maanantai 22. tammikuuta 2024

ILMAT VAIHTUVAT, KUVAT KERTOVAT

  Säätietojen seuraamisesta on tullut tylsää: Etelä-Suomessa varoitetaan lähes joka päivä huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä. Siksi en ajamaan lähtenyt, paitsi että kaupassa käytiin, heti aamusta. 

  Lauantaina Hyundai esitti uuden vastalauseen pakkasilman jatkumiselle. Peräkontti ei auennut. Ei olleet jäässä tiivisteet, vaan lukko ei toiminut. Eilen laitoin sisätilan lämmittimen pöheltämään pariksi tunniksi. Ei auttanut. Siispä päätettiin ajaa Lahteen Trion lämpimään parkkihalliin. Ajattelin, että kun aikansa sulaa, niin ehkä suostuvaiseksi ryhtyy auto. Kun halliin parkkeerattiin, kokeilin piruuttani. Jo vain! Lukko toimi. Samoin oikeanpuoleisen takaoven lukko, joka oli liittynyt solidaarisuuttaan takakontin mielenilmaukseen. Nyt alkaa lauhempi jakso, joten ehkä ovet ja kontit aukeavat, muutkin oireet pysyvät loitolla, ilman että tarvitsee mutkaa Lahteen ajaa. 
  Kuinkahan sähköautot ovat pakkasiin suhtautuneet? Kahdeksanvuotta vanhan Hyundai komponentit tai mitkä lie viritykset eivät ainakaan ole kovien pakkasten kanssa sinunkauppoja tehneet.  

  Koska tänään oli huono tai erittäin huono ulkoilukeli (kävin toki aamulenkillä), niin ryhdyin käymään läpi vanhempieni jäämistöstä saatuja valokuvakansioita. Olen ne jo ennenkin plarannut, mutta ajattelin vielä kerran sen tehdä. Kuvia on paljon. Suurin osa onneksi albumeissa. Iso Ikean kassi, pari pienempää, pahvilaatikossa irtokuvia. Osan albumeista selasin siis tänään. Työ jatkuu lähitulevaisuudessa. Joitain kuvia skannasin. Muutamista muutamia tähän nyt liitän.

  Joulu 1995 tai 1996. Päättelen siitä, että ostin itselleni lumikengät talvella 1994-1995. Seuraavana jouluna, tai sitä seuraavana, ostin sellaiset Hilpalle joululahjaksi. Kuvassa ollaan perinteisesti jouluaattona Elinan ja Erkin luona. Minä otan tilanteen melko rennosti, kun Hilppaa tarkastelee lahjaansa.


 Tämä kuva on viime vuosituhannen loppupuolta myös. Minulla on piippu kourassa. Pian kuvan tilanteen jälkeen siirtyi Saarelan tila nimiini, ja nuo huonossa maalissa olevat paneelit tuli vaihdettua.  


  Tämä on otettu kesäkuussa 2001. Oltiin minun 50-vuotispäiväni kunniaksi Itävalassa, Ritvan luona Zell Am Seessä. Kuvassa olen tietysri seellä, Zell näkyy taustalla. 


  Takaumaa tähän väliin. Olen neljä tai viisi. Kuva on otettu Lahdessa, isovanhempieni luona kerrostalon rappukäytävässä. Muistan tuon tapahtuman. Samassa rapussa asui ikäiseni poika. Hänen nimensä olen kyllä unohtanut. Mutta yhdessä leikittiin. Maalaispojalle olivat kolmipyörä ja potkulauta ihmeitä. Jotakin remonttia olen tekeytynyt pusaamaan, paraskin monttööri.


  Vielä yhden tällään. Luulen, että kuva on vuodelta 1966. Ajattelen, että olllaan juuri muutettu takaisin Anttolaan, vastavalmistuneeseen Pennilään. Uuteen asuntoonhan sitä leipää pruukattiin tuoda. Venäläisen Jussi, Järvinen (etunimi ei tule mieleeni) ja Paasosen Väiski siinä Elinalle ja Erkille varrasta ojentavat. Voi tietysti olla, että on kyseessä vuosi 1960, kun muutettiin Piskolasta kirkonkylälle. Mutta Erkki oli silloin soukka poika, kuvassa näyttää hieman lihaa kertyneen. 


  Huomenna on suojakeli. Jatkan kuvien penkomista. Jos jotain tähdellistä löytyy, olette ensimmäisiä, jotka asiasta kuulevat. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti