torstai 19. elokuuta 2021

RAPORTTI

  Wikipedian mukaan raportti on objektiivisuuteen pyrkivä selonteko asiasta tai tapahtumasta. Raportin tarkoituksena on saattaa lukija tietoiseksi asiasta ja jättää kohteelle valta muodostaa siitä omat mielipiteensä. Uutisterminä raportti tarkoittaa asiatyylistä, faktapohjaista ja tiivistä selontekoa uutistapahtumasta. Joten "paskalehdistön" sivuilta, olkoot ne paperisia tai sähköisiä, ei löydy raportteja. Niiltä löytyy reportaaseja. Wikipedia kertoo, että raportti on eri asia kuin reportaasi, joka on toimittajan tekemä ja muodoltaan raporttia vapaampi ja voi sisältää laajemman kuvauksen aiheeseen liittyvistä taustoista. Reportaasi voi sisältää myös yksityiskohtaista tietoa, toimittajan henkilökohtaisia näkemyksiä tai arveluja sekä haastatteluja. Tästä määritelmästä voi jättää sanan "voi" pois. Ainakin kohdan henkilökohtaisia näkemyksiä tai arveluja kohdalla.

  Median tehtävistä löytyy tietoa sivustolta  https://peda.net/p/Frida%20L%C3B6nnqwist/yh/kotiteh%C3%A4%v%V3%A4t/vjvv/1mv

  1. Mitä eri tehtäviä medialla on ? 

  Median yhteiskunnallinen tehtävä on pitää vireillä keskustelua. Media on linkki päätöksentekijöiden ja kansalaisten välillä. Media valvoo vallankäyttäjiä ja tuo esiin epäkohtia ja väärinkäytöksiä. Medialla on paljon valtaa. Media on mielipidevaikuttaja. Vapaa media on olennainen osa demokratiaa.  

  2. Vapaa media on neljäs valtiomahti. Vapaa media valvoo vallanpitäjien toimintaa herättämällä keskustelua epämieluisistakin asioista. Medialla on vaikutusvaltaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Medialla on sananvapaus, mikä tukee demokratiaa. Medialla on lähdesuoja, jonka avulla saadaan tietoa arkaluontoisistakin asioista. Vapaalla medialla ei ole ennakkosensuuria. Sananvapautta rajoittaa kuitenkin yksityisyyden suoja. Kirjoituksilla ei saa loukata, kiihottaa kansaryhmää vastaan eikä loukata uskonrauhaa tai kunniaa.  

  3. Sosiaalisessa mediassa tieto kulkee ohi valtamedian, eikä sitä pystytä kontrolloimaan. Sosiaalinen media on demokratisoinut tietoa ja tehnyt siitä läpinäkyvää. Ongelmana on lähdekritiikki. Mikä on luotettavaa tietoa? Mihin tieto perustuu? Myös tietosuojassa on ongelmia. Poliitikot käyttävät sosiaalista mediaa tiedotuskanavanaan ja vaalimainontaan. Sosiaalisen median tiedon ongelmana on myös tiedon kaupallisuus. Markkinointia voi olla vaikea erottaa oikeasta uutisesta.

  Kauniisti sanottuna suurin ongelma sosiaalisessa mediassa on lähdekritiikki. Suoraan sanottuna se on tarkoituksellisesti jaettu valheellinen tieto, minkä oikeellisuutta suuri joukko ihmisistä ei edes halua tarkistaa. 

  Tämän alustuksen jälkeen aloita raporttini paikasta Avokkaansaari, Saarelan tila, 61.596944 pohjoista leveyttä, 27.784814 itäistä pituutta.
  Eilinen päivä oli tuulinen ja lähes sateeton. Yö oli tuulinen ja vähäsateinen. Aamu oli tuulinen ja sateinen. Aamupäivän aikana on tuuli hieman laantunut, sadetta tulee hetkittäin.



  Ulkohommat eivät siis ole agendalla, koska mitään kiireellistä ei niiden suhteen ole kesken. Sen verran puuhastelin, että kävin laittamassa saunan "naspsausta vailla"-kuntoon, ja puikkaroin ahvenverkot vappeelta. Se on katonallahommaa, sillä venevajaan mahtuu hyvin verot kuivamaan laittaa, ne vappeilla selvittämään.


  Päivällä ajellaan Mikkeliin. Täydennetään ruokavarantoja. Ja käydään hakemassa eräs laite vesitaloutemme tarpeisiin. Siitä raportoin myöhemmin. 

  Huomenna tulee tuttu pariskunta kylään. Jokakesäinen tapahtuma se on. Vuorokesinä heillä, nyt vuorostaan meillä. Sääolettaman mukaan ilma suosii vierailua. Luonaistuulta näyttäisi olevan 5 m/s. Ei ongelma reilun viiden kilometrin venematkan tekoon. 

  Perunanvarsi alkaa olla siinä kunnossa, että se pitää niittää pois. Tämä tarkoittaa sitä, että viikon, parin, kuluttua pitää pottu nostaa. Aika paljon sitä vielä on maassa. Pitää alkaa syömään pottulootaa, pottumuussia, voiperunoita ilman voita, grillattuja perunoita, savustettuja perunoita, ja keksiä lisää käyttöä siiklisadolle. Tuli juuri kirjoittaessani mieleen, että savustettuja pottuja tein kerran pari vuotta sitten. Reseptin laitoin ehkä talteen? Pitää etsiä. Jo vain, Goodle Keepistä löytyi:

  Voit savustaa perunat savustuspussissa uunissa tai grillissä tai savustimessa. Pese perunat ja laita kulhoon. Lisää öljy ja suola ja pyörittele sekaisin. Laita perunat savustuspussiin. Kypsennä 250-asteisessa uunissa tai kuumassa grillissä ensin 15 minuuttia. Laske lämpö 200 asteeseen ja kypsennä 30 minuuttia. Anna perunoiden vielä tekeytyä pussissa 15 minuuttia, ennen kuin avaat pussin. Jos kypsennät perunat savustimessa, kaada ne ensin alumiinivuokaan tai muulle savustimeen sopivalle alustalle ja savusta 30-40 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Yhdistä yrttiöljyn ainekset. Pyörittele savustetut perunat yrttiöljyssä. Tarjoa kalan tai vaikka grilliruoan lisäkkeenä.

  Hieman viitseliäisyyttä ja aikaa tuo vaatii. Herkullisia niistä tulee. Joten savupöntölle tulee lähipäivinä duunia.

  Täällä ollaan varmaan putkeen ensi viikko. Sitten käväistään Hollolassa, pikaisesti, tullaan jatkamaan elämää näillä latitudeilla. 

  Alkaa tulla se aika vuodesta, että täytyy topistautua, lähteä Piekälän puolelle sauvakävelemään. Ainakin sellaisina päivinä, kun ei ole jotain isompaa puuhailua saaressa. Kyllä ne 10 000 askelta täytyisi saada kasaan melko säännöllisesti. Viime syksynä, kun liian vähän tuli liikuttua, oli seurauksena hartioiden ja lonkkien kivistys. Ne vaivasivat, enemmän ja vähemmän, koko talvikauden, vaikka lääkäriltäkin apua hain, sellaista myös sain. Kivut loppuvat kuin pyyhkäisten, kun huhtikuun lopulla saareen päästiin, alkoi monimuotoinen ruumiillinen toiminta. 

  Lopetan raporttini sanoihin "Täällä Peppe Lehkonen, Saarelan tila".

  PS. Raportissa taitaa olla kuitenkin reportaasin tunnusmerkkejä. Mm. venevajan koon riittävyys ja savustettujen perunoiden maku ovat omia mielipiteitäni. Mediakriitisimmät voivat kyllä tulla venevajan mittaamaan. Voin pari kunnolla sotkeentunutta verkkoa antaa empiirisen tutkinnan avuksi. Voivat myös tehdä savupottuja tässä blogissa olevan ohjeen perusteella. Ne kriittiset. 

  PPS. En suin surminkaan halua jäkkikirjoituksessa väheksyä mediakriittisiä. Päinvastoin. Kumpahan vain kuuluu tyyliini kirjoittaa, tuollainen "viisastelu".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti