torstai 24. joulukuuta 2015

UUSI VUOSI ON KIELLETTY

  The Sultans of Swing, eiku sori, the Sultan of Brunei, on kieltänyt joulunvieton. Muslimi voi tuossa pikkuvaltiossa saada viiden vuoden kakun tonttulakin pitämisestä. Hassanal Bolgiah, ökyrikas hallitsija, pitää kovaa kuria maansa vajaalle 300 000:lle muslimille. Toivottavasti joulupukkia on informoitu. Harmillista, jos ukko joutuu vuosiksi poseen Borneolla; pukin päähineestä saa luultavasti ainakin kymmenen vuotta kovennettua.
  Tiedossani ei ole, onko "sultsu" kieltänyt myös gregoriaanisen uudenvuoden vieton. Muuten, jos joku on erityisen mielistynyt uudenvuoden vastaanottoon, kannattaa mennä keväämmällä islamilaisiin maihin; vuosi vaihtuu 19. maaliskuuta keskiyöllä. Vaihtuu itse asiassa vuoteen 1437, eli siellä ollaan keskiajan loppupuolilla.
  Jos Bruneissa on uusi vuosikin kielletty, oletettavasti tinanvalannasta määrätään 3, rakettien ampumisesta 6, ja skumpanhörppimisestä yleisen örvellyksen kera 13,5 vuotta vettä-leipää.


  Jos olisin yhtä rikas yksinvaltias kuin arvon sultaani Hassanal, kieltäisin myös joitain asioita:
  -kieltäisin juhannussalot, hapansilakan, pakkasukon, pyhiinvaelluksen ja cafe au lait'in
  -kieltäisin Guy Fawkes'in yön, lyhtyjuhlan, haggins'in, Oktoberfest'in ja Thanksgiving Day'n
  -kieltäisin Thor'in, Edda-runouden, Kalevalan, Nibelungin laulun ja Hindulaisuuden kaikki n. 130 jumalaa, paitsi Saraswati'n
  -kieltäisin nautinnon, kieltäymyksen, ilon, surun, onnen, murheen, sympatian ja antipatian
  -kieltäisin akankantokisat, Pampalonan puolimailin, kansantanssit ja mämmin
  -kieltäisin rasismin, maahanmuuton, suvaitsemattomuuden, pakolaiset, rotusorron, neekerit, syrjinnän ja ihmisoikeudet
  -kieltäisin siis suvaitsemattomuuden, kuten yllä olevasta luettelosta voi havaita, ja nimittäisin itseni ajatusten Styks-virraksi, kaiken olevaisuuden isäksi ja maailmankaikkeuden valoksi.

  Oletan, että iloitsette siitä, että en ole Brunein sulttaanin asemassa.

  Asiaa puhuakseni; kuinka joku voi kieltää vaikkapa joulun? Ei se poistu kieltämällä. Tai joulun vietonhan se sulttaani on kieltänyt. Arvelee varmaan kunnon muslimin uskon laantuvan ja taantuvan tonttulakissa?
  No, suomalaisista osa haluaa kieltää moskeijat, kun ne (muslimit) pitää niin kauheaa mölää torneissaan. Hunnut ja burkat halutaan länsimaissa kieltää, ollaan jossain jo kiellettykin. Erilaisuus halutaan aina kieltää.
  Intiaanipäällikkö Seattle kysyi 1854 vastauksessaan Suurelle Valkoiselle päällikölle suunnilleen, että kuinka joku voi omistaa maan, ilman, vedet, ja kuinka joku voi myydä jotain, mitä ei omista? Samalla tavalla voimme kysyä, kuinka joku voi tietää, mihin on uskottava, ja kuinka joku voi kieltää uskomasta johonkin, kun ei voi tietää, mihin voi uskoa?

  Jokainen uskoo johonkin, vain harvoja asioita voi tietää varmasti. Luonnonlait saattavat heittää häränpyllyä parauniversumissa, aistit saattavat valehdella, mieli tehdä tepposia, muisti on vaillinainen. Annetaan siis kunkin uskoa, mihin haluaa uskoa, olla uskomatta, mihin ei halua uskoa. Sallitaan kaikille heidän uskomisiinsa liittyvät rituaalit, ei tuputeta omiamme muitten ristiksi. Siitä se loppuvuoden vietto lähtee, ensivuosi jatkuu.

Tuumii Iiris


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti