sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

LEPOPÄIVÄN RUTOKSI

 Tätä nykyä lepopäivän merkitys lienee marginaalinen. Ennen kovin tärkeän sunnuntain deekis alkoi, kun 1960-luvun loppupuolelle siirryttiin 5-päiväiseen työviikkoon. Pian seurasivat koulut perässä. Tietyssä mielessä lepopäivä on säilyttänyt asemansa: laajalti sitä käytetään toipumiseen perjantain ja lauantain juhlinnasta. Jollei kuulu niihin, joilla on tapana viettää viikoittain perjantain ja maanantain välistä yötä. Tai jollei ole "viideltä suihkuun, kuudelta tiputukseen, aamulla hourulaan"-ryhmän jäsen.
  Mitäs minä höpisen; meille eläkeläisille lepopäivä on joka päivä, joka päivä on lepopäivä, jos niin halutaan. Silti pyrkii viikkorytmi mukailemaan entistä käytäntöä. Ja kun siitä luulee eroon päässeensä, huomaa yllätyksekseen, ettei Lidlin ovi aukea sunnuntaina klo. 8:05, vaikka sitä kuinka repisi. On tämä elämä yhtä opettelua.
  Kaiken lisäksi pitää kaksi kertaa vuodessa oppia rukkaamaan kelloja. Tyhjänpäiväistä päivitystä, vaan ei pälätystä, sanon minä. En jaksa ymmärtää tuota kummallista käytäntöä. Sitä perustellaan energiansäästöllä ja ihmisen aktiivisen ajan lisäämisellä. Tärkeitä asioita, molemmat. Mutta ainakin omalla kohdallani aktiivisuuden lisääntyminen rajoittuu rumia sanoja tihkuvaan kellojen kääntelyyn kahdesti vuodessa. Ja eiköpä saavutettu energiansäästö hupene infrastruktuurin päivittämiseen keväin syksyin.
  Alla olevasta kartasta (sininen: kesäaika käytössä, keltainen: kesäaika ollut joskus käytössä. punainen: kesäaika ei koskaan ollut käytössä) voi päätellä, että päiväntasaajan tienoilla  ei ole ole suurta tarvetta miettiä aina samanpituisen päivän säätelyä.


  Mikäli minulta kysytään, ei ihminen ole merestä tantereen ja puun kautta kahdelle jalalle jalostunut kelloa edestakaisin siirtelemään, vaan aurinkoa tottelemaan. Jos tarkoitus on, että aikaa käpälöimme, tapahtukoot se aikakoneen välityksellä. Toista mieltä saa olla, mutta sitä ei oteta huomioon. Tai otetaan, mutta sillä ei ole mitään vaikutusta.
  Asiaa sivuten: Bongasin jostain Soinin lausunnon, missä hän kehottaa heittämään kesäaikakäytännön romukoppaan. Jos muistini ei temppuile, on se ensimmäinen kerta, kun olen Soinin kanssa samaa mieltä.
  
  Nyt on siis lepopäivä. Ennen mentiin lepopäivänä kirkkoon. Mennään toki vieläkin, mutta ei niin suurin joukoin. 
  Ennen käytiin tuttavien luona rupattelemassa ja korviketta ryystämässä. Käydään vieläkin, mutta ei niin suurin joukoin. 
  Ennen mentiin sunnutaikävelylle Kauppatorille, Kaivopuiston rantaan, tahi johonkin muuhun paikkaan. Mennään vieläkin, mutta takin hihat ovat sopivat, eikä ole lippalakkia, saatikka siinä potkuria ilmoittamassa tuulen voimakkuudesta.
  Ennen ei saanut sunnuntaina tehdä töitä. Nykyään saa, monien täytyy. Nimittäin jos ylipäätään on jotain töitä.
  Ennen mentiin kesäsunnuntaisin Mikkelin Urheilupuistoon katsomaan MP:n tai Pallo-Kissojen, tuonnempana Lahden Kisapuistoon Kuusysin pelejä. Nykyään ei mennä. Nuo seurat ovat hävinneet kärkikahinoista, ja pelit ylisummaan pelataan vaikka minä päivinä, paitsi sunnuntaisin.
  Ennen alkoi sunnuntaina jo aamupäivällä "ahistaa" tieto, että huomenna on ampaistava duuniin. Nykyään se "ahistus" on kansakunnan laajuisesti vähentynyt, samassa suhteessa kuin työtkin. Omalla kohdallani on ollut aikoja, jolloin tuo "ahistus" oli todellista, oli aikoja, jolloin ei "ahistanut" lainkaa, oli aikoja, jolloin sunnuntai oli työpäivä. Nykyään ei "ahista" sunnuntaina, ei maanantaina, ei tiistaina, etc. Ainakaan työt. Paitsi joskus. Omat hommatkaan eivät aina suju rallatellen.

  Siinä rupattelua lepopäivän rutoksi. Sitten asiaan. Trump siis koki mittavan poliittisen uransa vakavimman tappion.Onko hänen poliittisella urallaan ollut voittoja? No, kai voitto vaaleissa sellainen oli? Mutta presidenttinä ollessaan? Minä ainakaan en saa sellaiseen listaan sijoitettua ainoatakaan saraketta. Statistiikka ei tietysti ole minulle kovin tuttua.
  Pelicansien pudotuspelit sujuvat nihkeästi mutta tasaisina. Ensin kaksi tappiota jatkoerissä, eilen maalin voitto Kuopiossa. Sarja jatkuu maanantaina Lahdessa. Ei ku voitot tasaamaan.
  F1-kausi alkoi taas. En ole yli viiteen vuoteen katsonut yhtäkään osakilpailua, en livenä, en jälkilähetyksenä. Vilkaisin äsken tilannetta. Mersut ja Ferrarit siellä näyttää jylläävän.

  Huomenna on, toivon mukaan (puun koputusta), viimeinen hammaslääkärikäynti kolmeen vuoteen; kaksi lohkeamaa korjataan.
  Tiistaina tehdään Elinalle diili tarvittaessa käytettävästä kotiavusta. .
  Keskiviikkona mennään ennakkoäänestämään Hollolan kunnanvirastolle. Pitänee vielä vaalikoneilla käväistä. Vaikka ei asiat miksikään muutu. Kyllä ehdokas on jo päätetty.
  Torstaina siivotaan. Sitten haetaan viikon eväät. Illalla Hilppa menee syömään työporukan (entisen) kanssa. Olivat olleet ykkösiä jossain jutussa. Syökööt tanakasti, kun on maksaja takana.
  Perjantaina startataan aamusta Anttolaan. Elinan lähtö on vielä auki. Jos Lahteen jää, pääsee uusi yhteistyökumppani heti duuniin.

  Joten hyvää lepopäivän jatkoa, rutosti.

  PS. Bottas oli 3., Kimi 4. Sen verran kiinnosti.

Loppukuva otettu 17. maaliskuuta 2016 Avokkaassa. Kovin taisi olla pulmallinen kirjoitus, kun mietintämyssyäkin piti raapia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti