perjantai 1. marraskuuta 2019

FAKTISTA FUNTSAILUA

  Tempora mutantur, etc... Kieli muuttuu, mutta muutummeko me kielen kera? En tiedä, mutta aioin lähettää Kotimaisten kielten keskukselle muutamia sanaehdotuksia Kielitoimiston sanakirjaan liitettäviksi: Yleispöljä, monitaidoton, panluuseri, erityisturjake, kohdeköhkönen, multitöhelö, ääriälvänä. Siinä vastapainoksi kaikille erityis-, ja kokemusasiantuntijoille, joita tuntuu löytyvän alalta kuin alalta, tarpeeseen kuin tarpeeseen.

  Hypoteettisen höpötyksen jälkeen päätin kirjottaa Faktista fundeerausta. No, tuo aloitus ei kai aivan otsikon piiriin kuulu? Vai kuuluuko kuitenkin? Syy siihen, että aloitin sepustukseni sanaehdotuksilla johtuu tietysti siitä, että koska tuollaiset "uussanat" tulivat mieleeni, niin iän mukanaan tuoman unohtelun vuoksi oli pakko kirjoittaa ne ensimmäisenä.

  Mutta nyt kivikovaa faktaa. Eilen saavuttiin saareen tuossa yhden korvilla. Melko mukavissa olosuhteissa päästiin yli veneilemään. Tuvassa oli +15, pihalla +2 astetta. Vesi oli muutamassa päivässä taas laskenut. Ei paljon, mutta kuitenkin. Lastatun veneen keulan sai juuri ja juuri laituriin.

  Aurinkokin näyttäytyi ip. hetken.



Lehdettömän koivikon läpi näkyy hyvin järvelle. Vaikke ei siellä mitää näkemistä kyllä ole. 


  Nyt on aamu, kello viittä tapailee. Laitan kohta leivinuuniin tulet. Karjalanpaisti on tänään menossa muhimaan.
  Ennuste näyttää siltä, että tänään on poutapäivä, pikkaisen pakkasen puolella, huomenna ja sunnuntaina sataa, on plussalla, maanatai ja tiistai ovat taas puotaisia pakkaspäiviä, keskiviikkona edelleen pakkasta ja lumisadetta. Sattaa olla, että kauden lopetus tapahtuu jo tiistaina. Suunniteltiin keskiviikkoa, mutta se ja sama. On mukavampi ajaa vene Hanelille, nahuta talviteloille, sateettomalla kelillä.

  Verkkoja täytyy laskea tänään. Kuten olen tainnut mainita (mitähän en olisi? Maininnut?), niin en sen kaltainen kalamies ole, joka kelistä piittaamatta hyökkää apajille. Nyt ilma tuntuu sopivalta. Tai tuulta on kyllä luvassa, 5 sekuntimetriä iltapäivällä. No, kyllä Hilppa sellaisessa puhurissa vielä jaksaa soutaa.

  Yhtään lunta ei täällä Anttolassa näkynyt. Meillä Hollolassa jonkin verran oli. Kun käytiin tiistaina kiertämässä Isotilkki, näytti tällaiselta:



  Kummasti siellä keli vaihtelee. Hollolassa lunta monta senttiä, Lahden keskusta ei juuri lainkaan. Vissiin harjut jakavat pilvien kulkua.Tämä on kyllä oma päätelmäni, ei faktinen funtsailu. 

  Uuni paukkuu, tai ainakin puut sen sisällä. Lisään muutaman halon, laitan kahvin valumaan. Kantovedellä ollaan, mutta sähköä ei sentään tarvitse sisään raahata. 

  Kahvit hörpitty. Vielä ripaus faktaa. Kävin kaksi viikkoa sitten silmälääkärillä. Tämä totesi jälkikaihin vaivaavan. Kysyi "haluatko, että leikataan nopeasti, vai laitetaanko jonoon?"
  "Laitetaan jonoon", vastasin. "Julkisella puolella se laikattiin, eiköpä korjata myös."
  Tiistaina minulle tuli tieto Päksistä: Silmä korjataan 31.12.2019 klo. 13:45. Onneksi en ole näillä vuosin ollut kova juhlimaan uutta vuotta, juhlimaan ylipäätään mitään. Nuoruusvuosina olisi tuollainen aikataulu varmaan kismittänyt. Mutta asian ydin on se, että ottaen huomioon Päijät-Hämeen terveyskuntayhtymän taloudellisista vaikeuksista kuulemani uutiset, voin varmaan pitää itseäni onnekkaana, kun noinkin nopeasti saan avun tähän hieman harmilliseen, mutta ei päivittäistä elämistä suurestikaan vaikeuttavaan vaivaan. 

  Loppujen lopuksi anekdootti kutsun tiimoilta. Kun avasin kirjeen, niin luin otsikon "KUTSU JÄLKIKAIHIN KORJAUKSEEN" seuraavasti "KUTSU JALKAHIEN KORJAUKSEEN". 
  Ehkä sekin olisi suotavaa, vaikka tuntuu, kuin iän myötä olisi jalkahikikin minulla ehtynyt. Alan vissiin kuivahtaa koko mies. Vaikka ei minulla niin rehevä jalkahiki ole koskaan ollut, kuin nimeltä mainitsettomalla nuoruuden tutullani. Kun hän kultaisen kuuskytluvun loppupuolella asteli kesäisin paljasjaloin Lotjaan, jätti hän muovilaattalattiaan selkeät jäljet, joita pystyi ilman koiran vainuakin seuraamaan. 

  Loppujen lopun lopuksi: Kun näytin Hilpalle kutsun leikkaukseen, niin hänkin luki "KUTSU JALKAHIEN KORJAUKSEEN". Yhtä lukihäiriöisiä ollaan. 

  Se oli loppukevennys, uunia pitää mennä pöyhäisemään. Lisää tuonnempana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti