perjantai 13. marraskuuta 2015

PEPPEN SUHTELLISUUSTEORIA

  E = mc2, elikkäs energia on massa kertaa valonnopeus toiseen pontessiin, todisteli Yks'kiven Allu. Selvää ku pläkki.

  H = P/t2, siis hankintakustannus on pääoma jaettuna tarpeen neliöllä, todistelee Lehkosen Peppe.

  Ja sehän on suhteellista. Me ostamme tyttärellemme Annalle synttärilahjaksi yleensä tavaran tai asian, minkä arvo on 50 - 100 €.
  Hong Kongilainen isä osti tyttärelleen 7-vuotislahjaksi Blue Moon-nimisen timantin, arvo 45 miljoonaa euroa.
  Tai me käytämme iloksemme kodin parannukseen 15 000 €.
  Taidehuutokaupassa joku ostaa pirttinsä seinälle Amadeo Modigliani alastontutkielman hintaan 170 miljoonaa dollaria (158 miljoonaa euroa). Toisaalta, ymmärtäähän sen; Jallu ja Kalle lopetetaan.

  Erittäin suhteellinen on elämä, maapallo, kosmos, tarve, mahdollisuus, tarpeellisuus, turhuus, tarkoitus, tietoisuus, tajunta. Vaikka toki kaikkeen on vastaus: 42!

  Kun olette opiskelleet Albertin suhteellisuusteorian niin, että sen ymmärrätte, voitte keventää Veikko Huovisen "Vapaita suhteita"-teoksella. Tai mitata ilman suhteellisen kosteuden. Tai ajautua suhteeseen, lopettaa sen, tai jatkaa sitä. Tai voitte joutessanne suhteuttaa bensaa kaksitahtikoneisiinne. Tai, jos aikaa tuntuu yhä olevan, pohdiskella kultaisen leikkauksen suhteita. Ne vasta ovatkin suhteettoman kiinnostavia. Kultainen leikkaus tarkoitaa sitä, kun jana jaetaan kahteen osaan niin, että lyhemmän suhde pidempään on sama, kuin pidemmän suhde koko janaan. Tätä suhdetta esiityy suhteellisen monessa asiassa, mm. luonnossa ja ihmisen ruumiinjäsenissä.
Kysykää vaikka Vitruviuksen mieheltä! 

Kultaista leikkausta käytetään maalausten ja valokuvien sommittelussa, sekä arkkitehtuurissa. Se esiintyy lukuisissa matemaattisissa yhteyksissä. Suhteellisen sujuvasti aikanne kuluu suhteita selkiinnyttäessä.
  Muuten, vinkkina Sipilän hallitukselle. Se voisi osoittaa viisautensa ja leikkaamalla palkkoja ja palveluita kultaisen leikkauksen malliin: Tuo suhdehan on n. 1 :  0,618. Hallitus voisi tiedottaa, että nyt käytämme kultaista leikkausta siten, että herrojen palkat pysyvät ennallaan, ja työläisten palkat kerrotaan 0.618:lla. Vastapainoksi  työläisten verot pysyvät ennallaan, ja herrojen veromäärä kerrotaan 0,618:lla. Julisten palveluiden osalla tulee nykyisen ja tulevan palvelutason suhde olemaan 1 : 0,618. Mikäpä kukaan olisi vastaan sanomaan, noin sivistyneeseen perusteluun.

  "Suhteellisen pitkä hyppy", selosteli Hannu-Pekka "Hoopi" Hänninen mäkikisoissa taannoin. Suhteellisen selvästi ilmaistu. Sitten hän alkoi käyttää ilmausta "kohtuullisen pitkä". Ja toisinaan sanonta olikin "kohtalaisen pitkä". Siitä syntyi yleisönosatolla verbaalista kädenvääntöä. Joku sanoi, että ihan samaa asiaa ne adjektiivit tarkoittaa. Joku toinen tähän, että onko noin? Onko siis sama asia, jos joku juo kohtalaisesti tai joku juo kohtuullisesti? Ei se minusta ole suhteellisesti sama asia, kohtuudella ajateltuna. Kohtalaisen varma olen.

  Saatatte suhtautua ihmetellen tähän blogiini. Ei se mitään, en ole itsekkään varma sen suhteen, miten suhtaudun. Mutta suhtalaisen suhmurainen tämä on. Joten olkoon tässä. Viikonloppuja!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti