lauantai 22. elokuuta 2015

ENTÄ JOS...?

Terveisiä Hollolasta. Aamusta tänne usmuutettiin, lapsenlikaksi Iirikselle. Anna ja Joni menee ystäviensä seitenkymppisille.
Tullessa käytiin ostamassa lapsiportti rappujen yläpäähän. Asennus on onnistuneesti, hampaita kiristellen, sadatellen, sovitellen, tehty. 
Ensinnäkin: Kaikki kotityökalut Tiilikaisilla lainassa. 
Toiseksekin: Akkukone Anttolassa.
Kolmanneksikin: Eihän se hiijen vempele ihan siihen vaan istunut.
Mutta asiat lutviutuvat; naapurilta lainasin akkukoneen.
Saha ja ruuvari löytyi, ihme kyllä, kotoakin. 
Maalia (ei tähän tarkoitukseen) rautakaupasta hakiessani sain kaupantekijäisinä pari metrin pätkää listaa.
Siinä se haitariportti on, soittaiskohan "säkkijärven polokan"?


Huomenna takasin Anttolaan. Iltapäivällä Piskolaan rapukesteihin. Onneksi ovat, tällä kertaa, lyhemmän ja kuivemman kaavan mukaan. Maanantaina on nimittäin Avokkaassa täysi työpäivä.

Mutta otsikkoon.
Mietiskelin Mikkeli-Hollola väliä ajellessani, kuinka paljon voisi Suomen maassa säästää mm. energiaa, jos tahtoa olisi. Pienillä teoilla, lainsäätäjien tuella.

Ajatellaanpa vaikka työsuhdeautoilua. Luulen, että työsuhdeautoilijan polttoaineenkulutus on keskimäärin litran/ sata kilsaa suurempi, kuin omasta selkänahastaan tankkausrahat raapivilla.
Kuinka paljon työsuhdeautoja on maassamme? Ei harmainta aavistusta. Mutta oletetaan, että 200 000.
Kuinka monta kilometriä niillä keskimäärin ajetaan vuosittain?
Ei niin mitää ajatusta.
Mutta kai suuri osa näistä edun nauttijoista käyttää autoa melko paljon. Heitetään 40 000 km/vuosi.
Siis: 200 000 X 40 000= 8 000 000 000 kilomeriä. Jos nämä autoetuilijat ajaisivat maltisella kaasujalalla, olisi polttoaineen säästö 80 000 000 litraa. 
Esimerkki: Keskiverto öljylämmitteinen okt kuluttanee 2500 l/vuosi. Siis saman verran rasvaa kuin ajotavan muuttamisella säästyisi, kuluu vuosittain 32 000:ssa omakotitalossa.
Samaten on, luultavasti lukuisampikin määrä, paksukaoloisia omilla kontanteillaan ajavia raskasjalkoja, joiden mahdollinen ajotavanmuutos toisi toisen mokoman vähennystä polttoaineen menekkiin. 
Eikö voitaisi säätää laki, joka velvoittaa ajamaan taloudellisesti, ja kehittää tekniset valmiudet sen valvomiseen? Mieluumin, kuin ruikuttaa työajan pidennyksistä, lomarahojen menetyksestä, etc.

Tai eikö eduskunta viisaudessaan tekisi, myös hyväksyisi, lakialoitteen, joka määrää, sakon uhalla, ihmisten hankkimaan koteihinsa vaikkapa katkaisimella varustetut pistorasiat, jolloin voitaisiin öiksi, ja tietysti poissaoloajoiksi, katkaista valmiustilavirrat tv:oista, digiboxeista, tietokoneista, cd-, ja blueraysoittimista, wlanreitittimistä, tulostimista, kajareista, kaikista laitteista, joitten ei tarvitse välttämättä pelittää jatkuvasti.
Kotitalouksien määrä maassamme oli 2012 n. 2 600 000. Tv:n valmiustila kuluttaa sähköa ehkä 10 €/vuosi. Jos toosa on ilman virtaa vaikkapa 60 %:a vuodesta, tulee siitä, Elon Laskuopin mukaan, 6 €/vuosi. Käytännössä joka kotitaloudessa on tellu. Se tekee 2 600 000 X 6 € =  15 600 000 €.
Muita laitteita on suurimmassa osassa talouksi useampia. Niitten osalta säästö voisi olla vaikkapa tupla, eli n. 31 000 000 €. Ja yritykset ja valtion sekä kuntien konttorit ja toimistot päälle. Varmasti  lukuisissa tiloissa jyllää vielä lukuisampi joukko koneita ja laitteita, joiden ei olisi välttämätöntä pelittää. Heitetäänpä siihen 20 000 000 €. 

Nämä + autojen polttoainesäästöt = kirkuen kehitysavusta ja koulutuksesta nipistetyt rahat.

Nämä ovat vain pari esimerkkiä, eivätkä tietysti valtiolle suoranaista rahaa kassaan. Mutta, ainakin uusien lakien alkuaikoina, saattaisivat sakkotulot olla joltisenkin oloisia. Niille, jotka tätä ovat lukeneet, kuin piru raamattua, kerrottakoon, että kaikki luvut ja laskelmat ovat arvioita tai oletuspohjaisia. Eikä kirjoituksiini pidä ylipäätään suhtautua kovin vakavasti.
Mutta totta toinen puoli; ei pidä ruikuttaa päästöistä ja otsonikadoista, ilmaston lämpenemisestä ja luonnonvarojen ehtymisestä. Pienistä puroista..., jos itse kukin ryhtyisi toimiin, olisi meillä suurempi mahdollisuus jättää tuleville sukupolville paikka, missä voi elää.

Huomenna taas takaisin jatkamaan tämän alueen vihreäksi saattamista, niin että Iiriksellä olisi  vartuttuaan paikka, missä leikata ruohoa huonojalkaiseksi sortuneen pappansa avuksi.


    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti