torstai 9. maaliskuuta 2017

HIIHTOLOMA

  Hiihtoloman ajankohdan jakautumiseen on tullut asetuksella vahvistettu muutos: Eteläisellä Luonterilla Avokkaansaaressa sijaitseva Saarela-niminen tila kuluu vuodesta 2017 lähtien Pohjois-Suomen hiihtolomaviikkon, sekä tarpeen vaatiessa sitä kronologisesti kalenterissa seuraavaan viikkoon. Mikäli olosuhteet sitä vaativat, mahdollistaa asetus Saarelan asukkaiden hiihtoloman ajoitukseen muutoksia ja pidennyksiä. Eli me vietämme hiihtolomaa.

  Eilen ei hiihdetty, kuin ahkiot perässä autolta mökille. Tänään käytiin tekemässä muutaman kilsan latu. Hyvä toki jäällä on hiihdellä ilman latuakin, ladulla vielä parempi. Eli jos ei lunta satele, tuuli umpeen tuiverra, meillä on huomenna latu alla, ylihuomenna asiat vielä paremmalla tolalla.Tai ainakin sukset. Paremmalla tolalla.

  Eilen tullessamme oli pumppu hoitanut lämpötilan +15 asteeseen. Illan kahussa oli jo parikymmentä. Tuuli melko navakasti. Illalla ja yöllä oli lähes pilvetöntä, kohti täyttymystään taivaltava kuu kuumotteli. Aamulla sitten pilvistä, karvan verran pakkasella, tuuli lähes tyyntynyt.

  Äsken tultiin suksimasta. Käytiin ihan vasiten Jänissaaren (sen pohjoisemman) kalliolta pari pientä mäkeä laskemassa. Kokeilemassa, pysyykö vielä pystyssä.


 No pysyttiin. Vaan eipä olleet kummoisia mäetkään.


  Kun kotiin palataan, pitää lähteä Hollolan ja Lahden runsaille sekä monipuolisille laduille taitojaan kokeilemaan. Sieltä löytyy tosi vaativiakin laskuja.

  Leivinuuni on aamulla lämmitetty, nyt siellä valmistuu jayhelihamureke. Pottujen keitinvesi lämpenee hellalla. Näkyy Hilppa jo salaatitkin loihtineen, kohta syödään. Kun aikaisin herää, niin tarvitsee aikaisin lounaan. Niin se menee. 
  Sitten pienet perräiset. Päiväkahveja odotellessa pitää mennä kantamaan saunaan vedet. Kahvin jälkeen mittauskairauksia tekemään. Ainakin salmen heikoimmiksi arvelemiltani kohdilta on pliktattava (kai jääperätutkimuksesta voi tuota maaperätutkimusta tarkoittavaa teonsanaa käyttää?). Jokunen reikä muualtakin reitin varrelta. Mikäli jää osoittautuu riittävän vahvaksi, ensi viikon alussa voidaan soraa tänne kuskata. Mikäli kaikille asiaan liittyville sopii. Haneli lähti tänä aamuna sian pieremän aikoihin Kuusamoon. Tulee lauantaina takaisin. Jonkin tutun mökille menivät saunanlauteita tekemään. Pilkkivehkeet sanoi mukaan ottavansa. 
  Haneli tulee varmasti sorakuskiksi, jos niin päätetään. Hegulilta en ole vielä kysynyt, mittailen ensin jään vahvuuden. Soraa pitäisi paikalle saada päivän varoitusajalla, näin minulle on kerrottu.

  Hyvissä ajoi, tavan mukaan, saunotaan. Eli ennen Emmerdaleja. Huomenna hiihdellään, luultavasti lenkkiä pidennetään. Linnupönttöjä ehkä ripustelen, lisääkin saatan tehdä näppästä. Viikonlopuksi näyttää lupaavan aurinkoista. Voisi ottaa evästä reppuun, lähteä kauemmas Luonterille sivakoimaan.

  Ei ole ainakaan lähimökeillä muita asukkaita. Jos olisi, tai tulee, saatan käydä kysäisemässä, haluavatko he liittyä kanssamme uudistettuun hiihtolomakäytäntöön. Uskon asetukseen voitavan kivuttomasti tehdä muutamia lisäyksiä.

   Eli elämä kulkee siten, kun sen pitää täällä kulkeakin. Rauhallisesti. Käpytikka, joka edellisellä reissulla kerran, pari, ilmoitti läsnäolostaan, tirskauttelee nyt ahkerasti. Aamulla palokärki päräytteli läheisessä niemessä. Joku tintti sirkuttelee harvakseltaa. Kohti kevättä kuljetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti