sunnuntai 12. maaliskuuta 2023

3. LOMAPÄIVÄ VALKENEE

  Sunnuntai valkenee valkeana. Illalla alkanut lumisade jatkuu yhä. Reilut viisi senttiä sitä on kertynyt. Sade loppunee aamupäivän aikana, joten ip. lähdetään jäälle hiihtämään. 

Näin talvista on täällä tänään.



  Eilen oltiin liukulumikengillä liikkeellä, kun käytiin naapurien kanssa kokeilemassa ahvenen halukkuutta itsetuhoon. Elämänvietti tuntuu olevan vahva, ainakin Potinlahden ahvenilla. 
  Joissain paikoin alkaa jäälle puskea vettä. Ainakin Avokkaansalmella, muutaman kymmenen metrin päässä laiturista, huomasin yhden uveavannon. Samoin oli Hannilan mökin edustalla ainakin kaksi. Ei vielä liukulumikengillä upottanut sohjoon asti, mutta hiihtäessä pitää varoa, sillä ei ole mukavaa, jos suksien pohjissa on kymmenen sentin jääkerros. Nimimerkillä "Kokemusta on".

  Nyt on lämpö talossa tasaantunut. Uunit ovat imeneet myös kosteuden, sillä enää ei mene lasit sumeaksi, kun ulkoa sisään astuu. Aamulla oli +20 sekä kammarissa, että pirtissä. 
  Molemmat uunit palavat. Vielä on pari päivää pakkasta, öisin ihan reilustikin. Sitten taitaa mennä plussalle, ainakin päivisin. Uunien lämmitysväliä voi varmaan keskiviikosta lähtien hieman harventaa. 

  Aamupäivä siis ollaan enimmäkseen sisätiloissa. Iltapäivällä mennään jäälle. Sitten päiväkahvit. Kahvin jälkeen menen kantamaan saunaa vedet. Tulet kiukaseen ja pataan laittelen hyvissä ajoin. 

  Huomenna on lupeissa aurinkoinen päivä. Pakkasta päivällä muutama aste, kertoo Foreca. Tuulta luoteesta 6 - 7 m/s. "Tuntuu kuin -12", jatkaa Foreca. Mutta Foreca ei kerro, että arska lämmittää melkoisesti. Mutta onhan 7:n sekuntimetrin tuuli kyllä aika navakkaa. Pitää kiertää saari vastapäivään, joten ollaan itäpuoli tuulelta suojassa. Länsipuolta taivaltaessa onkin sitten myötäinen. Hyvä päivä lähteä jäälle liukumaan. Toivottavasti ei ole vettä haitaksi asti jääkannen päälle ilmaantunut. 

  Mukavasti sujuu elämä täällä saaressa. Täällä, missä ei pahemmin ruuhkaa ole. Yksi kulkija, naapuripariskunnan lisäksi, nähtiin eilen jäällä. Jalan taivalsi pitkin Potinlahdesta lähtevää kelkkauraa. Ei pilkkihenkilöitä, ei lumikelkan ärjyntää, ei mönkijän murinaa. Ei edes linnunlaulua. Ei ole vielä tintti tajunnut, että on maaliskuu. Korpit sentään pari kertaa viestittivät olemassaolostaan. 
  Uutisetkin, joita tulee aamuin illoin mulkaistua, tuntuvat kaukaisilta. Mielenrauhaa täällä enemmän saa kuin kotona, vaikka sama paha maailma ympärillä tekee omia tekojaan, toteuttaa kieroutuneita viettejään.

  Nyt pitää lähteä katsomaan uunien tilaa. Pian saa varmaan tuupata pellit kiinni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti