lauantai 21. marraskuuta 2015

JOULUA AVAILLAAN

  Ensilumi, kovin märkä, mutta kuitenkin, on yön ja aamun aikana maahan laskeutunut. Oli vähän valoisamman oloista aamulenkillä, vaikka tiet vielä mustia olivatkin. Muuten ei juuri ulkoilu "illauttanut". Viitisen vuotta vanhasta Haltin ulkoilupuvusta on kalvo kulahtanut, se laski räntäsateen läpi, lähinnä hartioista. Ja vasta loppukesällä ostamani "vedenpitävät" kengät kyllä varsin köykäisesti imaisivat loskan sisäänsä. Sitä en tarkistanut, pitivätkö ne visusti veden sisällään. Jos pitivät, ei passaa myyjälle mennä valittamaan väärästä informaatiosta.

  Aamun uutisia kun selailee, niin ylellä sähkökatkot ovat ajaneet terrorismin edelle, iltapäivälehdissä puolestaan Seinäjoen teinisurma.

  YK kutsuu kaikkia maita taisteluun Isisiä vastaan. Voi tulla terroristille hikiset oltavat, kun 193:n valtion sotavoimat vyöryvät Irakiin ja Syyriaan. Näköjään USA:n, Venäjän ja Ranskan pommit ja ohjukset eivät riitä aihettamaan riittävästi tuhoa terroristien keskuudessa. Siviilit, infrastruktuuri ja perinnekohteet kärsivät peruuttamattomasti, mutta tarkoitus pyhittää keinot. No, kärjistin hieman!? Toki YK tarkoittaa myös terroristi-iskujen ennaltaehkäisemiseksi tehtävää työtä, etc.

   Positiivinen uutinenkin löytyi. Taneli Riikonen tuo tuoreeessa väitöskirjassaan esiin langatonta tiedonsiirtoa koskevan mullistavan oivalluksen: http://yle.fi/uutiset/uusi_suomalaisloyto_voi_mullistaa_langattomat_verkot__jopa_satojen_miljardien_eurojen_arvoinen/8467844.
Rikastuvansa ei Riikonen tästä jopa miljardiluokan välähdyksestä kuvittele. Hän sanoo tieteellisen työn olevan luonteeltaan täysin avointa. Uskoni ihmiseen lisääntyi hippusen.

  Belgia on nostanut Brysselin terroristiuhkatason korkeimmalle asteelle. Lukuisat muut maat, Ruotsi joukossa, ovat nostaneet/nostamassa uhkatasoaan. Tulee mieleen, että jokohan Isis on saavuttanut yhden tavoitteistaan, nimittäin pelon, sekasorron, epävarmuuden luomisen, sekä rahallisten ja fyysisten resurssien äärirajoille saattamisen. Nyt heidän ei tarvitse, kuin koiranpommi jonkin suurkaupungin metrossa pamauttaa, täyteen ahdetulla jalkapallostadionilla pieraista, niin kaaos on melkoinen, haitta ja kustannus merkittävä.

  Aloitin vasta eilen lukemaan Håkan Nesserin viimeistä Rarbarotti-dekkaria. Kirjailijan mukaan ylipäätään hänen viimeistä dekkariaan, niisk, niisk. Kirjan ostin jo kesällä, mutta sen ovat Hilppa ja Anna ensin lukeneet, sitten on aina ollut kirjastolukemista, sellaista, jossa takaraja painaa päälle. Nesser on ihan lemppareistani lempparein omassa genressään. Ja ainoa kirjailija, jonka kaikki suomennetut teokset olen omaksi hankkinut. Jotain miehen tyylissä kirjoittaa, päähenkilön (ensin Van Veeteren, sitten Barbarotti) tavassa suhtautua asioihin ja epäiltyihin, jopa syyllisiin, ei poliisin, vaan ihmisen näkökulmasta, on saanut minusta vilpittömän ystävän. Nyt työn alla oleva kirja on nimeltään "Pikku-Burman teurastajatar". Pikku-Burma on pientila Kymlingen kaupungin lähistöllä Ruotsissa. Kuvaavaa kirjailijalle on, että vaikka Barbarottiin liittyy uskonnollinen aspekti, Håkanin "Huomaustus johdannoksi" kuuluu: "Kymlingen kaupunki löytyy kartalta suunnilleen samalla tarkkuudella, kuin Burma, Ragnhildin täyshoitola ja Meidän Herramme". Jos joku onneton ei ole Nessereitä lukenut, aloittakaapa van Veeterenistä; kymmenen osaa. Kannattaa, mikäli mahdollista, joskaan ei välttämätöntä, lukea kronologiseti. Perään viisi Barbarottia, välipalaksi yksittäinen "Kim Novak ei uinut Genesaretin järvessä". Siis kirjastoon, kipi kapi!

  Lahdessa on tänään Joulun avaus. Mitä hittoa, enkä saa edes suklaakalenterini ensimmäistä luukkua avata! Ei oo reilua. Joulupukki saapuu torille klo. 11:00 alkavan tapahtuman yhteydessä helikopterilla. Säävaraus on mainittu: "Huonon sään estäessä helikopterin käytön Joulupukki saapuu torille jollakin muulla kulkuneuvolla". No, räntää satelee. Toivotaan, että se ei ole esteenä; kun porovetoinen lentoreki ei näytä olevan kunnossa, on Korvatunturilta pitkä matka tulla vaikkapa Hiacella.
  En ole ihan kuusalla, onko pukin paja Suomen-, vai Venäjän puoleisella huipulla. Näinkin tärkeä asia, eikä sitä kansakoulussa opetettu! Mutta kyllä sen Suomessa pitää olla; Venäjän puolella on luultavasti kilpailevan yrittäjän Pakkasukon verstas. Jolleivat ole fuusioituneet. Kun on eri sesonki, hoituu homma kustannustehokkaasti yhdellä oliolla.
  En aio Joulunavaukseen kiirehtiä. Jos pukilla on asiaa, lähestyköön vaikka messangerilla. Minulla ei hänelle ole mielessä toiveita, enkä tarpeeksi kiltti ole ollut niitä esittämään. Esitän ainoan lahjatoiveeni suoraan sen ostajalle, koska olen huomannut, että joulupukin kiireet monasti estävät sitä kautta esitettyjen toiveiden toteutumisen. Voin tässä toiveeni paljastaa: Neil Youngin muistelmien kakkososa "Special Deluxe".


  Kohta on siis joulu avattu. Se tietää avoimien ovien päivää mainoksille ja kauppojen koristeluille. Tarpeiden luomiselle, halujen herättämiselle. Lapsiperheiden työttömien vanhempien tuskalle. Koska joulu on avattu, eikö voitais Brinkkalan talon partsilta julistaa myös joulurauha alkaneeksi? Ottakaapa, muutamat turkulaiset kaverini, asia asiaksenne. Ettei mene päin Brinkkalaa, hyvä ehdotus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti