keskiviikko 6. joulukuuta 2017

SATAVUOTIAALLE SUOMELLE, ripaus muillekin

  Tänään Suomi juhlii vuosisadan mittaista taivaltaan. Sata vuotta on pieni pätkä ihmiskunnan historiassa, olematon häivähdys planeetamme aikajanalla. Mitä Suomi on saavuttanut tuona ajanjaksona? Suomi on kasvanut hieman ksenofobiseksi hyvinvointivaltioksi, jossa opetus, osaaminen, tasa-arvo ja elämän laatu ovat maapallon kärkiluokkaa. Toivottavasti ksenofobia kääntyy ksenofiliaksi ja nuo elämän perusasiat eivät rapaudu alkavalla toisella vuosisadalla.
  Mitäpä ihmiskunta saavuttanut viimeisen vuosisadan kulkuessa. Se on keksinyt atomipommin, avaruusraketin, satelliitin, älypuhelimen ja internetin, käynyt lukemattomia sotia, luopunut kolonnialismista jatkaen kolmannen maailman hyväksikäyttöä, kiihdyttänyt kasvihuoneilmiötä peruuttamalle rajalle, ainakin sen tuntumaan, sekä aiheuttanut toimillaan lukemattomien lajien häviämisen palloltamme.

  Eilen tarkastin netistä, mitä tämän vuoden itsenäisyyspäivän liputuksesta ohjeistetaan. Siellä kerrottiin, että poikkeuksellisesti lipun voi nostaa salkoon jo aattoiltana klo. 18:00, edellyttäen, että se on riittävästi valaistu. Jos se tämä ole mahdollista, alkaa liputus juhlapäivänä klo. 08:00 ja päättyy klo. 20:00. Huomasin vielä, että Sisäministeriön ohjeessa suositellaan yli yön kestävää liputusta. Koska liputusvuoron painava vastuutaakka lepäsi harteillani, aloin pohtia, olisiko minun lähdettävä pikapikaa ostamaan valonheitin ja jatkoroikkia Tokmannilta? Päättelin kuitenkin, että jos taloyhtiö sellaista haluaisi, olisi minuun oltu yhteydessä. Siitä huolimatta kuikuilin kuuden jälkeen vähän väliä ulos ikkunoista. Eipä näkynyt naapurustossakaan valaistuja lippuja.

  Tänään aamulenkillä kuljin viiden ja kuuden tietämillä ohi kerros- ja rivitalojen, sivuitse koulujen, läpi omakotialueiden, läpi kuntakeskuksen, vieritse teollisuusalueen. Kunnolla valaistun lipun huomasin kunnantalolla, seurakuntakeskusen luona, ja yhden omakotitalon pihalla. Kahden omakotitalon, yhden kerrostalon ja yhden päiväkodin salossa liehui lippu ilman mitään valaistusta. Uuden koulu- ja päiväkotikokonaisuuden yhden rakennuksen edessä oli lippu, ja vieressä olevat valaisinpylväät loivat kaiketi sisäministeriön tarkoittaman riittävän valaistuksen. Kantaa ottamatta, puoleen tai toiseen, voin puolueettomana tarkkailijana sanoa, että se siitä suosituksesta. Jos tuota ohjetta lukee, kuin piru raamattua, olisi lähes joka salossa pitänyt liehua valaistu lippu. Nimittäin lausetta "mikäli ei ole mahdollista" on vaikea käyttää verukkeena juuri kenenkään. Mahdollista tuo lipun valaisu on. Kuinka hankalaa ja aikaa vievää se saattaa olla, on eri asia.

  Omalla kohdallani on itsenäisyyspäivä kulunut seuraavasti: Tuon aamuisen tutkimusmatkan jälkeen tavanomainen suihku, aamukahvi, lehti. Lehden välissä oli suunnilleen itse aviisin paksuinen XXL:n mainosjulkaisu, johon palaan myöhemmin. Itse lehden takasivulta bongasin puolen sivun mainoksen: "KARISMAN Intersport, LOPPUUNMYYNTI. Huomenna torstaina klo. 9:00. KAUPPIAS VAIHTUU, TULE HETI !" Olin jo vetämässä  berberiä niskaani, kun äkkäsin, että retkituoli on Avokkaassa. Eihän kukaan viitsi vuorokautta seisoen jonottaa. En lähtenyt.

  Kahdeksalta nostin lipun. Lunta sateli harvakseltaan. Päätettiin Hilpan kanssa lähteä ulos. Käveltiin normaali yhteinen päivälenkki aamusta. Jotta voitaisiin hyvin omatunnoin lötkötellä loppupäivä reporankana.

  Sen jälkeen laittelin kadun puolelle ja parvekkeelle muutaman ledvalon, ikkunalle kynttelikön, keittiön ikkunaa (ulkopuolelle) jouluisen led-tähden. Siinäpä itsenäisyysvaloa meidän osaltamme. Loppiaiseen asti.

  Sitten lounas. Uuniperunoita, itse graavattua lohta, katkarapu-, ja kinkkusalaattia, hanavettä. Monissa perheissä varmaan juhlistettiin päivää arvokkaammin; argentiinalaista härkää, norjalaista lohta, venäläistä kaviaaria ja ranskalaista kuohujuomaa. Eipä sen puoleen, eivät meidänkään antimemme 100 prosenttisesti kotimaisia olleet, vaikka 100 vuotta olisivat sen ansainneet.

  Päälle päiväunet. Sitten HBO Nordic'ilta jakso "Leftovers'ia". Päiväkahvit, kirja. Kirjoittamista.

  Edessä viiden uutiset. Emmedalet. Lipun lasku. Linna juhlat ykköseltä. Suomi on Suomi, vaikka kevytlevitteessä paistais, ei sille mitään voi. Vaikka joskus saattaa joku asia, useammiten useampi, ottaa pattiin. Ja isänmaallisuuskin menettelee, kunhan se ei ole asehenkistä, eikä täytä pateetisuuden tai itsekkyyden tunnusmerkistöä, eikä lähentele fanaattisuutta.


  Hektisen päiväohjelman väliaikoina olen ehtinyt tutustumaan XXL:n tarjouslehteen. Maailmankuvani avartui. Huomasin, että en tarvise mm. Garminin älykelloa (449 €), Tacx Neo Smart Trainerin innovatiivista  harjoitusvastusta (1225 €), Merculial Victory futsalkenkiä (49,90 €), Swix voitelurautaa (24,90 €), enkä HIT Exercise mat 7 mm jooga-, tai jumppamattoa (54,90 €). Säästin siis 1803,70 €, jo ihan päällipuolisella vilkaisulla. Kaikella kunnioituksella niitä kohtaan, jotka kyseisiä hyödykkeitä tarvitsevat.

  Joskus tulee mietittyä, mikä olisi se yksi toive, minkä hyvä haltija minulle lupaisi toteuttaa? Tietysti ikuinen rauhan tila, päästöjen lopettaminen, muut suuret asiat, ovat ensimmäisenä mielessä. Mutta jos pysytään helpommin toteutettavissa toiveissa: Tälläisin ensialkuun kauppoissa myytävien muovisten ostoskassien hinnaksi 5 €. Jos ihmiset eivät siitäkään älyäisi alkaa kantamaan omia kassejaan ja korejaan kauppaan, niin sitten korotus viiteenkymppiin. Eikä tämä liity millaan lailla pelkästään Suomeen ja suomalaisiin, vaan on tarkoitettu koko pallon asukkaille. Vaihdetakoon nuo eurot kuhunkin paikalliseen valuuttaan, päivän kurssia noudattaen.

2 kommenttia:

  1. Hei olen Sir Walter Sidney, olen yksi edustajista
    Ylimmäinen pappi, jotta niin monet niistä, jotka ovat kiinnostuneita näkemään valoa
    Ja tule Illuminatin jäseneksi Suuriin
    Illuminati Temple, olen liikemies, jonka omistavat yksityiset yritykset ympäri maailmaa
    Mutta olin kerran kuin ette voinut edes ruokkia perhettäni
    Minkälainen elämä oli elää? Asuin köyhyydessä, kunnes näin yhden
    mahdollisuus olla kuuluisa Illuminati-perhe
    Ja otin mahdollisuuteni ja olen ollut jäsen lähes yhdeksän vuotta
    nyt. Illuminati tekee yrityksesi / urasi ja paljon muuta
    Muita etuja, joten jos olet kiinnostunut, kirjoita minulle sähköpostiviestini: illuminateinitiation4@gmail.com tai ota yhteyttä meidän Grand Masterin kautta: +2348146671586

    VastaaPoista
  2. Hei olen Sir Walter Sidney, olen yksi edustajista
    Ylimmäinen pappi, jotta niin monet niistä, jotka ovat kiinnostuneita näkemään valoa
    Ja tule Illuminatin jäseneksi Suuriin
    Illuminati Temple, olen liikemies, jonka omistavat yksityiset yritykset ympäri maailmaa
    Mutta olin kerran kuin ette voinut edes ruokkia perhettäni
    Minkälainen elämä oli elää? Asuin köyhyydessä, kunnes näin yhden
    mahdollisuus olla kuuluisa Illuminati-perhe
    Ja otin mahdollisuuteni ja olen ollut jäsen lähes yhdeksän vuotta
    nyt. Illuminati tekee yrityksesi / urasi ja paljon muuta
    Muita etuja, joten jos olet kiinnostunut, kirjoita minulle sähköpostiviestini: illuminateinitiation4@gmail.com tai ota yhteyttä meidän Grand Masterin kautta: +2348146671586

    VastaaPoista