sunnuntai 20. tammikuuta 2019

HIP HEI HURRAA!

  Jäin eilen viiden uutisten jälkeen toljottamaan Flinkkilä & Tastulan ohjelmaa, missä Maarit Tastulan haastateltavana oli historin professori, etc, etc, Markku Kuisma. Liekö uusinta vai ei? Väliäkö sillä? Minulle se oli uusi.
  Kun ensin päästiin ohi äskettäin tapahtuneen slaagin, aloin höristellä korviani.
  "Tuo äijähän puhuu asiaa", tuumin, jäin kuulolle.
  Asiaa hra. Kuisma puhuikin. Mm. yritysten ja julkisen sektorin "pakosta" tehdä uudistuksia. Niitä tehdään, koska muutkin tekevät, koska aika on sellainen. Monesti jälkikäteen huomataan, että ihan persiilleen meni. Eikä siitä johtajia syytellä, ainakaan rangaista, sillä he puolustautuvat sanomalla, että oli pakko tehdä, koska muutkin tekivät.
  Kuisman sanoma on, että kannattaa harkita ja tutkia tarkkaan, ennen kuin hyökätään uudistuksiin. Ja että miksi vaihtaa toimivaa konseptia? Uudistuksia toki pitää tehdä, mutta ei hätiköidysti.
  Omasta työstään hän kertoi esimerkin vähintään kyseenalasistettavasta uudistuksesta. Yliopiston professoreille oli tullut määräys merkata joka työpäivälleen seitsemän ja puoli tuntia töitä. Eikä siinä olleet auttaneet protestoinnit ja selitykset. Niin piti tehdä. Kyllä jokainen ymmärtää, että se oli järjetöntä. Ei proffa ole kellokorttityössä. Tai jos on, niin ei ole itselleen oikessa työssä.
  Kyseenalaistamaan Kuisma kehoitti. Kaikki kannattaa kyseenalaistaa.
  "Vaikka valitettavasti sillä ei monesti ole mitään vaikutusta, työyhteisöstä puhuttaessa", lisäsi hän.
  Proffa kertoi myös kokemuksiaan sellaisiat työntekijöistä, jotka määrätään tekemään asiat uudella tavalla. He saattavat esittää vastaväitteitä, mutta heidät vaiennetaan, käsketään toimimaan, kuten on määrätty. Kun he huomaavat, että eivät hommat niin suju, he tekevät salaa työnsä vanhan kaavan mukaan, puhumatta kenellekään mitään. Ei varmaan ainakaan helppoa.
  Johtamisen kulttuurista proffalla oli myös valistuneita mielipiteitä. Ja työtätekevien asemasta. Ja varoitteli siitä, että jos ihmisten hätää ja tunnetta, että he eivät tule kuulluiksi, ei huomioida, johtaa se lopulta hirvittäviin asioihin, väkivaltaan ja tuhoon.
  Populismin nousua hän piti myös oireena siitä, että jotkut eivät saa ääntään kuuluviin, ja vahvat tietyn ajattelutavan omaavat henkilöt käyttävät tätä hyväkseen. Populismin lisääntymisen uhkana hän historian valossa toi julki pienempien ja isompien konfliktien, myös laajojen sotien, mahdollisuuden.
  Lopuksi Kuisma varoitti kuitenkin ajattelevia ihmisiä kyynistymästä. Sanoi omalla kohdalla sellaista huomanneensa, antaneensa itselleen tukkapöllyä, korjanneensa asian. Eli muistakaa tuo, ajattelevat ihmiset. Omalla kohdallani täytyy miettä olenko kyynistynyt/kyynistymässä? Ja kuulunko lainkaan kohderyhmään?

  Lunta riittää. Illan ja yön aikana oli sitä kertynyt kymmenkunta senttiä. Tunti ja vartti meni kolatessa. Hilpan toinen lonkka on viime aikoina oireillut, eilen alkoi toistakin jomottaa. Ei kipu mitenkään infernaalista ole, mutta hänen ei kannata kovin rankkasti liikkua. Onneksi hänellä loppukuussa lääkäriaika vuositarkastuksen merkeissä. Jos kivut eivä häviä, voi niistä kysellä. Mutta minä en saanut tarpeekseni kolailusta; lähdin päivän valjetessa lumikenkäilemään. Vanhuus taitaa tulla. Rankkaa oli. Tuskin tuntia maastossa vietin, mutta paidasta sai vettä kääntää. No, pakkaslunta on puolisen metriä, ja se upottaa kunnolla. Jossain kohdin, kun tuiska oli kasaantunut montun päälle, upotti lähes haaroväliin. Niistä kun ylös könyää, ei palella!
  Siinä mielessä rattoisasti sujui niin kolaus, kuin lumikenkäily, että korvissa soi Beatles. Muutaman vuoden välein tulee bändin tuotanto läpi kuunneltua, joku albumi useamminkin. Muutamat biisit ovat suoraan sanottuna jo melko puhki kuluneita, mutta suurin osa kestää yhä aikaa. Vaikka esim "When I'm Sixty-Four" menetti ajankohtaisuutensa jokunen vuosi sitten.
  Beatles alkaa olla läpikäyty. Taidan ottaa seuraavaksi Lennonin albumit vuoroon. Ja perään Harrisonin. Ringoa en ole juuri kuunnellut, eli en yhtään, minkä nyt radiosta.

  Musiikista tuli ajatus tarkastaa Pori Jazzin tilanne. No niin. Esiintyjäkaarti näyttää sellaiselta, että taitaa jäädä väliin koko reissu. Mutta jos, ja kun, lisäbuukkauksia julkistetaan, saattaa mieli muuttua. Mutta emme tunnelman vuoksi kyllä viitsi länsirannikolle ajella. Tunnelma on tuttu, tarvitaan muuta intressiä.

  Tänään alkavat Lahdessa nuorten mm-hiihdot. Entinen Peppe olisi luultavasti mennyt paikalle, ainakin joinain päivinä. Nykyinen Peppe ei. Saattaa nykyinen Peppe tv:sta seurata joitain lähetyksiä. Jos ne nyt tv:sta tulevat. Luulen kyllä.

  Loppuun iloinen uutinen: En antautunut itse-, enkä minkään muunkaan hypnoosin vietäväksi, en tilannut netistä kohtuuttoman kalliita liukulumikenkiä. Eipäs-juupas-kamppailu päättyi Eipäksen selätykseen! HIP HEI HURRAA!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti