maanantai 23. marraskuuta 2015

SEURAUKSELLISIA SUOSITUKSIA

  Joku, vaikkapa minä, saattaa sanoa sinulle, että tuo ja tuo firma on luotettava, tai että se ja se tuote on hyvä. Mitä tämä merkitsee? Jos siis minä sanon sinulle, että Kuittisen Putki & Pojat Ky on erittäin luotettava tekijä, se tarkoittaa, a): että se on luotettava tekijä, tai b): että minä luulen se olevan luotettava tekijä, tai c): että minä valehtelen sen olevan luotettava tekijä.
  Oletetaan, että sinä innostut suosituksestani, ja säntäät suin päin tilaamaan Kuittisen Putki & Pojat Ky:ltä patterien ilmauksen ja tukkeutuneen wc:n viemärin avauksen (tuossa tärkeysjärjestyksessä, mutta ainakaan siitä ei minua  voi syyttää!).
  Tapauksessa a) asiat etenevät oletettavasti kuten on sovittu, ja voit parin päivän sisään vähentää välikerraston ja käyttää eriötäsi intiimipuuhiisi.
  Jos on kuitenkin kyseessä tapaus b), tulee eteen kaksi mahdollisuutta; kaikki sujuu, kuten tapaus a):n kohdalla. Tai loppuviikosta Kuittisen Putki & Pojat Ky:n nuorempi poika tulee kartoittamaan sovitussa työssä tarvittavat välineet. Seuraavan viikon alussa Kuittisen Putki & Pojat Ky:n vanhempi poika tulee ilmausavain pakissaan ilmaamaan patterit. Työvaiheen suoritettuaan hän ilmoittaa valitellen, että karhupumpun varsi on katkennut. Iloksesi saat kuitenkin kuulla, että uusi on jo tilattu, luvattu toimittaa alkaneen viikon aikana. Joten pääset nauttimaan yksityisyydestä seuraavan viikon alkupuolella.
  Entä, jos hirmuskenario on toteutunut, puhutaan kohdasta c)! Olen siis, luultavasti oman edun tavoittelu mielessäni, valehdellut, että Kuittisen Putki & Pojat Ky on luotettava firma. Taas on kaksi mahdollisuutta; kaikki sujuu, kuten tapaus b);n jälkimmäisessä vaihtoehdossa. Tai Kuittisen Putki & Pojat Ky:n nuorempi poika tulee kartoittamaan sovitussa työssä tarvittavat välineet jo saman päivänä, kun urakka on sovittu, ja tuo mukanaan osalaskun. Sen jälkeen ei Kuittisen Putki & Pojat Ky:stä kuulu mitään. Kun viikon kuluttua viimein saat tj. Kuittisen puhelimeen, tämä kehottaa katsomaan, mitä laskussa lukee. No, pienellä präntättynä siinä seisoo, että laskun tulee olla maksettu ennen seuraavaa työvaihetta. Pää savuten avaat läppärin, maksat laskun, ja kiroat Lehkosen alinpaan helvettiin. Parin päivän kuluttua Kuittisen Putki & Pojat Ky:n nuorempi poika tulee ilmausavain pakissaan, ilmaa patterit, pilaa parketit jättämällä vesilammikoita sinne tänne, laskee koirasi Penin karkuun tupakilla käydessään, jättää osalaskun ja poistuu enempiä puhumatta. Viisastuneena maksat osalaskun miettien, mikä olisi riittävän kosto Lehkoselle. Viikko kuluu, Kuittisen Putki & Pojat Ky:n vahempi poika tulee karhupumpun kanssa. Ensin hän syö eväät tallustellen ympäri olohuonetta jättäen majoneesivanoja mattoon, pikkelsiläikkiä nojatuolien selkänojiin. Viimein hän menee pakkinsa kanssa vessaan, tulee hetken kuluttua ilmoittamaan, että karhupumpun mäntä on liian pieni. "Mutta onneksi", jatkaa hän, "meillä on varastolla oikean kokoinen". Poika lähtee juuri hakemasi Iltalehti kainalossaan jättäen osalaskun. Silmissäsi sumenee, päästäsi kuuluu outoa naksetta, kätesi vapisevat, kun kirjaudut verkkopankkiin. Kolmen päivän kuluttua, arvattavasti, kun tj. Kuittinen on todentanut maksusuorituksen, ilmestyy  Kuittisen Putki & Pojat Ky:n vanhempi poika oikeanlainen karhupumppu kainalossaan, pyytää keittämään vahvat kahvit, korvapuustilla kiitos, menee vessaan, avaa viemärin, hörppii kaksi kupillista kahvia ja kolme Pågenin minipuustia, jättää loppulaskun, lähtee tv:n kaukosäädin mukanaan ilmoittaen, että sen voi hakea, kun lasku on maksettu.

  Mitä luulet? Jos näin olisi päässyt käymään, siis c):n huonompi vaihtoehto. Vieläkö oltais kavereita. Tuskin toverijoukostani niin pitkämielistä löytyy, että oltaisiin. Toisaalta; ei niin kävisi. En tietenkään valehtelisi kaverilleni, enkä kenellekään tieten tahtoen.
  Mutta tapaus b) on varsin mahdollinen. Olisin saattanut saada Kuittisen Putki & Pojat Ky:stä jotain kautta luotettavan kuvan. Kuittisen Putki & Pojat Ky on jopa saattanut kohdallani toimia aivan korrektisti. Täten olisin "bona fide" voinut sitä suositella.

  Tarinan opetus: Olkaa mieluumin varovaisia, kuin kärkkäitä kehua retostelemaan asioita, joista ette ole täysin varmoja, absoluuttisen vakuuttuneita. Mieluummin suositelkaa varauksella tyyliin: "Minulla ainakin toimi, muista en tiedä".

  Nyt ei sinun, arvoisa lukija, pidä vetää yksioikoista johtopäätöstä, että minulle olisi noin käynyt. Ei ole, onneksi, ei kumminkaan päin. En siis ole joutunut katumaan suosituksiani, enkä katumaan jonkun suosituksiin luottamisiani. Mutta edellä, ehkä hieman karrikoidusti, toisaalta pahinpia uhkakuvia luomatta, kuvailemani tapaukset eivät varmasti ole niinkään harvinaisia.

  Muutoin olen, Puumalan hävittämisen (sori Rohuset) ohella, sitä mieltä, että opportunismi ei loppupeleissä, pitkässä juoksussa, viime kädessä ja viivan alle jäävältä osin ole lukratiivista toimintaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti