keskiviikko 10. marraskuuta 2021

MIKSEI MYÖKII?

  Joulumainokset alkavat tunkeuta korviin, silmiin. Kaupat pullistelevat suklaata, koristeita, krääsää. Joulu siis lähestyy. Ahaa, selvä juttu. Miksei myökii sitä noteerattas? Siispä aamusta kirjahyllyn kimppuun. Yhteistyöllä hommat hoituu. Minä tyhjensin hyllyt, pyyhin niistä pölyt, Hilppa imuroi kirjapinoista isommat pölyt. 




  Kummasti tavaraa hyllyille mahtuu. Kirjoja enimmäkseen. Samalla kun hylly oli tyhjänä, siirrettiin sitä n. 30 senttiä ikkunaseinään päin. Se oli ollut irti siksi, että meillä oli aiemmin verhot roikkumassa, ja ne piti tietysti saada vedettyä syrjään. Kun jo jonkin aikaa sitten siirryimme verhottomaan tilaan, oli nyt asiallista tuupata hylly nurkkaan asti. Saman verran siirrettiin kaappia, jonka päällä televisio on. Kaappi on täynnä astioita, joten sekin piti tyhjentää, jotta voimamme riittivät siirtoon. 

  Rivakoita kun ollaan, aikaisin aloitetaan, niin johan sitä päästiin suihkuun pölyt pois pesemään jo ennen kymmentä. 


  Joulusiivous on siten aluillaan. Ja aluillaan se pysyykin kuukauden, toista. Mutta hyvä, kun tuonkin verran on tehtynä. 

  Eilen päätin hankkia Apple-tv:n katselumahdollisuuden. Ihan siksi, että sieltä löytyy Isaac Asimovin Säätiö-sarjaan perustuva sarja Foundation. Ongelmaksi meinasi muodostua se, kun minulla ei ole Applen laitteita. Ei puhelinta, ei tablettia, ei läppäriä, ei tietokonetta. Android-laitteisiin ei ole saatavilla applen sovellusta. Älytelevisiossa sovellus on, mutta id:n luominen oli hankalaa. Tai ei se oikeastaan hankalaa ollut, kun lopulta älysin, kuinka se tehdään. Piti mennä Windowsilla itunes-sovellukseen, ja sitä kautta tilin luominen onnistui. Sitten vain id ja salasan tv:n appiin, ja eiku selaamaan. 

  Kaksi tunnin jaksoa ollaan nyt katsottu Säätiötä. Hienosti se on tehty. Mutta en vielä osaa olla kovin innostunut näkemästäni. Hitaasti touhu etenee, alkuperäistä tarinaakin on tietysti rukattu näytölle sopivaksi. Toivottavasti tahti paranee ja tiivistyy tulevien jaksojen myötä. 

  Koska Asimovin alunperin trilogiaksi kirjoitettu, myöhemmin seitsenosaiseksi paisunut Säätiö, joka lopulta on yhteydessä saman miehen toiseen loistavaa kokonaisuuteen, Robotit-sarjaan, on minulle kovin tärkeä, niin suhtautumiseni tv-sarjaan on tietysti kriittinen. Harvoinpa taitaa filmatisointi kirjaa parempi olla. Saa nähdä, kuinka monta kautta tätä sarjaa tehdään? Tehdäänkö kolme, yksi jokaisesta alkuperäisen trilogian kirjasta? Vai tehdäänkö vielä lisää myöhemmin kirjoitetuista osista? Vai tehdäänkö vain yksi? Riippuu varmaan siitä, kuinka paljon katsojia se kerää. Olen kuitenkin odottavalla mielellä. Katsoa sarja kannattaa jo sen visuaalisen toteuksen vuoksi. Niin sanoi Hilppakin, jolle hieman olen yrittänyt valottaa, mistä tässä jutussa on kyse.

  Sen, mitä olen hieman Apple-tv:n tarjontaa silmäillyt, niin ei sieltä hirveästi näytä tällä hetkellä olevan muuta mielenkiintoista katseltavaa. Mutta olkoon nyt tämäkin suoratoisto näkyvillä. Ainakin, kunnes Säätiö on katsottu. Siitä ei ole vielä edes kaikki jaksot julkaistuna. Alle kuuden euron kuukausihinnalla ei vei konkurssiin. 

  Tänään sateli, sopiva kirjahyllypäivä siis. Huomenna on poutaa, sopiva lenkkeilypäivä siis. Pitää kohta vetäytyä kirjan pariin, latautua aamulenkille. Ensimmäiselle uusilla, eilen hankituilla lenkkareilla. Saavat muut aikaiset kulkijat ihmetellä kepeää menoa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti