perjantai 14. kesäkuuta 2019

KESÄÄ IHAILEN, SELKÄSÄRKYÄ VIHAILEN

  Aamulla riensin nahuamaan puita halki. Vajaan tunnin ehdin peittää, kun selästä vihlaisi, silmissä pimeni, jalat oli mennä alta. Raahauduin venevajan rapuille hetkeksi istumaan, sitten talolle. Hilpalla on hänen joskus selkäsärkyyn saamaa tanakampaa troppia. Niistä tabletin nappasin. Taidan ottaa tämän päivän kuulostellen.
  Selkäkivun erikoisasiantuntija Hilppa on sitä mieltä, että jokin lihas siellä vihoittelee. Ja että kostea ilmanala vaikuttaa myös asiaan. Toivottavasti on, lihas. Ettei vakavampaa. Olen aina kehua retostanut, että minulla ei ole selkä vi***illut koskaan. Paitsi viime kesänä kerran vähän kipuili. Tänä kesänä on muutamaan otteeseen, varsinkin, jos on joutunut kumartelemaan, vähän, ja hetken, oireillut. Nyt sitten vihlaisi oikein kunnolla. Enkä mitenkään ryötämällä hommia tehnyt, puoliverkkaisen tasaista tahtia ainoastaan. Toivottavasti on temporary; puita on vielä pienimättä. Kuvassa näkyy, kuinka selkään piston jälkeen jäivät kirves ja hanskat siihen. Melkein, kuin Hilpan huutaessa syömään!


  Sain eilen kärrättyä edellisen kesän klapit liiteriin, joten nyt on tilaa uusia halkoa. Saunan liiteri on turvoksissa, mutta siellä ovat.


  Sentää puoli tuntia tapahtumasta selkä oli melko kivuton, ainakin hiljalleen kävelessä ja istuksiessa. Istuksia ei edes tarvitse hiljaa, voi puhella.
  Tämän päivän siis olen rauhallisesti. Huominen on myös lepopäivä, siinä mielessä, että lähdetään ulkomaille Otavaan juhliin. Sitä ennen saunotaan, että ei aivan metittyneinä kylään mennä. Maanantaina on edessä lähtö pariksi päiväksi Hollolaan, joten selällä on aikaa toipua notkeaan käveeseen.
  Käytin jutun alussa verbiä "peittää" puiden hakkaamisesta. Se ei tietysti tarkoitaa sananmukaisesti peittämistä. Ilmaus juontuu ukki-Aleksista ja peittaamisesta. Kuka tietää, mitä peittaaminen tarkoittaa? Luultavasti eivät ainakaan kaikki. Minäpä valotan. Wikipedia mukaan sanalla on kolme merkitystä:
  1. käsitellä ruostumattoman teräksen pintaa peittausaineella eli suola- tai rikkihapolla epäpuhtauksien poistamiseksi
  2. käsitellä siemenviljaa peittausaineella eli haitallisten sienten ja hyönteisten torjunta-aineella 
  3. käsitellä nahkaa kemikaaleilla sen puhdistamiseksi ja pehmittämiseksi

  No, ukki-Aleksin kohdalla on tietysti kyse numerosta 2. Siemenviljaa peitattiin ennen kotioloissa. Jyväaitan edessä oli kahdensadan litran peltitynnyristä tehty laite sitä varten. Kuvan tapainen, mutta ei noin pro. Punainen väriltään, kyläsepän,tekemä, se oli. Sitä paitsi tynnyri oli pystyasennossa, puolet kannesta oli saranoitu avautuvaksi täyttöä ja tyhjennystä varten.


  No, työtapa kuitenkin varmasti on selvä: jyvät tynnyriin, peittausaine sekaan, sitten veivaamaan. Muistaakseni aine oli punaista, joten pyörittelyn jälkeen säkkeihin tyhjennetyt jyvät olivat punasävyisiä.
  Muistan tuollaiset tapahtumat jo lapsuudestani, vielä paremmin, kun teini-iän lopulla, aikuusuuden kynnyksellä, olin ukin kaverina hommaa tekemässä. Aleksi oli silloin jo kasikymppinen, joten apua oli tarpeen. Jyväaitta on näet osittain kaksikerroksinen. Laareja oli useampia, ja niihin jyvät laitettiin säkistä ylhäältä sellaisesta reunallisesta aukosta. Laarit olivat allakerrassa etuosaltaan auki, joten siitä pääsi lapiomaan jyviä säkkiin. Peitatessa piti ensin täyttää säkki, se kaadettiin tynnyriin,  jyvät peitattiin, kumottiin takaisin säkkiin, säkki kannettiin rappuja ylös, kaadettiin toiseen laariin. Eli minä toimin jokusia kertoja ukin hanslankarin, ukki lähinnä "piällysmiehenä". Ne olivatkin viimeisiä vuosia, kun Piskolan peltoja viljeltiin omiin tarkoituksiin.
  Tämän pitkän alustuksen jälkeen asiaan. Ukki-Aleksi käytti paitteemisesta sanaa peittää. Hän saattoi kysyä minulta, että jouvatko ensviikolla peittämään? Peittäminen oli melko raskasta tuohua, joten siitä on jäänyt mieleeni käyttää sitä työläämpien hommien yhteydessä. Haneli, joka varmasti myös sai tehdä osansa peittämisestä, samaa ilmaisua taitaa viljellä.

  Jopas tuli teille selväksi peittaaminen. Tai sitten olette kovakalloisia. Tai minulla huono kyky asioita selvittää. Mutta olkaa huoleti, vaikka ei selvinnyt. Todennäköisyys siihen, että jouduttte peittaamishommiin, on minimaalinen.

  Nyt, kun aikaa kirjoittaa on, jatkan vielä himpun. Laitan vaikka unikon elämänkaarta vuorokauden ajalta:

  Ilta


Aamu


Ilta


  Nopeasti tapahtuu, unikon elämässä, Muutama päivä, ja kukinnosta ei ole jäljellä, kuin siemenkota.

  Vielä pari kuvaa asialleen omistauneen kuvaajan toiminnasta. 



  Vaikka ei koulutus välttämättä piisannut istumatöihin, voi eläkkeellä harrastaa makuultaan. 

1 kommentti:

  1. Tuota selkäkipua myös täällä liikkeellä! Sattui myös hieman pahasti tuossa pihatöitä tehdessä. Täytyy käydä kipulääkkeitä hakemassa, ja toivoa, että sillä helpottaa. Mukavaa kesän jatkoa teille. https://www.tapiolanapteekki.fi/fi/tuotteet/kipu-ja-flunssa/kipu-ja-kuume.html

    VastaaPoista