perjantai 10. tammikuuta 2020

KAIKEN KAIKKIAAN

  Alkuun kielipoliittinen huomio. Katseltiin tallenteelta ylen uudehkon sarjan "Kakarat" toista jaksoa. Siinä on Joona joutunut armeijaan. Hän niskuroi marsilla ja passitetaan kapteenin puhutteluun. Kapu kysyy "onko alokkaalla esittää mitään lieventävää asianhaaraa käytökseensä?"
  "Jos sitä, että alikersantti Sejase on mulkku ei hyväksytä lieventäväksi asianhaaraksi, niin ei ole!"
  Tähän kapu hymähtäen: "Saattaa se mulkku olla, mutta ei hyväksytä. Määrään niskoittelusta kymmenen päivää poistumiskieltoa! POISTUKAA ALOKAS!"
  Onko armeijan touhu oikeasti nykyään tuollaista? Kumotaan rangaistus seuraavassa lauseessa? Minä sain vakinaisessa viikon poistumiskieltoa, kun haistattelin iltalomalta palattuani vaatteet päällä punkaan simahtamisesta herättämään tulleelle päivystävälle sotilasmestarille paskat. Eikä minun poistumiskieltoani peruttu heti langettamisen jälkeen. Löysentynyt on kuri ja käytäntö!

  Siinäpä tv-katsausta riittävästi. Kirjakatsausta sen verran, että Jo Nesbø'n "Veitsi" tuli eilen luettua loppuun. Kuin sopimuksesta ilmoitti Hollolan kirjasto, että varaamani Ann Cleeves'n "Mykkä vesi" on noudettavissa. Pitääkin varata saman tien Cleeves'n seuraava Shetlandsaarille sijoittuva komisario Jimmy Perezin ja muiden tuttujen poliisien työtä ja siviilielämää kuvaavan sarjan opus "Kuin tuhka tuuleen." Syystä, jos toisestakin, olen seurannut huolimattomasti Ann Cleeves'n suomennoksien julkaisuja. Nyt asia korjautuu, talvea odotellessa.
  Tuosta Nesbø'n uudesta Harry Hole-kirjasta vielä pari sanaa. Reiluun viiteensataan sivuun mahtuu monenmoisia käänteitä. Yllättäviä ja vähemmän yllättäviä. Ja Harryn dokaamista sekä selviä hetkiä. Ja Harryn ihmepelastus jään alle joutuneesta autosta. Loppuratkaisu on omaperäinen, Harry Holemainen. Sen oikeutuksesta ja moraalisuudesta saattaisi päästä pitkäänkin depattiin, riippuen tietysti siihen osallistuvien kannasta. Toivottavasti en valkaissut liiaksi juonta kirjaa vielä lukemattomille?

  Eilen oltiin Elinan hoitokodissa. Ensin tunnin verran äidin kanssa, sitten tiedotustilaisuudessa, mihin kutsu tuli hyvissä ajoin, jopa yli vuorokausi ennen tapahtumaa. Tilaisuuden aihe oli palveluntarjoajan vaihtuminen. 1. huhtikuuta siirtyy vastuu eräälle säätiölle. Nykyinen palveluntarjoajaja on kaupallinen yritys, uuden tahon edustaja ilmoitti säätiön olevan voittoa tavoittelematon. Kun vielä kerrottiin, että mikään ei tule muuttumaan, vaan jopa työntekijät jatkavat vanhoina työntekijöinä, niin mikäs siinä. Tuskin ainakaan huonompaan päin ollaan menossa?

  Äiti oli muuten harvinaisen virkellä tuulella. Hän jutteli kaiken aikaa, mutusteli samalla tuliaisena saatua suklaata. Jutteli, mutta tolkkua ei jutuissa ollut. Vanhoja asioita tapaili, toisiinsa liittymättömiä juttuja yhdisteli. Väliin naureskeltiin porukassa. Hyvä mieli jäi käynnistä. Sellainen, että ihan hyvin äidin asiat kuitenkin ovat. 


  "Voi ..kele!!!", kuului juuri keittiöstä. Hilppa oli jäänyt vielä ruokapöytään, kun minä tunnettuna hotkijana olin jo tullut kirjoittamaan.  Ei kun hätiin katsomaan, että mitä tapahtui? Hilppa oli kaatanut fetajuustopurkin! Liemet sopivasti enimmäkseen housuille. Eipä tullut niin paljon lattianpyyhkimistä! Ilahduttavaa huomata, että minä en ole ainoa, joka välillä söheltää!

  Kohta lähdetään kävelylle. Kirjastoon dallataan. Aurinkoinen pikkupakkaspäivä siellä on. Huomennakin taitaa pysyä pakkasella. Jotta ei olisi liian mukavaa, satelee sunnuntaina taas vettä. Lahden radiossa kerrottiin äsken, että tulevat tapahtumat, Finlandiahiihto ja Salpausselän kisat, tullaan joka tapauksessa järjestämään. Tykkilumella ja lyhennetyillä laduilla, jos ei luontoäiti ole suosiollinen. No, onhan niillä pelit ja värkit. Mutta kuka tulee jäädyttämään Potinlahden ja Avokkaansaaren välin? "Asiahan ei minulle kuulu, mutta kysyn vaan!", sanoi Pätkä. Kaiken kaikkiaan asia tietysti minulle kuuluu, mutta kysyn silti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti