torstai 10. joulukuuta 2015

KIIRETTÄ PUKKAA, eli pc-, musiikki-, ja kirjapäivityksiä

   Kun remppa valmistui, Arttu kokosi kamansa ja poistui kymmenen päivää sitten, ajattelin, että nyt on aikaa vaikka mihin. Ja että kuinka saan edes aikani kulumaan. Ja paskat; nythän ei aika riitä mihinkään. On rästiin jääneiden tallenteiden katsomista. On musiikkiin tutustumista. On lukemispaineita. Ja tuli vielä yksi savotta riesaksi, eilen tuli.
  Mutta mennään järjestyksessä. Tosiaan ei tullut juuri katseltua tallennettuja ohjelmia, kun ajatukset olivat alakerran tekemisissä. Niinpä mokomia on kertynyt. Olen alkanut sumaa purkaa; pari jaksoa, dokkarin ja elokuvan, mitä milloinkin, päivässä katselemalla. Siitä ne vähenevät, rästit.
  Musiikkipuolella on jatkunut Wilco-kausi. Vielä kuukausi-pari sitten bändi oli minulle vain joskus kuultu nimi, en varmaan olisi yhtään heidän biisiään tunnistanut. Satuin sitten lainaamaan Billy Bragg'in albumin "Mermaid Avenue", jonka hän on tehnyt yhdessä Wilco'n kanssa. Siitäpä kiinnostus. Haalin kaikki saatavilla olevat äänitteet (5 kpl) lainaksi. Samalla varasin kirjastoon tilatun bändin uutuuden "Star Wars". Hain sen viikko sitten. Olen myös katsellut YouTube'lta yhtyeen konserttitaltiointeja. Etevä keksintö tuo Chromecast; helppo katsella vaikkapa YuoTube'a pc:lta, läppäriltä, tabletilta, tai puhelimelta töllön kautta. Joo, mainio bändi, tuo Wilco.


Muut valveutomattomat: 
 https://www.youtube.com/watch?v=Z8U4zw84gyE

  Kun ei juuri kavereita ole, joiden kanssa musiikista puhuisin, kuulumisia vaihtaisin, livenä, enkä alan lehtiä lue, ja radiota rikollisen vähän kuuntelen, en millään kestä musiiikkimaailman virroissa mukana.
  Lisää muusiikkisoppaa hämmentelemään tuli eilen käsiini Karjalaisen J:n uutuus "Sinulle Sofia". Kunnella sitäkin pitää, kerran lenkillä jo tehty, tietty.
  Lukemisen kuormittavuus tuli eteen, kun äkkäsin männä viikolla, että en ole lukenut Cormac McCarthy'lta kuin kirjan "Tie". Mistä kimmokkeen sainkaa, niin sen sain; tuumasta toimeen. Nyt on "Veren ääriin" luettu. Viiltävää tekstiä, ei herkkähipiäisille. Rajatrilogian avaus "Kaikki kauniit hevoset" aluillaan, hyllyssä odottavat sarjan kakkonen "Matka toiseen maailmaan", sekä "Menetetty maa", mistä Coe'n veljekset ovat tehneet elokuvan. Täytyy siis painaa menemään, jo senkin vuoksi, että Rajatrilogian päätös "Tasangon kaupungit" on varauksessa.


  Joo, niin on puuhaa, ettei Lidl'in ja Tokman'in tarjouslehteä ehdi selaamaan!

  Eilen tapahtui vielä seuraavaa. Pc:n Windows 10 on parisen viikkoa herjannut, että se ei voi asentaa kolmea päivitystä, virhe se ja se, yritä myöhemmin uudelleen. Silloin tällöin olin yrittänyt. Aamulla, siivouksen lomassa, laitoin taas koneen töihin; sama tulos. Siitä pil****tuneena menin Microsoft-tukeen ja varasin sieltä soittoajan varttia yli yhdeksitoista. Olin siivoillut, ja nautin salaattilounasta, kun puhelin soi. Siinä sitten puhuttiin, lopeteltiin vähän ennen kolmea. Tuli siis ylivoimaisesti pisin puhumistani puheluista ikinä! 
  Asiat etenivät suunnilleen näin: Tukihenkilö Jaakko kyseli ongelman aiheen. otti tietyillä toimenpiteillä koneeni haltuunsa, arveli koneen saastuneen, ja ehdotti puhdistusta. Minä kysymään, että mitä maksaa? Jaska kertoi, että 80 €, jos duunataan vaan se putsaus. Mutta ehdotti perään, että vuositurva kaikilla tietokoneille ja muille Windows'ia käyttäville laitteille on 125 €. Sen lunastamalla voi pyytää ja saada tukea vaikka joka päivä. Ok, ajatteli. Onhan mulla pc ja kaks läppäriä, Hilpalla Microsoft'in tabletti. No diili tehtiin. Tuki-ihminen poisti f-securen, latasi viruksenetsintäohjelman. Se jauhoi aikansa, ja löytyihän sieltä kaikenlaista sontaa. Virusten poiston aikana kysyin, mistä moinen johtuu, f-secure kaeroo kaiken aikaa, että asiat ovat kunnossa. Nyt tarkkana. Jaska sanoi, että sinulla näyttää olevan ladattuna joku puhdistusohjelma. Vastasin, että niinpä. Olin sen joskus tilannut (muistaakseni 30-40€/3 v.), kun ne mainosteli sen nopeuttavan konetta niin ja niin monta prossaa. Nyt kuulin, sen olleen virhe; noista ohjelmista ei ole hyötyä, päin vastoin, ne saattavat sekoittaa f-securen toiminnan siten, että se päästää vahingollisia "pöpöjä" luikertelemaan maallikon hyväuskoista tietsikkaa nakertamaan. Samaten tuli ilmi, että ilmeisesti kesällä, kun Windows 10:n lataamisen jälkeen latasin uudelleen Acrobat Readerin, olin ladannut samalla McAfee-torjuntaohjelman. Huomasin sen kyllä. En siis siitä mitään maksanut, mutta se aika ajoin tarkasti koneen. Ilmoitti muuten aina, että värkki on puhdas. En ymmärtänyt latausta poistaa, mutta olisi tietenkin pitänyt, koska sekin osaltaan sotki f-securen toimintaa. Kun ei ole nörtti, ei ole nörtti. Onneksi on lujat kantapäät. 
  Kun virukset oli poistettu, komensi Jaska Windows'ia korjaamaan aiheutuneet vauriot. Sehän suurimman osan korjasi, muttaa ei kaikkia. "Mikä nyt eteen?", minä kysymään ääni väristen. Jaakko sanoi, että jos kyseessä olisi hänen koneensa, niin kympin ajo kokonaan uudestaa olisi selviö. Minä utelemaan, kuinka se onnistuu. Kaksi vaihtoehtoa Jaakkima tarjosi: 1. Ajetaan alkuperäisellä levykkeellä Windows 7 uudestaan, sitten päivitetään W kymppiin, tai 2. lunastaisin uuden avaimen, ja täräytettäisiin suoraan veres versio. Sitä hän suositteli (tietysti suositteli, sehän on hänen työnsä). Mutta perusteli niin hyvin, että, kun en siihen hätään mistään W seiskan levykettä löytänyt, mentiin taas luottokortin pakeille. Oli jo käynyt mielessä, että menisinkö tietsikkakauppaan, ja ostaisin ihan pakasta revityn. Jaakko sai kuitenkin minut vakuuttuneeksi, että koneeni oli hyvistä osista koottu, kiintolevy nopea, ja se toimi muuten aivan loistavasti. Siis asiaan. Nyt seurasi vaikeampi osio. Aluksi sain avaimen uuteen kymppiin. Sitten ohjelma tallennetiin muistitikulle. Nyt piti tyhjentää se kovalevy, millä käyttöjärjestelmä oli. Se tiesi sitä, että minun piti otta puikot käsiini; eihän jaakko voinut etäkäyttää konetta, missä ei ole Windows'ia! Siis puhelinopastusta kehiin. Tarkemmin luettelemattomien toimenpiteiden jälkeen, muutaman minusta, yhden Jaakosta, johtuvan virheliikkeen jälkeen konhe latasi kiiltävän ja puunatun Windows kypän! Sitten vaan siitä näköistään muokkaamaan. Kaikki henkilökohtainen, kuvat, musiikki, dokumentin, etc., minulla ovat toisella kovalevyllä möhkäleen uumenissa, ulkoisella myös. Mutta monet ladatut ohjelmat tietysti olivat poissa, niitä sitten tarpeen mukaan uudestaan asennellaan. Google toki, kun sen koneelle asensin, toi kaiken sisältönsä entisellään käyttöön. Eli oikeastaan päivittäisessä käytössä ei mikään muuttunut. Mutta maratonpuhelun se vaati, ja Jaska istui jossain Keski-Ruotsissa. Siellä lienee keskitetysti Pohjoismaiden Microsoft-tuki. Oppiakin tuli; ei kannata sonnasta maksaa, varsinkaan siinä tapauksessa, ettei se ole pellolle menossa.
  Sen verran vielä, etteivät nuo ehkä pitkänkin ajan kuluessa koneeseeni pesiytyneet kummajaiset millään huomattavalla tavalla haitanneet käyttöä, vielä. Ties mitä olisi tulevaisuudessa tapahtunut, jollen olisi äletynyt asiaa purkamaan. Opetus: Jos epäilet edes hippusenkaan vertaa, että jotain on persiillään, ota selvää! Sillä melkein voin takuun antaa, että vikaa on! 
  
Ei pitkiksi käy huru-ukon päivät, ei.
Q.E.D.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti