tiistai 4. syyskuuta 2012

KUNTOILUN HINTA


Tänä aamuna sauvakävellessäni tulin miettineeksi, mitä  liikuntaharrastukseni maksaa. Käyn lähes joka päivä (säävaraus koskien vesisadetta, vielä ei pakkanen ole tullut esteeksi, sekä joskus itse aiheutettu tilapäinen estyminen) sauvakävelemässä sekä, talvien ollessa suotuisia, lumikenkäilemässä. Edeltäneet talvet ovat asettaneet kaltaiselleni päivittäistä liikuntaa harrastavalle tiettyjä vaatimuksia, siis pukeutumisen suhteen.
Niinpä aloin kelaamaan käytettävissä olevia varusteitani. Ensinnäkin huomasin, että käytännössä kaikki tarvittava oli hankittu alennetuilla hinnoilla, tarjouksina. Seuraavat artikkelit mahdollistavat harrastukseni: sauvakävellessä talvilenkkarit (Sportia Laune 30 €, puoleen hintaan), pohjissa pakolliset liukuesteet (Hong Kong 7 €), paksupohjaiset urheilusukat (Sportia Laune 2 €/pari), lumikenkäillessä ”pappakengät” (Lidl 20 €) ja villasukat (tädin tekemät), urheilukerrasto (Kärkkäinen 10 €), juoksupaita (Lidl 4,50 €) tai fleece-pusero (Sporttia Laune 5 €), kevyttotppahaalari (Kärkkäinen 20 €), Abu Garcia-fleecereuhka (Kärkkäinen 5 €) ja fleecerukkaset (Kärkkäinen 4,80 €). Pakkasen lähennellessä -20 astetta, tai viiman ollessa merkittävä, lisäksi toiset pitkät kalsarit, kevyttoppatakki (Kärkkäinen 5 € viime keväänä), ohuet villaiset sormikkaat rukkasten ja ”kommandomyssy” hatun alle (Robin Hood 2+2 €). Lauhempia kelejä varten on kevyttoppahousut (Kärkkäinen 5 €).
Siinä vaatepuoli talvella. Syksyä , kevättä ja kesää varten lenkkikengät (Sportia Laune 30 €,
-70 %:n alennus), lenkkipuku (Sportia Laune 10 €) ja tuulen ja osittain sateen pitävä takki (Sportia Laune 20 €), hihaton urheilupaita (Robin Hood 2 €) ja urheilushortsit (Robin Hood 5 €).
Sitten varusteisiin: kävelysauvat (Robin Hood 9 €), niihin joustavat kumitassut asfalttia varten (Robin Hood 2 €), lumikengät (n. 15 vuotta vanhat, en muista hintaa, nykyisin n. 70 €:sta pariin sataan), vanhat murtsikkasauvat, joihin hankittu isot sommat ja juomapullovyö juomapulloineen (Kärkkäinen 6+4 €). Sitten vielä piilolinssit (30-40 €/30 paria), koska pakkasilla silmälasit huurtuvat väistämättä, viimeistään seisahtuessa vaikkapa valokuvaamaan.
Nyt tässä koneen ääressä on helppo laskea, että koko lysti on tullut maksamaan n. 350 € huomioiden useampia kerrastoja, sukkia, urheilupaitoja sekä reilun sadan euron lumikengät, kuitenkin ilman piilolinssikustannuksia. Tuolla sijoituksella tulee toimeen vuosikausia mitättömällä kulumisen kautta tulevalla varusteiden uushankinnalla. Jalkineet ovat näistä varmasti summaltaan suurin, eikä ”halpahallilenkkareita” tosiaan kannata ostaa. Käytössäni on nyt ollut kaksi kesäkautta Catmandoo-merkkiset kengät, reilulla alennuksella hankitut. Takana on arviolta n. 2000 km, ja menettelevät vielä jonkin aikaa. Sitäpaitsi ainakin osaa ulkoilussa käytettävistä vaatteista tulee käytettyä muulloinkin, kuin vain kuntoillessa.
Summa summarum; 350 € panostuksella ei saa edes yhtä merkkiasua laskettelua tai retkeilyä varten. Kuntosalien hintoja on vaikea vertailla, mutta 12 kk:n kortit maksavat haun perusteella reilusta 300 eurosta yli 700 euroon, ja kertamaksut 12-30 euroa. Kutosaleilla tarvitaan (kai) vielä omat vaatteensa sun tilpehöörinsä.
Esittelemilläni varusteilla tulee hyvin toimeen, pakkasessakin. Toki, jos ulkoilla aikoo esim. syyssateella, on syytä hankkia kunnollinen ja melko hintava Goretex-asu. Siitäkin huolimatta omaehtoisen liikunnan vuosittaiset kustannukset ovat kohtuulliset, joskin siihen saa muoti- ja/tai laatutietoinen henkilö kulumaan huomattaviakin summia.
Siispä ulkoilemaan, ei ole rahasta kiinni.

Tämän kaltaista metsää on paljon...


...näissä maisemissa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti