tiistai 16. maaliskuuta 2021

SYLLOGISMI

  Sopivasti tultiin sunnuntakina Hollolaan. Pääsin vt. talonmiehen hommiin heti maanantaina. Märkää lunta oli tullut yöllä, tuli lisää päivällä, joten pari kertaa kolailin vastuualueeni. Taisi aikaa moiseen kulua yhteensä kolmatta tuntia. Suoraan sanottuna alkaa lumihomma tympiä. Onneksi ei isompia tuiskuja ole näköpiirissä.

  Aamulla kävellessäni panin merkille, että lunta tosiaan on. Aurausvallit ovat monin paikoin yli metrin korkuisia, ja valtavia lumikasoja on mm. koulujen pihojen laidoilla. Tulkoon kevät, sulakoot lumet. Mutta ei jäät. Vielä. Kerran on halu ennen veen väljää saaressa käydä. 

  Tänään on eläkäisten päivässä ohjelmaa: pesukoneen korjaaja tulee. Toivottavasti kuntoutuu masiina. Likapyykkiä on pestävänä melkein kuin Suomen Hiihtoliitolla 2001.
  Tapahtuma löytyy eiliseltä myös. Ovikello soi iltapäivällä. Avasin oven. Ulkona seisoa pari nuorukaista. Toinen kertoi heidän olevan eräästä kodinturvayhtiöstä. Hän sanoi, että he ovat kartoittaneet alueen talouksien turvajärjestelmien tarvetta, ja että he ovat tulossa keskiviikkona kertomaan halukkaille tuotteestaan. 
  "Parikymmntä minuuttia tapaaminen kestää. Kaksi aikaa on vielä jäljellä, klo. 13:15 ja klo. 16:50. Kumpi aika laitetaan?"
  Meikäläisen reaktio oli sama, kuin puhelinmyyjien kohdalla. Kun minulle aletaan sanelemaan, vaihtoehtojen puitteissa, mitä tulee tehdä, karvat nousevat pystyyn. 
  "Kiitos tarjouksesta, mutta en ole kiinnostunut. Jos tuollaista palvelua tarvitsen, otan yhteyttä tarpeellisiin tahoihin."
  Laitoin oven saman tien kiinni, vaikka kaveri yritti vielä jotakin selittää. Ei tietysti kovin ystävällistä toimintaa, minulta. Kaupustelijat varmasti haistattelivat poistuessaan, kiroilivat paskamaista äijää. Olisivat esittäneet asiansa toisin niin olisin ainakin kuunnellut loppuun asti, mitä sanottavaa heillä oli. 
  Puhelimyyjien suhteen on nykyään helpompi tilanne. Jostain syystä puhelimeni, niin ja Hilpan puhelin myös, on alkanut, ilman mitään itse tehtyä säätöä ilmoittaa, kun joku epämääräinen taho soittaa. Näytölle tulee numero ja teksti MAHDOLLINEN HÄIRIKKÖSOITTO. Tuollaiset yritykset ollaan hylätty heti. Muutamia sitkeimpiä numeroita olen laittanut jopa estoon. 
  Puhelinmyyjät tekevät toki työtään. Mutta suuri osa heistä on liian päällekäyviä ja pyrkivät sanelemaan, mitä asiakkaan tulee tehdä. Eivätkä jotkut suostu lopettamaan myyntipuhettaan, vaikka heille sanoo, jyrkästikin, että ei kiinnosta. Ainoa konsti on joskus ollut, arkaaista ilmaisua käyttäen, lyödä luuri korvaan. 
  Toinen asia, joka puhelimyynnissä korpeaa. Miksi saman firman asialla soitetaan usein, vaikka soittajille on tehty selväksi, että tuote ei kiinnosta, ja että sen tilaaminen ei ole edes mahdollista, kuten esim. määräaikaisen sähkösopimuksen ollessa vielä pitkään voimassa. Tiedän, että puhelinmyyjät soittavat useista eri toimipaikoista. Luulen, että enimmäkseen yrityksistä, jotka kauppaavat monien firmojen tuotteita. Ei silti olisi vaikeaa luoda järjestelmää, mihin merkattaisiin soiton tulokset, ja se olisi kaikkien muittenkin puhelinkauppiaitten nähtävissä. Voihan olla, että näin tehdään, mutta sitä ei osata, haluta, viitsitä, käyttää. 

  Tänään on toinenkin tapahtuma: yritän saada varatuksi ajan lääkärille. Ei koroaikanakaan ole eläkeläisen elämä ilman päivittäisiä kohokohtia, mitkä katkaisevan arjen kulun. Näistä tulee ottaa kaikki ilo irti. Kuten heittää vartti "small talkkia" huoltomiehen kanssa, puhua muuten vaan mukavia ajanvarauksen terveyssisaren kanssa. Vitsi, vitsi, ei sentään. Ei me ihan niin hömelöitä vielä olla. Mutta koronan yhdeksännen aallon jyllätessä asia voi jo olla todellisuutta. 

  Sitten se syllogismi. Syllogismi on Wikipedian mukaan loogisen argumentin tyyppi, jossa kahdesta tai useammasta, todeksi oletetusta lauseesta johdetaan deduktiivisen päättelyn avulla niistä loogisesti seuraava johtopäätös. Siis:

  Miehille kasvaa parta
  Peppe on mies
  Peppelle kasvaa parta


  No, elekee pelästykö! Ei noin pitkäksi parta ehtinyt lomaviikolla venyä. Venytin sen minuutissa kuvankäsittelyllä alla olevasta kuvasta. Pitäsköhän noihin mittoihin pyrkiä ihan oikeesti suunnata? Risupartalook.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti