lauantai 7. toukokuuta 2016

KERROINTA TARVITAAN

  Aamusoutu + 8 asteessa....


 ....aamupäivällä vajaan kolmen tunnin klapisavotta +10 - +15 asteessa....


 ....iltapäivällä saunan pesu ja lehtien möyhennys ruohonleikkurilla +20 - +25 asteessa ja paijattomassa hihassa. 


Pakko oli laittaa aurinkorasvaa, kerrointa en kattonu, mutta enemmän kuin Suomen voitossa Saksasta huomenna Pietarissa. Kun leikkurihommista pääsin heitin myös kengättömään jalkaan. Kyllä kelepaa olla.

  Lehti kasvaa suorastaan silmillä havaittavaa kyytiä. Samoin ruoho. Mutta kohta vettä kaivataan. Jo korvasienten kannaltakin ves'paiste olisi suotavaa. Pikainen silmäys ennusteeseen kertoo kuitenkin, että vasta seuraavana viikonloppuna Anttolaan povataan pientä sadetta. Tähän on tyytyminen. Eikä valiteta, kun lämmintä piisaa. Eikä sitten valiteta, kun joka päivä sataa. Eikä valiteta, jos Suomi häviää seuraavat viisi matsia. Eikä valiteta, jos Subbendal valitaan uudestaan puikkoihin. Eikä valiteta, vaikka taivas putoaa niskaamme. Ruvetaan valituslakkoon. Minä ainakin rupean. Sitten vasta lakon lopetan jos Trumppeli valitaan pressaksi. Valitan valinnasta, niin että kuuluu.

  Jep, edellä tuli osapuilleen kerrottua päivän aikaansaannokset. Hilppa asenteli salaatin, retiisin, tillin, persiljan, ruohosipulin ja joidenkin kukkien siemeniä istutuslaatikoihin, kopsutteli vähän kukkapenkkeja. Kun olin pessyt saunan, hän puunasi pukuhuoneen ja saunatuvan sekä pesi niiden ikkunat. Sitten rouva joutikin laiturille aurinkotuoliin pötköttämään. Minä myös päätin ottaa löysästi, paitsi että kasasin viime syksynä tarjouksesta hankitun ruohotrimmerin (Homelite) käyttökuntoon. En vielä savuja ottanut, kun en viitsinyt moottorisahan viimekesäistä lantrausta tankkiin laittaa, enkä uutta sekoittaa. Mutta kyseiselle laitteelle tulee tarvetta ehkä jo viikon, kahden, kuluttua. Nyt kun on kukkapenkkejä enemmänkin, on niiden reunoja väliin siistittävä.

Siinä se komeus on hahmollaan.


  Yli kaksikymmentä vuotta jälelle päin toin Hollolasta pari tupasta valkovuokkoja. Ne on juroivat rantapolun varressa vuosikausia hädin tuskin hengissä. Mutta viimevuosina ovat innostuneet kasvuun. Niitä on nyt muutaman neliön alueella, ja ovat tosi isoja! Samoin piha-aitan taakse, lienee lintujen kuljettamana, on ilmaantunut kaksi n. neliön kasvustoa.


  Huomenna on sitten äitienpäivä. Elina tuli taas kanssamme Hanelin ruokakuntaa lisäämään. Hänelle, kuten Hilpallekin, keräisin kimpun luonnokukkia, mutta valikoima on vielä liian niukka. Pittää ostaa maanantaina ja toimittaa jälkilähetyksenä ja ilman Mertarannan selostusta.

  Kävin välillä kantelemassa varusteet takaisin saunaan, laitoin kiukaan kihisemään. Kohta puhtaaseen kylpyyn, vielä kun olis koivunoksia tuoksuksi laittaa! Ovat vain turhan onnettomia kooltaan, lehdet koivuissa. Odotellaan Jussia, eikö sitten vastat jo valmistu.

  Hyvät ilmat on noteerattu mökkinaapurustossa; niistä kymmenestä, jotka autojaan Potinlahdessa pitävät, on ainakin kahdeksan maisemissa. Tietysti myös helatorstain ja vapaan perjantain lisäaika on edesauttanut runsasta osanottoa. Viikko sitten näkyi vene, pari päivässä; tänään on mennyt kymmeniä.

  Nyt saunaan. Kuuden uutiset, kirja, auringon painuttua alemmas istutuslaatikoiden ja ehkä kukkapenkkien kastelu. Huomenna sitä sun tätä. Nyt saunaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti