torstai 16. maaliskuuta 2023

LOPPUU LOMA PIAN

  Sininen taivas, nouseva aurinko, siinä perjantaiaamun ensisäkeet. Pakkasta viisi astetta. Sopivasti oli kovettunut hangen ja sohjon pinta, niin että oli hyvä hiihdellä katsomaan tilannetta Potinlahdessa. 


  Joskus on nimittäin keväisin ollut ongelmia päästä kitkarenkailla rannalta pois, sillä parkkialue ja tie on ollut yhtä luistinrataa. Vietiin hieman ahkiossa jo tavaraa autoon.


  Nyt ei ongelmaa ollut auton tai liukkauden kanssa. Hyvin liikahti pirssi lepopaikaltaan ilman, että tarvitsi hiekkaa ripotella renkaiden eteen. Viisastuneena minulla on pussillinen hiekkaa aina talvireissuille peräkontissa. Tyytyväisin mielin hiihdeltiin takaisin.




  Tänään vielä saunotaan, huomenna aamulla paluu on edessä. Hankikannon selkään tietysti lähdetään. Sikäli on tuuria, että ei ole suojaöitä, sillä puoliväliin saapasvartta upottavassa sohjossa ei vesikelkkaa ole mukavaa lykätä. 

  Uutisissa kerrottiin, että vaikeuksissa oleva sveitsiläinen Credit Suisse-pankki ottaa 50 miljardin lainan. Tämä sai minut, taas kerran, ihmettelemään, rahan liikkeitä. Samalla tavalla, kuin Miljoonasade ihmetteli kysyessään Juri Gagarinilta Näetkö rahan liikkeen näetkö minne se menee. Kyllä maailmassa täytyy olla rahaa, kun yksi Sveitsin yli viidestäsadasta rahoituslaitoksesta voi ottaa reilusti yli Suomen valtion budjetin puolikkaan suuruisen lainan. Toki Credit Suisse on yksi suurimmista. Mutta kyllähän tämä kuvastaa sitä, kuinka pieni Suomi kuitenkin on, budjetteineen ja valtionvelkoineen. Eli pallomme on pullollaan rahaa, mutta se on pienen piirin hallinnassa. 

  Rahan liikkeet, pörssimaailma yleensä, sähköpörssi erityisesti, ovat asioita, mitkä eivät avaudu. En voi käsittää, miten perhosefekti voi määrittää niin valtavia asioita. Aika pieneksi tuntee ihminen tuon kaiken edessä itsensä. Onneksi pieni eläke sentään kolahtaa tilille säännöllisesti. 

  Heikki Salon kysymys Juri Gagarinille Näetkö rahan liikkeen näetkö minne se menee jatkuu aselastit vaihtaa omistajaa. Tuskin Gagarin niitä näki. Tuskin nykypäivän astronautit, kosmonautit, taigonautit myöskään näkevät. Vaikka raha liikkuu, aselastit vaihtavat kiihtyvällä tahdilla omistajaa. 

  Joopa joo. Pitää lopettaa, viritellä hellaan tulet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti