maanantai 6. maaliskuuta 2023

HERJUUTTA

  "Anna olla laitimmaine kerta, ku ruppeet tuollasta herjuutta harjottammaan!", komensi ukki-Aleksi muinoin 1950-luvulla meitä lapsia. Ketä milloinkin, joskus kaikkia yhdessä. Eivät ne meidän herjuutemme kovin kummoista olleet. Lasten ymmärtämättömyyttä, tai joskus mielipaha ilmeni koiruutena. 

  Ei ukki meitä koskaan sen kovemmin päsmäröinyt. Mutta nuo sanat olivat vakiokamaa. Ei siis ollut ollut lähelläkää Maxin ja Moritzin kohtalo.

  Tämän päivän herjuutta harjoitetaan useimmiten somessa. Siellä on helppo itseään toteuttaa, kun ei kukaan, edes ukki, ole suitsemassa herjuuden kylvämistä. 
  Kyllä herjuutta harjoitetaan tietysti vanhaa tapaan. Ja tehdään paljon pahempaakin, sellaista, mikä ei enää sovi herjuuden raameihin. 

  Teini-iässä tuli herjuutta harjoitettua sitten enemmän. Samoin tuli tehtyä pahempiakin juttuja. Aikuisena jäivät herjuudet vähemmälle. Muuta ikävää kyllä on, valitettavasti, tullut tehdyksi. 

  Iän myötä ovat molemmat, herjuudet ja pahat teot, vähentyneet. Nykyään yritän elää siten, että yöunet eivät tekemisistäni kärsi. Ei minulla, ei muilla. Tosin olen jäävi arvioimaan, kuinka se on onnistunut. 

  Sitten uutisiin. Eilen kerrottiin, että päästöttömät lennot ovat kohta mahdollisia, sillä kokeet ovat osoittaneet vedyn sopivan lentokoneiden polttoaineeksi. Hyvä uutinen. Mielestäni on olemassa toinenkin keino vähentää lentämisen ilmastovaikutuksia: päästöttömien lentojen ohella tulisi lopettaa päätön lentäminen.

  Verkkopankkihuijaukset entistä yleisempiä – kuka tahansa voi haksahtaa aidolta näyttävälle valesivustolle, kertoo ylen uutissivusto. Miljoonia on taas kansalaisilta huijattu. Ei siis ole mennyt tieto kalloon. Ei koskaan, huom. ei koskaan, pidä antaa pankkitunnuksiaan mihinkään kyselyyn. Eivät pankit, eivät mitkään muutkaan kirjautumista vaativat tahot, nimittäin koskaan erikseen kysy verkkotunnuksia. Sen kun muistaa, on jo pitkälti turvassa. Jos vielä pidättäytyy klikkaamista auki sellaista linkkiä, mistä ei ole täysin varma, niin saavat huijarit imelän pieraista.

  Alkaa kristallisoitua, että viikonloppuna lähdetään Anttolaan. Luultavasti jo perjantaina, sillä hammaslääkärini on jo klo. 8:00. Olisipa aurikoista! Ennuste näyttää tällä hetkellä sekä lumisadetta pariksi päiväksi, että myös aurinkoa. Aika kipakoita yöpakkasia näyttäisi olevan, eikä päivisinkään mennä plussalle. Ei siis kovin keväistä. Mutta ei melko hyvää talvikeliä, kaiken kaikkiaan. Energiayhtiölle voi ilmoittaa, että puilla lämmittäminen tulee olemaan ahkeraa; kammarin uunia aamuin illoin, tuvan leivinuunia joka aamu. Klapeja sekä uunihalkoja nimittäin löytyy!

  Viikonloppuna käytiin liukulumikenkäilemässä molempina päiväinä. Hyvät olosuhteet, kun uutta lunta tuli taas jokusia senttejä. Sama on mielessä tänäänkin. Toinen vaihtoehto on mennä jäälle hiihtämään, mutta kun ei ole tietoa latujen kunnosta, niin taidetaan mennä maastoon. 
  Liukulumikekäily on pian tältä talvelta ohi, sillä hankikannolla se ei ole kovin mukavaa. Siksi pitää käyttää olosuhteet hyväkseen. Anttolassa varmaan tulee hiihdeltyä enemmän. Odotan innolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti