sunnuntai 2. syyskuuta 2012

MYRSKYN EHDOILLA

Oli synkkä ja myrskyinen yö, sama sääolosuhde (Toni Niemisen mäkihyppytermi) jatkuu. Eli ei ole isompaa intoa lähteä ulkohommiin; huilatkoon moottorisaha, huilatkoon vesuri, enhän minä niille palkkaakaan maksa.
Niinpä istuin taas tähän koneen eteen, ja ajatelin, että antaa tulla mitä mieleen juolahtaa.
No, eipä hirveesti juolahtele, aamukankeat aivot, oletan.. Niinpä laitankin tähän vuosi-pari sitten kirjoittamani jutun.


EKOLOGIA KONTRA RAHA


  Monasti on niin, että jos haluaa elää palloamme säästävällä tavalla, vaatii se varallisuutta; raha korreloituu luontoa suojeleviin detaljeihin. Ei tietysti kaikissa teoissa tai tapauksissa, monissa kylläkin. Jos kansalaisen talous on vakaalla pohjalla, voi hän käyttää rahaa enemmän maksaviin, mutta vähemmän saastuttaviin, roskaaviin, etc. tuotteisiin ja hyödykkeisiin. Tämä näkyy jo päivittäistavaroiden hankinnassa; rahakkaammalla on varaa ostaa mm. liha- ja kalatiskiltä hinnakkaampia, mutta vähemmän roskaavia ja luontoa rasittavia elintarvikkeita. Samoin on luomutuotteiden kohdalla.Toisaalta viimeistä senttiään venyttävä ei kovin hanakasti osta kassia, vaan kantaa omaa mukanaan.
  Entäpä autot? Jos on kontanttia, voi hankkia kalliimman hybridi- tai sähköauton, ainakin kalusto on uudehkoa, vähäpäästöistä. Pers`aukinen, jos ylipäätään kulkuneuvon omistaa, köröttelee vähintään 10 vuotta vanhalla saastuttajalla. Vastapainoksi vähävarainen usein käyttää julkista liikennettä, sekä liikkuu jalkaisin tai pyörällä.
  Myös kodinkoneiden- ja elektroniikan laita on samoin. Ei kaikilla ole varaa uusiin, ”vähävirtasiin”, vaikka halua olisikin. Kyllä 15-20 vuoden ikäisien liesien, jääkaappien tai pakastimien energiankulutuksessa uusiin verrattuna on melkoinen ero.
  Eikä työttömyyspäivärahalla elävä hanki vuokrakaksioon tai mummolta perittyyn tupaan Pimiän Peräkylässä ilmalämpöpumppua eikä aurinkopaneeleja tai muita korvaavia energiamuotoja.
  Totta kai voi varatonkin elää, ja usein elääkin, luontoa varjelevalla tavalla, mutta hänelle keinot ovat huomattavasti vähäisemmät. Toisaalta hän muutenkin kuluttaa parempiosaista lähimmäistään vähemmän. Kaikkihan loppupelissä edellyttää kultakin ihmiseltä ekologista mielenlaatua.
 
  Useimmissa tapauksissa ihmisen ansaitsema raha, niin osinkotulo kuin hyvä palkkakin, syntyy luontoa kuormittavasta toiminnasta. Jokaisen ajattelevan hyvätuloisen ihmisen omatunnon pitäisi kertoa, että hän voisi vastapainoksi käyttää varojaan luontoa säästävällä tavalla. Samoin kansalaisen, jonka on pakko tai ylipääsemätön mielihalu tehdä jotain, mikä on ekologian kannalta haitallista, tai jolle haitallisen teon tekemättä jättäminen olisi kohtuuttoman hankalaa, siis käytännössä lähes jokaisen, tulisi ”korvaukseksi” säästää luontoa joillain muilla alueilla; jos joudut käyttämään paljon autoa työssäsi, turvaudu vapaa-aikana vaikkapa polkupyrään tai julkisiin liikenne-välineisiin. Jos urasi vaatii toistuvasti lentämistä, vietä lomasi kotimaassa. Jos sinä ja perheesi hankitte usein uutta viihde-elektroniikkaa tai kodinkoneita, syötte valmis- ja pikaruokia, siis kulutatte paljon energiaa, tuotatte roskaa runsaasti, on syytä kiinnittää huomiota oikeaan jätteiden lajitteluun sekä kierrätykseen. Laitteille joissa on herätevirta on syytä hankkia virtakatkaisimelle varustettu jatkojohto. Erilaisia, usein pieniltä tuntuvia vaihtoehtoja on paljon. Kannattaa pitää mielessä, että kokonaisuus on aina osiensa summa.
  Viime kädessä kaikki on jokaisesta ihmistä, hänen valinnoistaan, riippuvaista. Toivottavasti valinnat ovat oikeita, silloin saattaa pallollamme olla vielä mahdollisuuksia.

Että sellaisia on tullut joskus tuumittua. Sade jatkuu, pitisköhän vaikka lukea kotva (Thomas Kanger, Lohikäärmeen vuosi). Hilppa näyttää olevan keskittynyt John Verdonin Numeropeliin, hyvä dekkari.

Nostalgiaa: The Pictures 1964 tai 1965


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti