sunnuntai 21. elokuuta 2022

UUSI TAKTIIKKA

  Tuulinen aamu. Yö ei enää ollut trooppinen, vaikka lähellä oli (+19). Kahtena edellisenä iltana on tullut valvottua normaalia myöhempään; perjantaina urheilun, eilen Veskun muisteluiden ja sen jälkeen urheilun vuoksi. Liekö siitä johtuu, että uni on ollut niin sikeää, ettei polven kipu ole yöllä liiemmin pitänyt valveilla. Aamulla se kuitenkin ilmoitti, että täällä ollaan. 


  Olen polven kipuun suhtautunut monella tavalla:

  Olen syönyt kipulääkettä jos toistakin, olen käyttänyt kipugeeliä. Kipugeelillä ei ole mitään vaikutusta. Särkylääkkeet auttoivat aluksi, mutta nyt niiden vaikutus on vähentynyt. Tällä hetkellä en ota mitään troppia, pakko pitää taukoa. 

  Olen polvea puuhatessani varonut, olen puuhannut sitä varomatta. Ihan sama. 

  Olen pitänyt tukisidettä. Se auttaa hieman. Liekö henkisenä tukena?

  Nyt päätin vaihtaa taktiikkaa. Lepuutan polvea. Käsken sitä tänään ainostaan välttämättömiin liikkeisiin. Ymmärrätte varmaan, että täällä saaristossa liikkeillä en tarkoita kauppoja tms. toimijoita.  
  Välttämättömiin liikkeisiin lukeutuvat mm. sisätiloissa tapahtuva hidas siirtyminen, huussissa tai metsän reunassa käynti, illemmalla saunan lämmitys, saunominen, sekä uinti. Uinti on kyllä pelkkä vedessä käväisy, sillä polvenketale ei tykkää uimapotkuista pätkääkään.

  Huussireisulla otin muutaman varovaisen askeleen itään, tallensin aamuisen näkymän heinien kauniisti värittämästä maisemasta.

  

 Torstaina minulla on lääkäriaika Hollolassa. 7. heinäkuuta nuori naislääkäri (lääketieteen opiskelija, paljasti käynti Omakannassa) polvea tutki. Perusteellisesti käänteli ja väänteli, tarkkaan kyseli. Kuvauksessaan hän totesi lopuksi seuraavaa: Polven naksuminen johtuu todennäköisesti polvilumpion liukumisesta polvea koukistaessa. Kliinisesti vasen polvi vakaa, ei akuuttia hoitoa. Ohjeistettu, tarvittaessa voi kipuun käyttää tulehduskipulääkettä kuurina. Uusi yhteys, mikäli kipu pahenee tai oirekuva muuttuu. 

  Uusi yhteys on siis otettu, aika saatu. Sen voin vain sanoa, että jotain muuta, mitä vt. lääkäri arveli, polven tienoilla tapahtuu. Toivottavasti tällä kertaa diagnoosi tarkentuu. 

  Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen Hollolassa saamaani kunnalliseen terveyspalveluun. Kaikki on toiminut loistavasti, myös hammashuollon osalla. Hämmästyttävän hyvin, jos vertaa mm. Lahden puolella asuvilta tutuilta saamiini tietoihin. Näin on, vaikka samassa Päijät-Sotessa ollaan! Jos torstaina käy kuitenkin siten, että koen vaivani tuleen riittämättömästi huomioiduksi, aioin sen heti paikan päällä tuoda julki. Toivon vilpittömästi, että tällä kertaa koen saavani apua, myös saan. En ihan helposti halua kääntyä vaivoissani yksityisen toimijan puoleen, mutta sekin on kai tehtävä, jos muuten ei helpotusta löydy. Uskon, luotan, että löytyy. Minä, jos kuka, olen kunnallisen terveydenhuollon vankkumaton kannattaja, palvelun yksityistämisen vastustaja. Älä hitossa, Päijät-Sote, pakota epätyypilliseen toimintaan!

  Muutama päivä ennen lääkäriä täällä vielä ollaan. Saa nähdä, jatkanko uudella taktiikalla vielä alkuviikon? Ei mikään homma ole päälle painamassa, joten sen puoleen voi jatkaa. Se vain, että sillä taktiikalla ei aika tahdo kulua. No, tämä päivä näin, huomenna uudet päätökset.

  Mikäli Forecaan on luottamista (epäilen), jatkuu kesäinen jakso vielä kauan. Kymmenen päivän ennusteessa mennään 20 - 25-asteen päivälämpötiloissa. Kaivattua sadetta näyttää tulevan parina päivänä, mutta nekin ovat melko vähäisiä. Jakson lopulla sitten viilenee? Ken elää, se näkee.

  Intiaanikesän esiaste on ainakin sen tuonut, että tomaatin ovat kiihdyttäneet kypsymistään:


  Varsinkin amppelitomaatissa on älyttömästi satoa tulossa, vaikka raakileita on kuvasta vaikea huomata. Ihan mukavasti tavaraa tulee kasvusäkissä oleviin kirsikkatomaatteihin myös. 
  
  Intiaanikesän esiaste on myös saanut energiayhtiöiden toimivan johdon sekä osakkaat iloiselle mielelle; en ole varmasti ainoa, joka on joutunut laittamaan ilmastoinnin viilentämään. 

  Jatkumo edellisestä. Sähkösopimuksen teko lienee pulmallista näinä aikoina. Minulla on ollut määräaikainen 3-vuotinen sopimus sekä tänne, että kotiin tietyn energiayhtiön kanssa. On ollut jo vuosikausia. Se päättyy marraskuun lopussa. Yhtiöstä otettiin tietysti yhteyttä. Sähköpostilla ja tekstarilla. Sieltä tarjottiin uutta sopparia. En heti reagonut. Sitten tuli soitto. Kuuntelin, jotain ymmärsin, jotain en. Tein kuitenkin diilin, sillä kahden viikon perumisaika puhelinkaupassa on. 
  Sain sopimukset pian sähköpostiini. Niitä lueskelin. Päätin antaa mennä. Päätin siksi, että sopimuksen ehtoihin kuuluu se, että voin vaihtaa tilauksen saman yhtiön edullisempaan ilman sanktioita, mikäli sellaisen tilanne tulee mahdolliseksi. 
  Nykyisessä häilyvässä ja arvaamattomassa maailmassa on lähes mahdotonta löytää tuollaiseen asiaan oikeaa ratkaisua. Minä en ole koskaan kilpailuttanut sähkösopimuksiani, en myöskään puhelin- tai nettiliittymiäni, en vakuutuksiani. No, vakuutukset ovat olleet Hilpan sarkaa, koska hän saa yhä niistä tietyltä yhtiöltä Nordean henkilöstöedut. 
  Nuukemmat varmaan ovat joutuneet tilanteen vuoksi viettämään lukuisia unettomia öitä, ehkä irtisanomaan useita sopimuksia, solmimaan uusia. Varmaan siinä muutaman euron säästää. Minä kuitenkin nukun mieluummin yöni (sen minkä polvi myötä antaa) ilman pähkäilyä sähkösopimuksen edullisuudesta. 

  Nyt jatkan uuden taktiikan merkeissä. Käyn ensin tekemässä sen salliman matkan metsän reunaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti