keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

KESÄ KULUU, KESÄÄN KUULUU

  Kesä on vasta aluillaan, mutta kuluu armotonta vauhtia. Juurihan tänne jäissä sohlattiin, kohta kolkutellaan jussia. Tuntuu, kuin eilen olisi luonto odotellut heräämistä, ja nyt se kukoistaa kummasti. Metkan näköisesti myös, himpun käsitellyssä kuvassa.


  Mutta se kuuluu kesään, että kuluu nopeasti. Vanhemmilla vuosilla tosin kaikki kuluu nopeasti: kesä, syksy, talvi, kevät, lonkat, voimat, tarmo, rahat (vars. kesäisin), sekä pinna ajoittain. Iän möytään tuomia ilmiöitä, ainakin jotkut.

  Puolitoista kuukautta siis ollaan Avokkaassa asuttu. Toisaalta: kesälle kuutioidut työt joille ei ollut aikataulua, on tehty. Viimeisenä, tai lähes, saunan lattialla komeilevat  puuritilät.


   Ja ovi pelaa, joten kuten. Asensin siihen nimittäin rullalukon. Ovi on alkuperäinen, eli vuodelta 1956, mutta ihan terve ja ryhdissään. Se on molemmin puolin paneloitu umpiovi. Siinä ei ole konsaan ollut mitään upotettua lukkoa tai vastaavaa. Se on kestänyt kiinni ihan itsestään, siis joskus. Mutta puu elää, ilmankosteus vaikuttaa, etc. Oveen on jouduttu tekemään jos jonkinmoisia kommervenkkejä, jotta se pelaisi säällisesti. On ollut hakaa, ruokkia, nahan palaa naputeltuna karmin huullokseen, vaikka mitä.
  Pientä säveltämistä rullalukon kanssa oli, mutta pelaa! Nyt loppui, toivottavasti, jokavuotinen rassaus, oven sekä mielen.
  Vielä tänään käsittelen oven Satu-saunasuojalla, ruskeaksi sävytetyllä. Sitten riittää saunan saneeraus.

  Kesäkeittiö on myös finaalissa. Jääkaappi on paikallaan, ja asensin valaisimen kattoon odottamaan, että Ikolan Toni tulee tänään vetämään niille virtaa.


  Tuo pöydän päässä näkyvä viritys on siksi, että laudat väkän kipristelivät, joten laitoin ne ruuvipuristen avulla ruotuun. Toivomuksen tietysti, että pysyvät ruodussa, vaikka puristimet poistetaan.

  Täst'edes on tarkoitus keskittyä puiden pilkkomiseen. Ei sitä sekundäärihommaksi voi laskea. Ihan primääri se on, asumisen kannalta. Ja saunomisen. Mutta silti on tunne, että hyvä, kun tuli kesän duunit hyvissä ajoin tehdyiksi. Eli pakollisia töitä ei lasketa, ne vaan tehdään.

  Launtaina on Olgan valmistujaisjuhlat Otavassa.

  Maanantaina mennään Hollolaan, Hilpalla on tiistaina aika suuhygienistille. Ja Elina täyttää ysiseiska! Ruusuja, ei ihan niin monta, mutta muutama kuitenkin, hänelle viedään.

  Sitten onkin pian juhannus. Tiilikaiset tulevat, Iiris jää tänne, koska päiväkoti meneen jussilta kiinni.

  1. heinäkuuta lähdetään porukalla Tiilikaisten kanssa Ahvenanmaalle. Airbnb-majoitus on Maarianhaminasta varattu. Siitä risteillään saarta katselemassa. Autollla, ehkä jonain päivänä fillarit vuokrataan. Torstaina palataan Manner-Suomeen.

  Sitten kesä jatkuu saaressa, tietysti. Jospa jo pääsee kanttarellejä etsimään. Tai pääsee, se on varmaa. Löytyykö, se ei ole. Toki tähän asti ovat ilmat olleet suotuisia, joten toivoa voi, että satoa pukkaa.

  Minäpä lopetan, lähden kahvinkeittoon. Valmistautuminen oven käsittellyyn on myös aloitettava hyvissä ajoin. Sillä huosti suunniteltu on puoliksi pilattu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti