perjantai 23. kesäkuuta 2017

JUHANNUS TULEE, OLETKO VALMIS?

  Aattoaamu. Kymmenen astetta. Nippa nappa. Mutta on juhannusaatto. Ilmoista viis. Sitä paitsi: mitä kylmempi jussi, sitä vähemmän hukkuneita, kertovat tilastot.

  Pari päivää täällä vietettiin Iiriksen kanssa, Anna ja Joni tulivat eilisiltana. Hyvin on Iiris viihtynyt. Viihtynyt on Iiris, ja meitä viihdyttänyt. Onneksi ei ole kaiken aikaa vettä lätrännyt, on likka päässyt ulos leikkimään. On se aika epeli; vaikka mittarissa ei ole kuin viitisentoista astetta, silpasee ulkovaatteet sukkia myöten pois, kun menee mökkiinsä. Eikä meinaa millään laittaa enempää päälleen, vaikka kuinka komentaisi. Sanoo vaan, että ei tartte, ei oo kylmä.

Kuvassa Iiris on sentää laittanut saappaat jalkaan, housut ja huppari ovat unohtuneet.


  Ei kai olekkaan, kylmä. Puuhaa koko ajan jotakin. Muistaahan sen itsestää, kuka muistaa. Ei skidinä paleltanut. Eikä ainakaan sitä tunnustettu. Vaikka huulet sinisinä järvestä rannalle viimein suostuttiin palaamaan.
  Iiris ei kyllä ole uimaan urennut. Saunareissulla käy varpaitaan liottamassa. Mutta pihalla vetelee melko vähissä ketineissä. Siitäkin ongelmallisia ovat olleet kelit, että väliin, kun paistaa, on tosi lämmintä, sitten saattaa yht'äkkiä nousta pilvi pimentämään, sadellakin. Juokse nyt siinä Iiriksen perässä huppari, housut ja saappaat kädessä vahtimassa, koska pitää vaatetta lisätä.


  Iiris on siis ollut lomalla. Ja lomalla pitää olla ekstraa. Jacky-makupalaa, kohtuudella suklaata, lettuja, pillimehua, etc. Nyt on äiti paikalla, tytön kissanpäivät taakse jäänyttä elämää. Ei Anna toki ruokatapojen suhteen mikään intoilija ole. Mutta karkit ja limsat ovat kovin harvinaista herkkua. Joten suklaapala sillon tällöin on paikallaan. Limsat pysyvät poissa meidänkin huushollistamme. 

  Keskiviikona saunan jälkeen Iiris halusi välttämättä vetäistä tanssiasun päälle, esittää meille osaamistaan. Kysyin, että mikä "piisi" etsitään. "Muumilaaksoon", sanoi tyttö. Hyvinhän se meni, esitys. Muutaman kuperkeikankin hän kiepautti. Ei ihan oikeaoppisesti, mutta kuitenkin. Kyllä lasten toiminta on yksinkertaisessa aitoudessaan suurenmoista!


  Eilen tuli uhkakuvasta todellisuutta; vilkaisin aamukahvipöydästä ulos, pupu istui salaattihalmeesa popsimassa! Hätistin sen pois, hellästi. Ei ollut ehtinyt kuin pari lehteä mutustamaan. Mietin, kuinka salaatit saan suojattua. Muistin, että omenapuiden ympärillä ollutta verkkoa on jonkin verran. Juuri riitti salaatin ympärille. Nyt saavat jänöt katsella pitkin nokkavarttaan. Vaikka aika nykeröneniä ovatkin. Tarvitaan vähintään Valeri Brumel-tasoinen pitkäkorva loikkaamaan aidan yli. Kekksen saksityylillä ei homma ainakaan onnistu.


  Kasvimaa tuntuu toimivan. Hilppa multasi taas eilen perunan, laitteli hernekepit. Ei ole hiijen vissi, etteikö satoa pukkaa. Kukkapenkitkin alkavat pursuilla. Niittyleinikki on pesiytynyt yhteen penkkiin. Keikistelee niin komeana, ettei sitä raatsi pois repiä. Antaa kaikkien kukkien kukkia!


  Minä en ole tällä viikolla juuri työn syrjään tarttunut. Keskiviikkona kuitenkin uudistin haalarin ja tein uuden kulkuväylän, työnimenä "oikopolku" venevajan nurkalle. 



  Vähän tukkoista oli Annan ja Jonin tulo. Klo. 15:07 tuli Annalta tekstari, että Glympse on aktivoitu, eli he olivat lähteneet matkaan. Seurasin taivalta sovelluksesta. Lahteen asti meni hyvin, ennen Heinolaa alkoi tökkimään. Lusissa liikeenne näytti seisahtuvan. Sitten hiljalleen alkoi taas vetää, ei tienopeutta, mutta seitsemääkymppiä kuitenkin. Klo. 19:15 he olivat perillä. Reilu tunti normaalia kauemmin matka kesti. Mutta ei paha; on sitä paljon rajumpiakin ruuhkia tullut vastaan.

  Illalla grillattiin broilerin fileepihvejä ja maissia. Ne nautittiin uusien pottujen kera. Iiris oli sen jälkeen valmis petiin, niin kohta Peppekin.

  Aattoaamu on kulahtanut niin pitkälle, että kohta alkaa porukat heräillä. Taidan laittaa kahvia tulemaan. Aamupalan jälkeen juhannuskoivut rapunpieleen. Jos ei isosti, mutta vähän kuitenkin, pitää perinteitä vaalia. Eli juhannus tulee, oletko valmis? Minä olen, niin valmis, kuin odotettavissa olosuhteissa on tarpeen. Eli lopetan tämän kuvakirjan.

HYVÄÄ JUHANNUSTA KAIKILLE!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti