maanantai 22. maaliskuuta 2021

VASTUUALUEET

  Meidän pienperheessämme on muotoutunut tietty vastuualuekäytäntö. On tietysti tehtäviä, jotka ovat Hilpan tehtäviksi muodostuneet, ja on tehtäviä, jotka minulle lankeavat. Näiden rajat ovat hieman häilyvät. On sellaisia juttuja, kuten siivous, jotka duunailemme yhdessä, ja on juttuja, joita kumpikin vuorollaan saattaa tehdä.

 Myös hankinnoissa on selvää vastuualueellisuutta. On päivittäistavaroiden, kuin myös muidenkin hankintojen osalta. Luettelen omaan vastuukenttääni kuuluvia asioita:

  -kahvit ja suodatinpaperit
  -leivät
  -suihku- ja saunasaippuat
  -hammastikut
  -wc- ja talouspaperit
  -roskapussit
  -autoon ja moottoriveneeseen liittyvät asiat
  -remontteihin tai työkaluihin  liittyvät asiat

  Kaikki muu kuuluu Hilpan vastuualueeseen, karkeasti jaoteltuna. Totta kai asioita, jotka päätetään ja hankitaan yhdessä. 

  Vastuunaluekäytäntö on hyvä asia. Muuten voisi käydä niin, että joku tarpeellinen tuote pääsisi loppumaan. Tai sitten sitä olisi tuplasti. On myös sanottava, että ilman isompia konflikteja on käytäntö pelannut. Kumpikin on hoitanut leiviskänsä kohtuullisella tarkkuudella, eikä harvoista kömmähdyksistä ole pahemmin sanaharkkaa syntynyt. 

  Se vastuusta. Samalla kun tätä kirjoitan, käyn välillä PHHYKY:n sivuilla kuikuilemassa, joko 70-74 vuotiaitten koronarokotuksen aikavaraus on auennut. Sivuilla lukee vain, että 22.3.2021. Jostain Hilppa oli huomaavinaan, että klo. 12:00 se auki lävähtää. Pitää olla kärppänä, jos vaikka ennen aukeaisi. 
  Pakko tunnustaa, että olin jo yöllä koneella. Heti puolen yön jälkeen kävin tarkastamassa tilanteen. Varmuuden vuoksi. 
  Stressaankohan liikaa? Kyllä rokotukset minullekin varmasti tulevat annetuiksi. Kuitenkin haluan, että ajankohta selviää mahdollisimman nopeasti, sillä se sanelee Anttolaan lähtöä, siellä oleskelun kestoa.  

  Hallitus kai pohtii taas toimenpiteitä koronan rajoittamiseksi. Ulkonaliikkumiskieltoa yhtenä. Saa nähdä kuinka käy. Ei kuitenkaan Päijät-Hämeeseen, eikä Etelä-Savoon, ole mitään järeää tiedossa. Ainakaan kahden samaan kuppikuntaan kuuluvan kohdalle. 

  Jotkut koronarajoituksia vastustavat pitivät viikovaihteessa mielenosoituksen, missä rikottiin karkeasti kokoontumisrajoituksia. Enkä maskeja vellovassa ihmismassassa myöskään huomannut käytettävän. Poliisi ei puuttunut kovin pontevasti tilanteeseen. Sitä asiaa on puitu mediassa ja somessa kannalta jos toiseltakin, joten jäten kolmanelta puimatta. Jääköön lyhteille. Sen kuitenkin sanon, että kun tuo joukkio poistui mieltään osoitettuaan, kuka minnekin, kuka bussilla, kuka junalla, joku sporalla, eräät Datsunilla, niin mahdollisuus moniin tartuntaryppäisiin on suuri. 

  Minä lähden huoltamaan suksia parvekkeelle. Putsaan pohjat, laitan luistovoidetta. Kolmatta, tai neljättä, talvea karvapohjasuksilla hiihdellään, enkä ole niille muuta huoltoa tehnyt kuin kerran vuodessa puhdistanut pito-osuuden. Hyvin ovat pelanneet, sillä ollaan aina hiihdetty valmiilla laduilla, tai ainakin pakkaskelissä. Kun oltiin viime reisulla saaressa, hiihdettiin päivää ennen paluuta saaren ympäri. Edellisenä päivänä oli tuiskuttanut ladun umpeen, ja ilma oli plussalla. Suksien pohjiin alkoi pikku hiljaa tarttua nuoskaa lunta. Puolet matkasta meni suksilla kävelyksi. 
  En ole varma, otetaanko sukset edes matkaa, jos tällä viikolla Anttolaan päästään lähtemään. Voi olla, että ei oteta. Lämmintä on luvattu, joten lumi saattaa jo viikon lopulla olla kokonaan pois jään päältä. Sukset huollan kuitenkin. Alkuviikosta varmaan lähdetään Vesijärvelle hiihtämään. Huomenna on povattu plus viittä astetta, joten luistoa laitan. 

  Ennen suksihuoltoa on obligatorisen kuvan vuoro. Viime vuonna, 6. maaliskuuta, oli Avokkaan maisemissa kuvan kaltaista mosaiikkijäätä. Tuo maaliskuun alun reissu olikin ainoa, joka saareen jääolosuhteissa tehtiin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti