perjantai 5. marraskuuta 2021

SANOTTIIN SITÄ ANTTOLASSA ENNENKIN

  Selailin kirjaa SULOINEN SAVONMAA Voipha se olla näinnii (toimittanut Ritva Koivukoski, Werner Söderström Osakeyhiö 1998). Se on liki 600-sivuinen opus, joka kertoo Savosta, savolaisuudesta, savolaisista (kuuluista ja tavallisista), Savon historiasta, nykyisyydestä. Kirjan loppupuolella on pitkä lista savolaisista sananlaskuista, paremminkin sanonnoista. Niiden alkuperä on aina kerrottu. Tuota listaa jäin tutkiskelemaan. Löytyihän sieltä Anttolassa sanottuakin:

  "Eihä suuret sanat suuta halakase eikä pieru pyllyvä repäse."

  "Eukkomies on ku elläen, mut ei pietä kytkyyssä."

  "Tuulee ku Jäppisen naimavuonna; vasikan nahka män vintilän reijästä läpi."

  "Anto Liikanennii jäniksen levätä, vaekka se sitä kii jahtasj."

  En kyllä muista koskaan tuollaisia kuulleeni. En Anttolassa, en muuallakaan. Sen sijaan mm. sanonta "Syö syö, syksyllä tapetaan" on hyvinkin tuttu. Poikasena ollessa sitä Piskolassa käytettiin. Leikkimielellä huonosti lautastaan tyhjentävälle poijannössille näin sanottiin, vaikka sikaahan tuossa sanonnassa tarkoitetaan. En kyllä tunnusta sika olleeni. Ainakaan silloin. Kirjan mukaan sanonta on peräisin Mikkelistä.

  Kuriositeetina mainittakoon, että kirjassa on Pertti Koistisen kirjoittama muutaman sivun juttu Muikkuveden vanhat merimiehet. Hieraisin silmiäni. Tarkistus osoitti sen, minkä toki jo arvasin: ei ollut kaimaani Koistinen kyseessä, vaan hänen kokokaimaani, v.1930 Viipurissa savonlinnalaisille vanhemmille syntynyt eläkkeellä oleva fil. maist. Pertti Koistinen. Liekö enää hengissä?

  Kun Anttolasta aloitin, niin laitan muutaman kuvan Suloiselta Savonmaalta, Anttolasta. Kuvat ovat äiti-Elinan albumeista. Ottajista ei ole tietoa. Niissä on pääosin edesmenneitä anttolalaisia. Muutamat mahdollisista lukijoista varmaan jokusia, ainakin yhdestä kuvasta kaikkikin, tuntevat.

  Tässä otoksessa on iso liuta isäntiä. Pirskasen Pekka huopikkaissa ja turkissa ja hänen vasemmalla puolella oleva turkkiherra varmaan ovat tilaisuuden vetäjinä. Jotakin metsätalouteen liittyvää lienee meneillään. Minä olen tunnistavinani ainakin Kiljusen Martin, Pesosen Vilkin. Taitaa joukossa olla Ikolan Kassukin. Niin, eikös Pirskasen Pekan oikealla puolella ole Montosia Saukonsalosta? Arton isä ja setä?

  Nyt kuva Anttolan Säästöpankin isännistöstä v. 1951. Syntymävuoteni. Eipä jaksa muistini ketään tunnistaa. Laitan kuvan taakse kirjoitetun nimilistan perään.



  Sitten se kuva, jonka 12 äijää moni saattaa tunnistaa. Muut ovat minulle selvillä, paitsi oikeassa laidassa istuva huopikasjalkainen mies. Näkö on tuttu, mutta nimi hukassa.


  Muistelen, että noilla äijillä oli joku 12-miehen kerho? Olisko kuva siitä? Voin olla väärässä. Ei olisi ensimmäinen kerta. Mutta oli niillä sellainen "klubi" kyllä. En tosin ole varma, kuinka monta jäsentä siihen kuului. Tämä oli 1960-luvun alkupuolta. Kun ei ollut somea, mihin ryhmää perustaa, niin täytyi ihan fyysisesti kokoontua. Olkoon tämä mikä miitinki hyvänsä, niin herkässä ovat kuitenkin hymyt. No jaa, Jormalaisen Pekka on vähän vakavampana. 

  Vielä yksi. Kuuskytluvun taitetta lienee eletään. Tähänkin apua anelen. Laitamiehet ovat tunnetut, mutta kuka on keskushyökkääjä? 


  Bonuksena kuva. Ei Anttolasta, vaan Helsingistä. Eletään loppuvuotta 1947 tai alkuvuotta 1948. Kuvassa tietysti isä-Erkki, Mualar-Väisäsen sanassa "ohuvena ku salakanruoto", sekä sisko-Ritva rattaissa. Molemmat ovat jo joukostamme poistuneet. R.I.P.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti