sunnuntai 19. maaliskuuta 2023

CIRCENSES

  Hollolassa pari päivää oltu. Ei täällä viikossa ollut mikään muuttunut. Lunta saman verran kuin Anttolaan lähtiessä. Päivä sentään on jatkunut, kuten kaikkialla päiväntasaajan pohjoispuolella. 

  Natoon ollaan nyt menossa aika pian, arvellaan. Jollain tasolla päätöksen hakemuksen tekemisestä viime kevään ja kesän aikana hyväksyin. Maailmantilanne siihen vaikutti. Hyväksyn liittymisen vieläkin, mutta tämä kaikki pelleily Turkin ja Unkarin kanssa on naurettavaa. No, sirkushuvia kansalle, tuo presidentti Niinistön vierailu Turkissa. Sauli valittaisiin kai Suomen ensimmäiseksi kuninkaaksi, jos siitä äänestettäisiin. 
  Natoon siis todennäköisesti mennään. Toivon vain, että Suomi ei ole mennyt Turkille mitään ihmisoikeuksien heikentymiseen johtavaa lupaamaan. Ei mistään tule maksaa liian kovaa hintaa.

  Äsken, polkiessani kuntopyörää, katselin ja kuuntelin Billy Braggia. Eivät hänen kaltaisensa artistit maailmaa paljon paremmaksi saa, mutta ehkä pikkiriikkisen kuitenkin. On varmasti olemassa lukuisa joukko ihmisiä, jotka tällaisista taiteilijoista saavat voimaa sinnitellä läpi mustalta näyttävän nykyhetken kohti parempaa.  

  Nyt plompsahti gizmo. "Ai mikä?", kysytte. No, olen ryhtynyt nimittämään puhelintani gizmoksi. Kimmokkeen sain Andy Veir'in kirjasta Artemis. Se on kertomus kuuhun rakennetusta Artemis-nimisestä kaupungista ja ajoittuu lähitulevaisuuteen. Kaupunki on neljän suuren kuplan (Shepard, Bean, Conrad ja Aldrin), sekä yhden pienen (Amstong) käsittävä kokonaisuus. Kuplat on yhdistetty toisiinsa yhdyskäytävillä. Artemiksessa asuu reilu parituhatta ihmistä. 40 kilomerin päässä kaupungista, ensimmäisen kuulennon laskeutumispaikalla, sijaitsee Apollo11-vierailukeskus. Sinne pääsee junalla. Lisäksi noin kilomerin etäisyydellä kaupungista on kaksi ydinreaktoria tuottamassa energiaa. 
  Tämän pitkän alustuksen jälkeen: älypuhelimen kehittynyt versio "gizmo" kuuluu jokaisen kuun kansalaisen perusvarustukseen. Sen avulla toimii kaikki. Tunnistus, ovien  avaus, raha-asiat, internet (netin, siis myös sähköpostin, käytössä on liki neljän sekunnin viive, sillä palvelimet sijaitsevat maassa), etc. Ilman gizmoa ei kuun asukas, ei myöskään sinne saapunut turisti, pärjää päivääkään. Siispä gizmo on hyvä nimi myös nykyiselle älypuhelimelle, sillä ilman sitä ei monikaan enää tule toimeen. 
  Äsken gizmo plomsahti. Ei mitään tärkeää, muistutus vain. Muistutus huomisesta tehtävästä.

  Huomisesta, kun tulin maininneeksi, lisää. Huomenna mennään Kino Iirikseen katsomaan Mika Kaurismäen ohjaama dokkari HASSISEN KONE 40 VUOTTA MYÖHEMMIN. Onhan se vaihtelua. Istua Kino-Iiriksen lievästi epämukavilla tuoleilla, toivottavasti onnekkaana sen vuoksi, että ketään ei ole änkeytynyt suoraan etupuolelle istumaan, sillä Kino Iiriksessä on penkkirivien porrastus melko matala, tuijottamassa valkokangasta, kun normaalisti istuu omassa olohuoneessa, omalla mukavalla mukavalla sohvalla, ilman mahdollisia näköesteitä tuijottamassa toosaa.

  Siinä vuodatusta, tietoiskua scifista, sekä tulevan päivitystä. Vuodatukseen löytyy varmasti eriäviä mielipiteitä, mutta niin pitääkin. Elämme demokratiassa. 

  Pari kuvaa arkistoista. Ensimmäinen seitsemän vuoden takaa. Peppe ylväänä korkealla luodolla Jänissaarten itäpuolella.


  Tässä Hilppa Hollolassa Soisalmensuon pitkospuilla. Hieman eri tahtiin on kevät noina vuosina edennyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti