torstai 7. maaliskuuta 2024

KALASTUSTA JA SELITTÄKÄÄ "SELITTELY"

  Eilen soitti ystäväni Make, kysyi lähdenkö pilkille? Huomenna iltapäivällä?  "Voinpa lähteäkin"

  Make on pari kertaa tuonut isoja ahvenia, joten ajattelin, että vaikka minä en ehkä mitään saa, niin hän vetelee taas körmyniskoja meillekin.

  Kahden jälkeen tuli Make minut hakemaan. Ajeltiin Siikaniemeen, Make lastasi ahkion, vaihtoi saappaat jalkaan.  


  Jäällä istuttiin pilkkiä uittaen ennen kolmea. 



  Kuten huomaatte, on minulla oikein nojatuoli. Kun Make ennen kahta soitti, sanoi olevansa lähdössä, hän vielä kysyi kaksi kysymystä: "onko sulla rouskut, onko jakkara?"
  "On, paitsi ei jakkaraa, mutta jotakin sen tapaista".
  Rouskut tietysti tarkoittivat liukuesteitä saappaisiin. Jakkaran asemesta otin varaston hyllyltä mukaan PoriJazziin ostetun matkatuolin. 

  Jäällä ei ollut kovin lämmintä. Vaikka pakkasta oli vain muutama aste, niin sen verran kävi viima, että viluiseksi veti olotilan. Oltiin nimittäin jäällä yli kolme tuntia. Ja kymmeniä reikiä Make kairasi. Koneporalla kairasi, olisi muuten selän päälle käynyt. 

  Entäs kalasaalis? Ei ainuttakaan. Ei sintin sinttiä. Ei, vaikka kaverilla oli luotaimet ja värkit. 


  Kaiken piti olla siis kohdillaan. Mutta Make oli yhden asian unohtanut. Mukana olin minä. Muuta selitystä en keksi, sillä monilta Maken kalareissuilta olin saanut kuvia vauraitten ahventen rivistöistä, meille asti niitä oli mies kiikuttanut. 
  
  Kun takaisin autolle dallattiin, tunnusti Make, että kyllä yhdettämän kala, tai yhden sintin reissuja oli talven mittaan tullut tehtyä aiemminkin. 

  Ei aina onni suosi. Mukavahan ulkoilmassa toki oli turista. Eilen oli muuten samoilla selillä paljon keväisempi keli, kun käytiin Hilpan kanssa jäällä kävelemässä.


  Ja kalaa saatiin yhtä paljon, vaikka ei ollut edes kalavehkeitä mukana.

   Se kalastuksesta. Vielä eräs huomio. Olen pannut merkille valtamedioiden tavan uutisoida. Jos ministerit tai EK kommentoivat lausuntojaan, niin vaikka he olisivat valehdelleen,  he artikkelin mukaan selittävät. Vaikka oppositio tai ammattijärjestöt olisivat puhuneet totta, niin he selittelevät. Tietty ero on verbeillä "selittää" ja "selitellä". Tuollaiset artikkelit kertovat paljon riippumattoman media riippumattomuudesta. 
  Aivan yleispätevänä ei tätä huomioita voi pitää, mutta suuntaus on tuollainen. Eikä huomio ole juuri tähän hetkeen liittyvä, vaan itse asiassa istuvan hallituksen aikana välillä silmiini sattunut. 

  Ihan loppuun päivän mietelause. Bob Dylan biisissään Highlands albumilta Time Out of Mind:

  I'm listening to Neil Young, I gotta turn up the sound 
  Someone's always yellin' "Turn it down" 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti