tiistai 14. maaliskuuta 2023

LUNTA, RÄNTÄÄ, VETTÄ, TUULTA

   Aamu valkenee, räntää pieksää. Elohopea näyttää nollaa, kohta sade muuttuu vedeksi. Lunta oli yöllä jonkin verran tullut. Kuuden sekuntimetrin tuuli on tuiskannut rantapolun umpeen. Huussipolkua on, sattuneesta syystä, jo kuljettu.


  Tänään ei lähdetä jäälle hiihtämään. Eikä huomennakaan. Lämpötila pysyy pari päivää reilusti plussalla, vettä satelee. 
  Torstain vastaisena yönä taas pakastaa. Hankikanto odotettavissa. Voi olla, että jo torstaina lähdetään kotiin. Tai sitten perjantaina. Torstaina on ainakin käytävä katsomassa, kuinka jää kuorruttama on auto Potinlahdessa? Ja kuinka sieltä pääsee kitkarenkailla pois?

  Tänään sade lakkaa päivällä. Iltapäivällä pitää taas kannella vedet, lämmittää sauna.

  Tänä aamuna en lämmittänyt tuvan uunia. Sen kyljet hohkavat vielä mukavasti, pirtissä on yli 20 astetta lämmintä. Lämpötila pysyy pari päivää plussalla, joten vähempi lämmittäminen riittää. Kammarin uuniakaan en enää lämmitä aamuin illoin. Illansuussa kuitenkin sinne tulet laitan. 

  Kävin netissä katsomassa energian toimittajan sovelluksesta kulutusta. Aika maltillinen, koska patterita ei ole tarvinnut pitää päällä kuin päivän verran ensialkuun. Näyttää siltä, että  viikon reissun energia maksaa meille ehkä 35 €. Siirto tietysti päälle. 

  Saattaa olla, että tämä jää ainoaksi jääreissuksi tänä keväänä. Jatkossa on kalenterissa merkintöjä, joten vasta pääsiäisen jälkeen tänne olisi aikaa tulla. 11. huhtikuuta siis voisi suunnata. Saattaa olla, että olosuhteet ovat silloin vielä sellaiset, että se onnistuu. Riippuu kevään tulon kiivaudesta. Luultavasti jäät ovat silloin vielä kantavat. Antaa ajan kulua, tehdään päätökset pääsiäisen aikaan. 

  Nyt on räntäsade loppunut. Taitaa hienoisesti vettä tihkua. Jos ei sade ylly, lähden polkemaan rantapolun helpommin kuljettavaksi. Tai sitten avaan kirjan. Eipä ole tullut juuri luettua. Päivällä on muuta puuhaa, illalla uni tavoittaa ilman houkuttelua. 
  Mukana oleva kirja on Charles Bukowskin Pystyssä kaiken aikaa. Se kertoo Bukowskin alter egon Henry Chinaskin elämästä tämän nuoruusvuosina. Olen Bukowskin rentturomattisia teoksia joskus läpi kahlannut, mutta tämä on jostain syystä jäänyt lukematta. Kyllähän Bukowskin kanssa muutama tunti sadepäivää mukavasti kuluu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti