä noutamassa, mutta päädyin helpompaan ratkaisuun. Toki rahti jotakin maksaa, mutta maksaa se bensakin. Eikä kiireisen eläkeläisen aikakaan ilmaista ole. Vaikka jos tuntipalkkani kalkuroidaan eläkkeen määrän mukaan, aika kaukaa olisin saanut lähteä tarpeet hakemaan.
  Kävin viikolla Kosken Metallin myymälästä hakemassa myös piipuhatut kaikkiin kolmeen korsteeniin. Sitäkin on tullut vuosia pähkäiltyä, ei pähkäillä enää.
  Ulko-oven ja kylmälle verannalle johtavan välioven aioin myös uusia, lämpötaloudellista syistä. Piirsin jo niistä kuvatkin. Laitoin Väänälän Puutyöhön maililla soittopyynnön, mutta taitaa olla kiireitä, kun ei ole yhteydenottoa kuulunut? Vai onko kahden oven tilaus liian mitätön konsernille.
  Ilmalämpöpumppu on myös tilattu syyskuun 1. viikolle. Lapetikas, joo ja kokonaan unohtumaan päässyt talon takalappeen räystäkouru, ovat vielä tämän syksyn, viimeistää tulevan kevään, hankintalistalla. Nuohoojaa ennen pitää laittaa, tikkaat, ja nuohooja pitää tilata ensi kesäksi. Vai oliko vasta seuraavaksi? Pitää tarkistaa.
  Tämä kaikki tietää sitä, että lasiverannan uusiminen saa jäädä tuota tuonnemmaksi; kyllä se vielä jokusia vuosia menee, nyt kun ei enää pääse maanrajasta lisää mytteentymään. Varmaan se joskus pitää uusia, tehdä samalla lämpimäksi tilaksi, mutta suunnitellaan rauhassa. Ei sen duunaaminen muuten niin kauheita tulisi maksamaan (oma työ, vanhat kattopellit, etc.), mutta lukuisien ikkunoiden teettäminen lämpölasisina on melkoinen kustannuserä.


  Ulkona sataa, +13. Sisällä pouta, +21. Pitääpä vilkaista sääennusteita. Anttolassa tänään ja huomenna sateita, +15-17. Viikon päästä vähän sadetta, aurinkoa, +19-20. Ei siis ilmojen puolesta mitään menetetty, voitettiin paremminkin. Jos tuo ennuste toteutuu. Mutta sen näyttää aika.

 Vielä lyhyt katsaus ajankulukkeisiin.

  Lukeminen: "Pianonvirittäjä" luettu, skottikirjailija Stuart MaacBride'n "Pahan postia" aluillaan. Ensimmäinen kosketus kyseiseiseen herraan, en vielä osaa sanoa juuta, en jaata.

  TV: Tänään alkaa, ensin 1. kauden uusinnoilla, sitten uusilla jaksoilla, englantilainen (walesilainen) "Syrjäinen maa". Hyvä oli sarja. Pitää muistin virkistämiseksi katsoa 1. kausi uudelleen. Lisäksi valikoiden Rioa. Jos olisin, kuin silloin ennen, myös Rioja Tintoa kuluisi joku lekkeri.

  Musiikki: Paleface sekä Ricky-Tick Big Band&Julkinen Sana viime aikoina kuuntelussa. Maakuntakirjasto ei ole hankkinut "Dylan Suomeksi"-albumia. Olen juutuupista katsonut Palefacen "Kuoleman kauppiaat" (Masters of War) ja Pelle Miljoonan "Enää itkeä voit" (Like a Rolling Stone). Mietiskelen, pitäiskö lätty ostaa?

  Menee se päivä näinkin, että sellasta Hollolaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti