torstai 16. tammikuuta 2020

VIIMEINEN KÄRPÄNEN

  Kävin silloin uudenvuodenaattona jälkikaihikorjauksessa. Lääkäri kertoi, että mustia pisteitä, kärpäsiä, saattaa liihotella näkökentässä kuukaudenkin ajan. Niitähän liihotteli. Ei haitaksi asti, eikä kaiken aikaa. Silloin tällöin, mm. lukiessa, tai vaaleaa seinää katsellessa, huomasi pienten pisteiden leijailevan näkökentän laidoilla. Alkuviikosta äkkäsin, että eipä ole enää kärpäsiä näkynyt. Samalla tajusin, mihin se viimeinenkin oli joutunut:
  Kun olimme päiväkävelyllä Hilpan kanssa, alkoi hän yllättäen yskiä ja kakoa. Minä ihmettelemään, että mikäs sulle nyt tuli.
  "Jotakin meni kurkkuun, ihan ku kärpänen olis lentäny, tai itikka."
  Naureskeltiin, että vaikka onkin näin lämmin tammikuu, niin tuskin sentään kärpäset kurkkuun lentelee! Mutta väärässsä oltiin! Se oli se vihonviimeinen kärpänen meikäläisen silmästä! Hyvä, että lähti. Vaikka ei ois tarvinnu Hilpan kurkkuun mennä. Kaikenlaista sattuu, kun kaihikorjauksesta toipuu.

  No, ronskinpuoleisesti kai tuli väritettyä näön normalisoituminen. Pointti tietysti siinä, että hyvin onnistui operatio. Eikä ollut hinnankirossa! Lasku tuli pari päivää sitten: 41,20 €. Kiitos yhteiskunnan ainakin vielä erinomaisen terveydenhuollon.
   Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on aikeita järjestää hyvinvointipalvelut asteittain yhteisyrityksen kautta. Yrityksen pääomistajaksi haetaan isoa yksityistä toimijaa. Saapa nähdä. Ei kovin hyvältä tunnu, eikä kuulosta, että minunkin asioistani vastaisi yritys, jonka suurimpana omistana ovat sijoittajat. Alkutekijöissään tuo juttu on, eikä tietoa, eteneekö se ylipäätään mihinkään. Sen vaan sano, enkä ainoana, enkä ensimmäistä kertaa, että kun ihmisten sairaudella ja hädällä hankitaan voittoa, niin asiat eivät ole kohdillaan.

  Se oli asiantuntemattoman asiallinen kannanotto. Asiantuntijat saavat olla mitä mieltä tahansa. Asiantuntijathan ovat, erään määritelmän mukaan, niitä, jotka ovat tehneet kyseisellä alalla kaikki mahdolliset virheet. Jos se pitää paikkaansa, niin mikäs asiantuntijoihin luottaessa. Virheistähän oppii. Vaan kun ei se niin mene, läheskään aina. Tietää tuon jo omalta kohdaltaankin. Jos virheistä oppisi, niin eiköhän tällä pallolla olisi melko mukavaa elellä, kaikilla.

  Huomenna on taas perjantai. Hiljaiselo jatkuu Hollolassa. Liikkumista, lukemista, tallenteita ja suoratoistoa. Se alkaa tulla selväksi, että tv-lähetyksiä ei enää juuri katsota. Siis silloin, kun ne tv-oppaan mukaisesti lähetetään. Ylenaamua tulee toki katsottua, mutta muu onkin sitten tallennettua, tai Areenasta, tai mtv3:sta, tai Ruudusta, tai HBO'lta, tai Netflix'lta. Urheilu on asia erikseen, mutta ei sitäkään tule tuijoteltua juuri lainkaan.

  Ylellä alkaa pian 1. kausi Elena Ferrante'n Napoli-sarjasta tehdystä filmatisoinnista. Kuka ei ole tätä "LOISTAVA YSTÄVÄNI"-sarjaa nähnyt, niin nyt tv:n ääreen! Iloksen luin jostakin, että HBO'lla tulee julkaistavaksi tämän vuoden aikan 2. tuotantokausi. Tuskin maltan odottaa.

  HBO'lla alkoi maanantaina Stephen King'n tekstiin perustuva rikosdraama "OUTSIDER". Siitä julkaistiin heti kaksi jaksoa, jatkossa yksi viikossa. Nuo pari tuli tietysti heti katsottua. Mahdottomalta tuntuva tapahtumaketju tullee seuraavien viikkojen aikana selkiintymään, luulen. Hyvältä vaikuttaa.

  Netflix'n menin vielä joulun tietämissä tilaamaan. Ei olla kovin paljoa ehditty sen tarjontaan vielä tutustua. Saksalaista sarjaa "DARK" ollaan kai 7 osaa sen 1.kaudesta katsottu. Melko mystistä touhua. Häiritsee vaan, minua ainakin, kun puhe on dupattu englanniksi. Jos jää näyttelijöiden suunliikkeitä katselemaan, alkaa tökkiä. Pieni haitta, tietysti. Olenkohan liian vaativaksi tullut?

  Kirjaston varauspalvelu on saanut olla varpaillaan. Jatkuvalla syötöllä ollaan Hilpan kanssa teoksia varattu. Kiitettävän nopeasti niitä kiikutetaan Hollolan pääkirjastoon. Kauimmat Sysmästä asti. Miettikää te, jotka Suomen oloja haukutte ja väheksytte, että olemme sentään melko mukavavissa oloissa, kun terveydenhuolto toimii sentään joltisenkin hyvin, ja kirjastotoimi loistavasti. Antakaa nyt hoitajille lisää sitä palkaa, sillä muuten olemme kusessa kaikki, ikäihmiset ja sairauksien riivaamat eritoten, kun osaava työvoima lähtee muihin hommiin. Jos heidän vaatimuksensa tuntuvat kohtuuttomilta, muistakaa, kuinka kauan he ovat puurtaneet palkkakuopan pohjalla. Niin, ja kirjastolta älkää mitään pois ottako. Sivistyksessä on kaiken hyvän alku. Vaikka mitäpä sivistystä meikäläisen dekkari- ja scifivoittoiset lainaukset edustavat. Puhunkin yleisemmässä mielessä.

  Koska talvi ei suostu tulemaan, laitan kaikkien Etelä- ja Keski-Suomen suivaantuneiden ihmisten lohdutukseksi viime helmikuussa Anttolassa otetun kuvan siitä, että tuli se talvi silloinkin, vaikka myöhässä, siis jäitten suhteen. Joten älkää käykö siitä, mistä mennen kaiken toivon saa heittää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti