tiistai 12. joulukuuta 2017

SEKSUAALINEN HÄIRINTÄ JA LÖRTSYPILLERI

  Hyvin harvoin edes vilkaisen Etlarin "Näppis-palstaa". Tänä aamuna, syystä tai toisesta, silmäni hakeutuivat kyseisen sivun ylälaitaan. Ja heti toisena "näppiksenä" oli ratkaisuehdotus seksuaalisen häirinnän ehkäisyyn. Lainaan sen kokonaisuudessaan:

  "Seksuaalinen häirintä saadaan poistettua koko maapallolta Lörtsy pillerillä. Pilleri poistaa mieheltä seksuaalisen halun kokonaan."

 Siinä ratkaisua kerrakseen. Siihen sisältyy vain pari pientä ongelmaa. Ei "Lörtsypilleri" (vilpitön anteeksipyyntöni kaikille savonlinnalaisen herkun diggaajille, nimi ei ole minun keksimäni) yksin ongelmaa ratkaise. Kirjoittaja ei ole pohtinut asiaa kokonaisuudessaan. Tasa-arvon aikana, tasapuolisuuden vuoksi, pitää kehittää myös pilleri naissukupuolta varten. Nimeä en, synnynnäisen häveliäisyyteni vuoksi, viitsi ehdottaa. Sillä kai myös naisten tekemää häirintää esiintyy.
  Toinen ongelma on pallolaajuisesti merkittävämpi, nimittäin syntyvyyden dramaattinen väheneminen, lopulta ihmiskunnan sukupuuttoon kuoleminen. Tai jospa näppäilijä tarkoittaa, että "lörtsyjä" pakkosyötettäisiin vain niille miehenkuvatuksille, jotka on tavattu häirintäpuuhista? Mikäs siinä. Vaatinee kuitenkin melkoisia lakiteknisiä toimenpiteitä. Ja toki lääketieteellistä kehittelyä. Tai siitä en ole varma. Johan sodan aikana, huhuttiin sotilaille, sittemin vakinaiseen astuville, syötettävästä bromista, minkä oli muka tarkoitus vaikuttaa "lörtsypillerin" tavoin.

  No joo. Tietysti tuo ehdotus oli "Näppispalsatalla" arvolleen kuuluvassa seurassa. Mutta hyvä osoitus siitä, kuinka usein asiaa ajatellaan vain yhdeltä kannalta, usein omaltaan, unohtaen tyystin muut näkövinkkelit. "Audiatur et altera pars" on oiva ohjenuora moneen paikkaan.

  Kyllä tuollaisia "Näppiksiä" tietysti tarvitaan. Ja Guns n' Radio-tyyppisiä (lainaus Rohus-Matilta) ohjelmia. Pääsevät ihmiset purkamaan tuntojaan, eikä tarvitse lähteä kadulle tai kulman kuppilaan riehumaan, alkaa akkaa, lapsia, koiraa, kurittamaan. Toivottavasti.

  Koko aamu, puolen tunnin välein, on uutisissa (yle:n aamutv) kerrottu eduskunnan avustajien kyselyn mukaan kokemasta seksuaalisesta häirinnästä. Aihe on ylipäätään ollut laajasti esillä viime aikoina. Päitä putoilee maailmalla. Ei Suomessa. Takuun, ainaki lähes, voin antaa, ettei ongelma ole meillä yhtään vähäisempi, kuin missään muualla. Mikä lie syynä, että asiaa kuitenkin käsitellään silkkihansikkain.

  Armotonta lumimyräkkää povaillaan tälle päivälle. Kun palailin aamulenkilta kuuden korvilla, alkoi vähin lunta häpsiä. Nyt, 8:42, kun katson ulos ikkunasta, ei vieläkään juuri satele. Sentin, parin, lumihärmä näyttää porrasedessä olevan. Päivemmällä luultavasti sitten tavaraa tulee, ihan pariinkymmeneen senttiin saakka. Pääsee taas kolahommiin.

  Huomenissa mennään Hilpan kanssa Lahteen joulumarkkinoille. Tähtäimessä ainakin villasukat lahjaksi eräälle nimeltä mainitsemattomalle. Ja jostain täytyy etsiä muhkeampi pukin parta. Viime jouluna pukin käyyttämä ei kuulema peitä tarpeeksi. Iiris saattaa joulu-ukon todellisen minän tunnistaa. Sanovat muut. Minä itse en suin surminkaan tunnistaisi.


  Mutta käsky, ei, vaan arvovaltainen kehoitus, on käynyt: sellainen, missä on myös tukka mukana, pitää hankkia. Pukin on pysyttävä mukana kohderyhmänsä kehityksessä, sano.

  Mitäpä tässä muuta? Ei juuri. Muuta. Hiljaiseloa Hollolassa. Kirjoja kuluu. Joulun lähestyminen ei ole vielä arkielämään vaikuttanut. Tai on sen verran, että huomiseksi on tuo markkinareissu suunniteltu. Ja torstaiksi Elinan joulusiivous. Ja Hilppa etsi joulupukin asusteen tuulettumaan. Jolloin tuli tuo pahuksen parranvaihto esiin. Että aika vähillä vouhotuksilla ollaan päästy. Ja vähillä mennään. Mutta ei kuitenkaan ilman. Vouhotuksia. Jo Iiriksenkin vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti