tiistai 16. marraskuuta 2021

OIKEUS ILMAN VELVOITTEITA

  Kansalaisaloite "Ei koronapassia työpaikoille" on kerännyt yli 50 000 kannattajaa. Luultavasti aloitteen on pannut vireille OIKEUS ILMAN VELVOITTEITA-yhdistys. Tai sitten sen sisaryhdistys OIKEUTTA, EI VASTUUTA-ry. Mukana allekirjoittaneissa lienee ihmisiä MSJNEMN  (MIELENILMAISUT SALLITAAN, JOS NE EDISTÄVÄT MEIDÄN NÄKÖKANTAAMME)-kerhosta. 

  Asiasta oli kai keskustelua ykkösen Aamu-tv:ssa. En sitä seurannut, sillä katsoin oikeudekseni mennä lenkille. Varmaan joitain oikeudellisia pulmia kopronapassin vaatimisessa työpaikolle ilmenee. Miten lienee työnantajien velvollisuus pitää työpaikat tekijöille turvallisina otetaan huomioon? 
  Aika käsittämätöntä, että eräs kansanosa mölyää oikeuksistaan silloin, kun se sille sopii. Pienen osan ihmistä tulisi saada vaikeuttaa valtaosan elämää, saattaa heidän terveytensä moninkertaiseen vaaraan. 
  Samasta asiastahan tässä on kyse, kuin mielenilmauksien kohdallakin. ELOKAPINAN juttuihin osallistuvat pitäisi näitten logiikan mestareiden mukaan ampua, vähintään raahata vuosiksi vankilaan, kun taas sadat torveaan soittavat autoilijat tai rekkamiehet saavat tukkia liikenteen mielihyvin. Kun asioita tarkastellaan ainoastaan oman mielipiteen vinkkelistä, niin todellisuus vääristyy. Aika pahasti, tekee mieli sanoa. Mutta kuka, tai mikä, noitten änkyröiden pään kääntäisi? Kun he ovat niiiiin oikeassa!

  Siinä aamun vuodatus. Onneksi lenkillä korvissani soinut Ry Cooder hieman kevensi mieltäni näitten raskaitten ajatusten aikana. 

  FOUNDATION-sarjaa olen nyt katsonut Apple-tv:ssa yhdeksän osaa. 1. kauden päätös julkaistaan perjantaina. Onhan se hienoa katseltavaa. Hieman yhä tökkii, kun muistikuvani kirjoista on monissa asioissa erilainen. Mutta niitä lukemattomille saattaa olaa vieläkin hankalampaa sisäistää, mistä on kyse. 
  Laura Birnillä on aikamoisen iso rooli sarjassa. Eto Demerzel on Galaktisen Imperiumin Keisarin (aina Cleon, joka on kloonattu alkuperäisestä, ja Keisareita on aina kolme samaan aikaan: Veli Aaamunkoitto, Veli Päivä, ja Veli Ilta). Demerzel on ihmisenkaltainen robotti, joka siis on palvellut jokaista Cleonia. Hänen robottiutensa paljastuu, jolle aivan väärässä ole, vasta Asimovin myöhemmin kirkottamien jatko-osian lopussa, ja Demerzelillä suuri rooli koko Säätiön ja Toisen Säätiön tehtävien onnistumisessa. Mielestäni Laura Birn onnistuu hyvin roolissaan aneemisen oloisena androidina. 
  Sarjan jatko lienee vielä arvailujen varassa. Mieluusti katsoisin uusia kausia. Kokonaisuus on valttia, kokonaisuuden osa jättää mielen hämmentyneeksi. 

  Lukenut olen noin kirja/ kaksi päivää-tahdilla. Viikonvaihde tosin tahtia hiljensi. Viimeaikoina on mennyt kahta kotimaista A.T:tä; Antti Tuominen ja Arttu Tuomainen alkavat nyt olla uusimpia myöten luettu. Siispä kohta varuksia hakemaan, uusia tekemään. Mm. Ann Cleeves, Johanna Mo sekä Nadinen Matheson ovat lähitulevaisuuden listalla. Naiskirjailijoiden vuoro, tasavertaisuutta kehiin. 

  Lopuksi näitten raskaitten aikojen keventäjistä ykköset sopuisasti Pikku-kakkosen äärellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti