torstai 16. maaliskuuta 2017

AAMUA KOHTI

  Kello lähestyy kolmea. Pyöriskelin sängyssä tovin, nousin ylös, aloin kirjoittamaan. Syynä ei suinkaan ole sisäinen palo, edes pakottava sanomisen tarve, vaan maalaisjärki. Ajattelin, että on korrektimpaa poistua häiritsemästä Hilppaa kyljen kääntelyllään. Joten tässä ollaan.
  Mistä tuo unettomuus johtuu? Luultavasti siitä, että olen nukkunut univajeeni loppuun. Illalla raukoi niin, että jo yhdeksältä olin täydessä horteessa. Edellisenäkin yönä tuli nukuttua ihan reippaasti. Joskus näin käy. Eikä väkisinmakuu ole alaani.

  Eilen tultiin Avokkaasta. Jossain Kuortin kohdilla tavoitettiin se piste, missä usmuuttelimme tasan viikkoa aikaisemmin kohti Anttolaa. Ilmoja siellä piteli; oli poutaa ja sadetta, lunta, räntää, vettäkin. Mutta enimmäkseen puoutaa. Aurinko paisteli kolme päivää putkeen (lauantai-maanantai). Väliin tuuli aika reippaasti. Mutta ei ilmoissa ollut moittimista. Pääosin hyviä hiihtokelejä. Täysikuukin loimotteli lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.


  Kun seuraavan kerran saareen suunnistetaan, tuskin suksia kannattaa mukaan ottaa. Jäällä ei varmaankaa ole enää lunta nimeksikään. Lähitulevaisuudessa osuu muutamia pakollisia asioita tehtäviksi. Niiden vuoksi pääsemme vasta perjantaina, 31. kuluvaa kuuta Hollolasta irtautumaan.
  Täytyy jo tänään lähteä katsastamaan lähiseutujen latutilannetta. Sen verran taisi tasapainokyky palautua, että uskaltaa mäkimaastoon lähteä. Ehkä ei ihan hurjimpia reittejä ensi alkuun kannata valita. Luulen, että vielä jonkin aikaa ovat latureitit hiihdettävässä kunnossa, luvatusta lämpöaallosta huolimatta.
  Kyllä ovat hyvät, nuo "karvapohjasukset". Luistavat, eivät lipsu. Eivät edes eilen aamulla, kun muutaman sentin nuoskalumessa taivalettiin autolle. Eivät rantatöyrästä noustessakaan, vaikka perävedossa oli aika raskas ahkio. Eli n. viikon hiihtokokemuksella arvioituna ovat sivakat hintansa väärtti.


  Taina ja Katriinan poikkesivat sunnuntaina päiväkahvilla. Anni oli jäänyt koulutehtäviä tekemään, samalla Elinan seuraksi.


  Maanantaina käytiin me Hilpan kanssa naapurimökillä Hanniloilla puolestaan kahvilla. Samalla nosteltiin heidän laiturinsa kulkusillat ponttooniosan päälle. Ovat tilanneet uuden laiturin kevääksi. Aikomuksena on uittaa entinen Potinlahteen, rakennella siitä uusi kimppalaituri vanhan ja aikansa eläneen tilalle. Neljä meitä siinä laiturikimpassa on: Hannilat, Kyhälät, Rehulat ja allekirjoittanut veneineen. Kyhälän Kosti alkaa olla jo iäkäs, mutta eiköhän jompi kumpi pojistaan tule talkoisiin. Rehulan Juha itseoikeutetusti työtä johtamaan. Minä ja Hannilan Hannu tekevinä osapuolina. Kyllä siitä yksi laituri syntyy. Uskokaa pois!

  Maanantaina, kun vielä paisteli, kävin nappaamasta navetanmuurilta kuvan reviiristämme. Maakellari jäi puiden taakse katveeseen, samoin "uusi" (valm. 1995) aitta.


  Tuon vanhan aitan (kuvassa oikealla) etupuolelle tulee kesällä vielä Iiriksen leikkimökki, mutta ei siitä kuvassa olisi näkynyt harjaakaan, vaikka olisi jo pystytettynä ollut. 

  Perjantaina ajattelin mennä Elinalle tekemään vähän perusteellisemman siivouksen. Samalla teemme inventaarion hänen jääkaapissaan ja pakastimessaan. Jk:ssa on pilvin pimein hilloja sun muita purnukoita, niin etteivät meinaa normaalit ruokaostokset mahtua. Samoin on pakkanen tupaten täynnä. Saa nähdä, mitä löytyy. Kovalla kädellä on aikomus poistaa kaikki vahänkin epäilyttävä. Sanokoon äiti mitä tahansa. Ja sanoohan hän! Osaan kuvitella.
  Voi olla, että tuo "puhdistus" jääkin maanantaiksi. Tuli mieleeni, että perjantaina taitaa olla eräs toinen juttu. Ja, kuten tunnettua, ei eläkeläisen keskittymiskyky piisaa, kuin yhteen tapahtumaan päivässä.

  Ensi viikolla on aikomus olla yhteydessä Lahden kaupungin Asiakasohjausyksikkö Siiriin, siellä ikääntyvien palveluneuvontaan, eli PalveluSantraan. Tarkoituksena kartoittaa, josko vanhalle äidilleni olisi jotain apua saatavilla. Tarkoitan kerran, pari viikossa käyntiä silloin, kun me olemme mökillä. Minä hoidan Elinan asiat enemmän kuin mielelläni, silloin kun olemme Hollolassa. Mutta nyt, kun meillä on vapaus, olisimme miellämme osan aikaa Anttolassa. Eikä Elinasta enää saareen tulijaksi, pikaista käyntiä lukuunottamatta, ole. Eikä häntä oikein voi Tainan ja Haneli huusholliin aina roudata. Siinä menevät pidemmän päälle kaikkien osapuolten hermot.
  Elina pärjää kyllä sen näppäsen viikon, minkä kerrallaan mökillä yleensä putkeen olemme, kunhan vaan käyn kaupasta riittävästi evästä. Mutta entäs, jos puhelimeen ei vastata, kun yhtenä aamuna yritän häntä Avokkaasta käsin tavoittaa? Ei kun kiireen kengässä autolle, kohti Lahtea sörnäyttämään. Sitä lähinnä jäljestän tuolla PalveluSantran yhteydenotolla. Sitä, että olisi lähitienoilla joku, jolla on avain Elinalle. Joku, joka kävisi silloin tällöin katsomassa. Ja tietysti, jos en saisi äitiin yhteyttä.
  Eiköpä tuo asia ensi viikolla selviä. Luulisi pienetä eläkettä saavalla liki 95-vuotiaalla olevan mahdollisuus ja oikeus saada tuollaista apua. Maksua vastaan, luulen. Tai tietysti. Mutta sekin selvinnee pian.  

  Kello käy kohti viittä. Kohta pitää vetäistä tamineet niskaan, lähteä sauvoja ulkoiluttamaan. Karvan pakkasen puolella näkyy lämpötila olevan, kotikatu aivan sula ja kuiva. Luulen, että nastakenkät voi laittaa naftaliiniin, kumitassut sauvojen kärkiin. Eiköpä kevyenliikenteenväylät jo jäättöminä ole?

1 kommentti:

  1. Onpa mukava törmätä blogiisi, kiitos Facebookin ja JR:n. Ajattelepa, 40 vuotta on kulunut, emmekä ole koskaan kuulleet, jotta autorannan lahti on Potinlahti-niminen. Siis taas tämä, oppia ikä kaikki, ilmiö. Pitää ottaakaakin seurantaan omaan blogiini sinun kirjoitelmat, pysyy ajantasalla naapureiden tekemisissä. Miten se tuntuukaan niin pitkältä tuo saarivälimatka. Ihania kuvia seuduiltamme sinulla. Täytyy ottaa luku- ja katselutuokio blogiisi piakkoin. Terveisiä Varpuk

    VastaaPoista