keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

VAPAA ILTAPÄIVÄ

  Kun sauna oli valmis, testattu, purkujätteet korjattu pois, muutamia hortonomisia manööverejä tehty, soimme itsellemme vapaan iltapäivän. Lämpötila lähenteli hellelukemia, melkein rasvatyyni järven pinta, päätettiin lähteä Puumalaan jäätelölle. Lietvesi avautui tosiaan harvinaisen tyynenä.


  Olen noita maisemia katsellut lukuisia kertoja, mm. Hanelin kanssa uistellessa, eikä koskaan ole näin tasaista ollut. Kerran jouduttiin Hilpan kanssa kuvan paikkeilta kääntymään takaisin, kun vastatuuli äityi vallan navakaksi. Mutta nyt oli ilo ajella!


  Pitää oikein laittaa selfie vapaapäiväläisistä. 


  Sellaiset viiskyt minuuttia, matkanopeudella, kestää matka Puumalan satamaan. Hiljaista oli, ei vielä ollut turistilaumaa, ei juurikaan veneitä vierasvenelaiturissa. 
  Kahvit ja pulla nautittiin satamaravintolassa. Iso terassi, me ja alkuun yksi muu asiakas. Sentään kaksi pariskuntaa ilmaantui lisää sen puolituntisen aikana, mikä terassilla viivyttiin.
  Sitten pasteerailtiin hieman rantaa edestakaisin. Ei mitään uutta nähtävää. Paitsi se, kun luotsi nousi melko (olosuhteisiin nähden) suureen rahtialukseen saattaakseen sen salmen läpi.


  Laiturissa oli myös pari, joskin kokoluokaa, tai ehkä useampaa, pienempää paattia. Alla toinen. Ja todisteena paikasta silta.


  Toinen oli torin kohdalla parkissa. Käsittelin kuvan vanhan malliseksi, sillä se sopii tyyliin.


  Vielä ostettiin kioskilta jäätelöt, ne syötiin penkillä innokkaiden varpusten ympäröiminä. Sitten paattiin, nokka kohti Avokasta. Täytyy sanoa, että halvempiakin jäätelöitä on tullut syötyä. Mutta pitäähän sitä joskus repäistä. Ainakin, kun repäisyt ovat näinkin maltillisia. 
  Rokansalon ja Rokansaaren välissä huomasi myös sen, että ei ole lomakausi vauhdissaan. Mantereen puolella pilvin pimein mökkiläisten veneitä, Rokansaaren laiturit melkein tyhjinä.



  Vielä vähän sauna-asiaa: Bastu tosiaan valmistui aikataulussa jota ei ole. Vajaat kaksi päivää sitä pusailin; purin, kokosin ja kasasin. Kun ei tullut yllätyksiä, sujui homma suunnitelusti. 
  Kikka-lauteet lämpökäsitellystä haavasta saunaa tuli. Hieman päänraapimista oli lauteitten läjäämisessä, sillä ohjeet eivät olleet luokkaa "IKEA", jossa jokaisen ruuvin paikka on osoitettu nuolella. Ohjeissa sanottiinkin, että tilanteen mukaan, sillä jokainen sauna on erilainen. Loppupeleissä selkeä se kuitenkin oli, lauteen pystytys. Mutta ei mikään suitsaithomma kuitenkaan. No, kaikkeen pyrkii menemään oma aikansa. 
  Hilppa vielä käsitteli lauteet, pesupenkit, ja pesupaikan uudistetut seinät parafiiniöljyllä. Kun öljy oli imeytynyt ja kuivahtanut, kiukaaseen tulet, pientä lämpöä jonkin aikaa, sitten pökköä pesään, saunomaan. Mukavalta tuntui. Vaikka kuten jo sanonut olen, eivät löylyt sen kummemmaksi muuttuneet. Mutta kyllä kun työn on tehnyt, on mukavaa nautiskella tuloksesta. Ja sallittua, uskon?
  Tällään lopuksi vielä kuvan saunasta. Kuvan, mistä näkyy, että lauteitten sivu- ja taustaseinä oli ennen peitetty paleelilla. Hirsiseinä on eri tavalla päivettynyt, mutta muutama vuosi, niin eroa ei huomaa. 


  Eikä ainakaan minua haittaa, vaikka huomaisi. Ihmettelen vaan, miksi seinät on muinoin pitänyt verhota? Puhtaanapito? Pihka? Muoti ja aikansa tapa? Niin, tai näin, onneksi oli hirsi hyvänä säilynyt. Oli koolattu siten, että tuuletus pelasi. Se olikin se kysymysmerkki, pelko yllätyksestä. Yllätykset ovat usein piristäviä, niin tietysti nytkin. Jos ajattelee, että yllätys oli se, kunka hyvässä kunnossa piilossa yli 60 vuotta viettänyt hirsi oli pysynyt. Jos yllätys olisi ollut päinvastainen, ei se isommin olisi piristänyt. 

  Tästä tuli taas lähes kuvakirja. No, kirja, ku kirja, seppä Liikasta mukaellen. Sepällä nimittäin kävi joku mies muinoin teettämässä pienen homman. Kun tuli maksun aika, kysyi Markus-seppä nimeä kuittiin.
  "Mansikka", vastasi mies.
  "Mansikka, heh heh, Mansikka" hekotteli seppä. "No, nimi, ku nimi", topistautui hän viimein kuitin tekoon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti