tiistai 30. marraskuuta 2021

PAKKASEN PURENTA

  Napakkaa, tuulen ryydittämää pakkasta. Talvelta tuntuu. Saimaan selät saavat jääpeitteen. Lunta on tänään tullut, ja tulossa Itä-Suomeen aika lailla. Toivottavasti ei Anttolan seuduille kovin paljon. Koska pakkanen jatkuu vielä monta päivää, jäät vahvovat nopeasti, jos ei paksua eristettä ole hidastamassa. 

  Kymmenen miinusta oli täällä aamulla mittarissa, viisi meriä sekunnissa pohjoistuulta. "Tuntuu kuin -16", kertoo Foreca. Ei ihme. Vanha kansahan sanoo, että "pohostuuli on kylymee, tuulipa mistä päen tahhaa!"
  Uhmasin pohostuulta, kävin dallaamassa 10 396 askelta. Pakko tunnustaa, että poskipäihin kävi, kun vastatuuliosuuksia kuljin. Luulen, että meikäläisen pakkasraja on nykyään -15 astetta. Ainakin, jos tuulee.

  Hiljalleen vuosisiivouksia ollaan nahuttu. Vuosisiivoukset kannattaa ajoittaa joulun alle, niin säästyy joulusiivouksessa monelta. Hilppa on keittiön kaappeja ja tasoja käynyt läpi. Minä oman "työhuoneeni" kirjahyllyn pölyt pyyhin, samoin liukuovikaapiston päällisen tyhjensin, pölyistään vapautin. Olohuoneen kirjahylly tuli jo pari viikkoa sitten hoidettua. Näin homma käy sopivasti. Ei jää niin isoa urakkaa varsinaiseen joulusiivoukseen.

  Tänään mennään taas äitiä katsomaan. Viimeeksi oli Elina kovin väsynyt. Ei jaksanut pitkään silmiään auki pitää. Saapa nähdä. Ensi vuosi voisi olla "Elina 100"-teemavuosi. Jos hän jaksaa vielä ensi kesäkuun sinnitellä, niin Tainan lupaamat kekkerit on edessä. Juhlia pitää, vaikka merkkihenkilö ei tilanteesta luultavasti mitään ymmärrä. 

  Torstaiaamuna porhalletaan aikaisin Espooseen. Ollaan siellä perjantai-iltaan saakka. Anna palaa vuoden alusta duuniin, ja sen myötä erilaisia koulutusjuttuja on alkanut ilmaantua. Etänä ne ovat, mutta eihän siitä mitään tulisi, jollei olisi Liisalla kaitsijaa. Niin, ja Iiriksellä kuskia harrastukseen. 
  Samoja pakkaslukemia näkyy Foreca Espooseen povaavan. Pitää ottaa siihen malliin vaatetta mukaan. Meren läheisyys tekee ilmasta viileämmän tuntuista. Pakkanen puraisee ronskimmin kuin sisämaassa. 

  Auto oli eilen huollossa. Ei mitään erityistä, normaali huolto. Ensi viikolla katsastukseen kevein mielin.

  Joulu lähenee, talvelta tuntuu. Lunta ei tosin Hollolassa paljon ole, eikä kovin suuria määriä näyttäisi olevan 10 päivän ennusteen mukaan tulossa. Pakkanen sen sijaan jatkuu. Jostain olin bogaavinani, että ennen joulua sää  lauhtuu alle pitkäaikaisten keskiarvojen, ja mahdolliset sateet tulevat vetenä. Voi jäädä valkea joulu haaveeksi. Viime vuonna täällä oli sentää jonkin verran lunta. Mikäli minulta kysytään, niin saisi olla tänä vuonna myös. 

 Loppuun kuva tältä aamulta. Lunta on, ei paljon, muttaa sen verran, ettei aivan synkkää  ole. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti