lauantai 30. heinäkuuta 2016

ONPA SEISOVAA ILMAA

  Hautova keli, ja kostea. Aamulla kuitenkin sörnäytettiin Piskolaan veneellä. Mustikat mielessä, nimittäin. Minä poimin mustikoita niukasti, kanttiksia liki korillisen, Hilppa rohmi marjoja enemmänkin. Minä en osaa orientoitua marjanpoimintaan. Selkään sattuu, missään ei ole tarpeeksi marjoja, paarmat puree, ämpäri meinaa kaatua. Mutta kun sienet on mielessä, ei mikään vastusta, ei vähyys vaivaa, ei ötökän pisto ole kivulias. Asennoitumis-
kysymys, otaksun.

  No, saatiin, mitä saatiin. Elina, joka oli ollut taas viikon Markun kanssa Piskolassa, tuli mukanamme Avokkaaseen. Markulla ja Irmalla on jotkut juhlat, lähtivät aamulla ajelemaan. Elina matkaa huomenna kanssamme Lahteen. Pääsee viikon päästä taas joksikin aikaa takaisin Piskolaan. Sanottakoon se vielä kerran: "Olen kiitollinen Markulle ja Irmalle."

  Leikkelin ip. nurmikkoa, kun leikkuri alkoi oirelemaan. Kierrokset vähenivät pikkuhiljaa, pian tilttasi koko masiina. Annoin sen hetken huilata, putsasin tulpan. Joten kuten se käydä putputti, vajaalla teholla, niin, että sain työn nippa nappa tehtyä. Pitää vissiin viijä huoltoon. Ikävä tulee entistä  Bright&Stratton-merkkisellä koneella varustettua Nortonia; kolkytvuotta ja risat palveli, eikä ollu huollosta kuullutkaan. Sitten alko osat lentelemään, piti romuttaa. Tää uusi ei ole kun kolmatta, vaiko neljättä?, kesää käytössä, ja jo alkaa änkyröimään. Vaan millä ne saisi laitteitaan kaupaksi, jos ne kestäisi määrättömiin?

  Piti vielä leikkuriepisodin jälkeen lähteä metsään, hermoja lepuutamaan. Eikä suotta; kanttiksia löytyi joltisenkin verran, mustatorvisieniä malliksi. Täytynee huomisaamuna vielä mennä muutama torvisienipaikka tarkastamaan.

  Puutarha kasvaa ja voi hyvin. Ensimmäinen tiikerinlilja alkaa aukeilla.


  Vanha rouva tutkii tarkkana kasvustoa. Antaako ihan ohjeita hieman nuoremmalle rouvalle?


  Nyt ovat nuo rouvashenkilöt saunassa. Elinaa ei oikein arvaa itsekseen kylpemään laittaa. Minä menen sinne heti, kun hän palaa. On kyllä paikallaan, sauna. Aika monet hiet on tänään jo tullut otettua. On tuo ilmanala sellainen, että ei tarvitse juuri persettään penkistä nostaa, kun alkaa keittämään. Mutta eiköpä Saimaan vesi pian huuhtele pahimmat nihkeydet pois tiehensä. No nyt se Elina tuli. Kehui uimassakin käyneensä, vaan ei paljon löyssä. Hyvä, että vielä uimaan uskaltaa, äiti. Vaikka ei varmaan reimarin ympäri kroolannut, niin kuin ennen nuorempana.

  Saunottu on, Eetvarttia teki. 
  Anttolassa oli/on Kihut tänään. Ei viitsitty lähteä, on puuhaa muutenkin. Kihuillaan josku toiste, josskihuttaa. 
  Huomenna menen siis vielä yhden sienikeikan tekemään. En muuten tänään havainnut rouskun rouskua. Taisi viimeviikkoinen saalis olla joku näyte-esiintymä! Mutta koska torvsieniä näyttää olevan, niitten perään lähden. Kertauksen vuoksi: se on ehdoton suosikkini metsäsienistä, maultaan voimakkain ja paras. Piste. 
  Hyvissä ajoin varmaan taas startataan huomenna kohti Päijät-Hämettä. Minä, Hilppa, Elina ja ruohonleikkuri. Pitää muuten miettiä, josko veisi värkin Hanelille, joka nakkaisi sen viikolla Anttolan Kone-, ja Urheiluun tutkittavaksi? Vai roudaisiko Lahteen saakka? Siinä pulmaa sydänyön hetkiksi.

  Hilppa loihtii espajalais-anttolallaista munakasta päivällä ylijääneistä potuista ja kanttarellikastikkeesta. Ja munista myös, oletan. Kohta purastaan. Eli taidan lopettaa. Seuraavan kerran uusia aatoksia.  

Ps. Joku kommentoi jossakin nyreänä, että "se ei ole kanttarelli, vaan kantarelli!" Minä vastaan yhtä nyreänä, että paskat se kumpikaan oo, se on keltavahvero! Mutta mulle se on kanttarelli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti