keskiviikko 8. tammikuuta 2020

JÄLKIRAPORTTI

  Hollolassa taas. Eilen aamusta Hilu ja Kaapo hyvästeltiin, sadetuhnuisessa säässä kotiin ajeltiin. Kotona kaikki kunnossa ja ennallaan. Joulunjälkeissiivous pitää huomenna tehdä, niin arki saa taas alkaa. Kuusi, jouluvalot, sun muut oheiskoristeet korjattiin onneksi jo ennen Anttolaan lähtöä pois.

  Mukavasti aika Piskolassa kului. Viimeisen päivän katkaisi sopivasti kahvikutsu ja sen noudattaminen. Lähinaapurina asuvan, eläkepäiviään viettävän pariskunnan mr. sattui kävelyllä vastaan, ja kutsui tosiaan ip-kahville. Mehän mentiin. Pari tuntia kului rattoisasti jutustellessa.

  Kaiken kaikkiaan ilman kommelluksia sujui koirien kaitseminen, elo muutenkin, Piskolansaaressa. Yksi pieni, ei juuri mihinkään vaikuttava juttu täytyy kuitenkin kertoa. Kun taloon kotiuduttiin, laittelin mobiilit talon wifiin. Huomasin ensimmäisenä iltana, että ei oikein jaksanut pyörittää tallenteita chrometikun kautta. Reititin sijaisi yläkerrassa, joten signaali varmaan vaimeni melkoisesti hirsirakenteisiin. Olin ottanut oman reitittimen, sen, mitä käytämme Avokkaassa, mukaan. Päätin kokeilla, kuinka se pelittää. Sim-kortti, mitä reitittimessä käytetään, oli tabletissani, joten irrotin sen. Reitittimeen käy se vähän isompi sim-kortti, kuin tablettiin. Ryhdyin muistelemaan, mihin olin sovitepalan laittanut. Pengoin repun, pengoin kameralaukun, ei missään. Pengoin muistini, ei lamppu tuikahtanutkaan. Minä tutkimaan Tainan työpöydältä, ja enkös löytänytkin etsimäni kaltaisen osan. Reititin käyntiin, ja olihan siitä saatava nopeus parempi, kuin talon laitteessa. Eli nyt voimme katsella tallenteita ja suoratoistoja ilman ikäviä seisahduksia.
  Kun eilen sitten palasimme kotiin, laittelin tavaroita paikolleen, niin enkös äkännyt jotain reitittimen takapuolella!


  Sepä oli puuttuva palikka sinne teipattuna! En sitä pirua äkännyt Hanelin luona. Asiassa, jos sitä haluaa ruotia, on yhtä hyvää ja kahta huonoa. Hyvää on se, että olin säntillisesti teipannut palikan juuri siihen, mihin se kuuluukin teipata, jotta se olisi tarvittaessa käytettävissä. Huonoa tietysti on, että en kuolemaksenikaan muistanut niin tehneeni. Vielä huonompaa on se, että en osannut päätellä laittaneeni osan kiinni vempeleeseen. Vanhuus tulloo!

  Joopa se joo. Mukavasti sujui oleskelu Anttolassa, tuosta kömmähdysestä huolimatta. Eikä kömmähdys lopultakaan ollut järisyttävä. Pikkasen vaan ipotti, kun totuus minulle valkeni!

  Pari nuoruuden tuttavaa on äskettäin minuun ottanut yhteyttä. Toisen kanssa puhuin tiistaina Anttolassa. Minä siis olin Anttolassa, vastapuoli Mikkeli-cityssä. Muutamia kysymyksiä hänellä oli eräästä asiasta, josta oli kuullut huhuja. Osasin asian oikean laidan hänelle selvittää. Ensi kesäksi sovittiin tapaamista. Jos ei Anttolassa, niin ainakin Minnan Torikahvilassa.
  Toinen soitto tuli kauempaa, Rovaniemeltä. Siellä vuosikymmeniä asustanut kaverini soitti. Olin jo saanut tietoa, että häneen on iskenyt paha tauti. Nyt sen kuulin itsensä kertomana. Moneen paikkaan levinnyt syöpä. Ei tätä vuotta loppuun asti ole luvattu aikaa. Mutta kaveri tuntui asian sisäistäneen, itselleen selvittäneen. En tiedä, pystyisinkö itse samanlaisessa tilanteessa noin asiallisesti ja rennosti asiat ottamaan? 
  Menneitäkin muisteltiin, aikaa 1960 loppupuolella Anttolassa. Kun puheeksi tuli hänen silloin omistamansa Jawa-merkkinen moottoripyörä, ja kuinka sillä ajelimme, tulin maininneeksi, että eihän sinulla ollut edes korttia silloin.
  "Vai korttia! Mitäs sillä kortilla tekkee! On miulla ollut autojakin, koko elämän ajan, ja oon niillä jatkuvasti ajellu. Eikä oo ollut korttia, ikinä!"
  "No montakos kertaa oot kärähtäny?", kysäisin.
  "Taitaa ne justiinsa mahtua kahen käen sormiin. En kovin ussein!", totesi hän.
  Sama vanha toveri sieltä paistoi puheen alta, vaikka ääni oli muuttunut sitten edellisen puhelun lähes tuntemattomaksi. Ei kovinkaan esimerkiksi sopivaa käyttäytymistä tuo tietysti häneltä ollut, mutta kun miehen tuntee, niin pakko oli nauraa!
  Muisteltiin vielä vanhoja anttolalaisia. Kerroin tietooni tulleet joukosta poistuneet tutut. Hän osasi kertoa muutamasta kohtalosta, jotka olivat jääneet minulta piiloon. Sellaista se alkaa olla, näillä vuosilla; tuttujen kuolemat tai sairaudet valtaavat enenevässä määrin osaa keskusteluissa. Vaikka en tod. koe itseäni vielä vanhaksi, kunhan sellaista näyttelen. Mutta ei sitä tulevaisuutta osaa kovin kauas tietää. Sen ovat monet surulliset tapaukset opettaneet.
  Lupasin kaverilleni, että soitan keväämmällä, kyselen kuulumisia.
  "Jos kerkeet vielä!", vastasi kaveri.
  Sitä en voi tietää, koska puhelu on liian myöhäinen, mutta aivan varmasti yritän helmikuun lopulla hänet tavoittaa.

  Pimeä päivä alkaa pimetä entisestään. Pitää keittää päiväkahvit, katsoa jotain töllöstä. Ihan omilla ja tutuilla yhteyksillä, ilman muistamattomia sovitinpaloja, se homma täällä onnistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti