sunnuntai 23. heinäkuuta 2023

TUOMIO TUOMARISTA

  Tuomari Nurmio on ollut suosikkini aina hänen ensimmäisen albuminsa Kohdusta hautaan julkaisusta 1979 lähtien. Hänen kaikki levynsä ostin (ensi vinyyleinä, myöhemmin CD-muodossa) 1980-luvulla. Sitten tuli musiikin seuraamiseeni pitkä tauko, minkä aikana en juuri levyjä hankkinut. 

  Uudelleen alkoi musiikin kuuntelu oikeasti maistua joskus 2000-luvun alkuvuosina. Ostelin jonkin verran niin uusia kuin vanhoja, niin Dumarin kuin muiden, äänitteitä. Lainailin myös paljon kirjastosta, poltin niitä itselleni. 
  Spotifyta ryhdyin käyttämään kymmenisen vuotta sitten. Vaihdoin sen YouTube Musiciin, kun Neil Young ja monet muut artistit kielsivät teostensa toiston Spotifyssa. Taustalla tähän oli se, että Spotify antoi jonkun podcastäijän levittää väärää tietoa covid 19:ta. 
  Joka tapauksessa, olipa Spotifyssa tai YouTube Musicissa, niin musiikin tarjonta on valtava. Lenkkeilyn lisääntyessä lisääntyi myös musiikin kuunteluni, sillä napit korvilla on tullut dallattua jokusia tunteja, moniaita askeleita.

  Vaikka Tuomari Nurmioita olen fanittanut pian 45 vuotta, niin asiat kiersivät siten, että hänet livenä näin ensimmäisen kerran 7. elokuuta 2011 Heinola jyrää-tapahtumassa. Sinne Hollolasta ajeltiin Hilpan ja Annan kanssa. Dumari esiintyi yksin laatikkokitaransa kanssa.



  Se, etten Tuomaria ollut ennen tuota hetkeä livenä nähnyt, johtuu siitä, että ylipäätään käynyt konserteissa tai festareilla. Nuoruusvuosieni jälkeen oli tosiaan pitkä kuiva kausi, mikä katkesei 2010-luvulla. 

  Seuraavan kerran olin Handen keikkaa katsomassa PoriJazzissa 17.7.2014. Samoilla mestoilla oltiin Hilpan kanssa myös 13.7.2017, ja Dumari nähtiin. Siitä on kuva säilynyt.


  Muutama vuosi sitten tapasin Dumarin Lahden Sinfoniatalossa. Hän esiintyi siellä vaimonsa Liisa Erolan (Folk Liisa) kanssa. 

  Eilen sitten taas tavattiin Taidekeskus Salmelan pienellä konserttipaikalla. 


  Folx-kokoonpanon kanssa saatiin kuulla folkahtavaksi sovitettuja versioita Handen omista sävellyksistä. Pari uuttakin biisiä, esimakuna kokonpanon syksyllä ilmestyvältä albumilta. 
  Katsomo ravintola Kesäheinän takapihalla oli tupaten täynnä. Yllätykseni oli eräänlainen, kun  tarkasteli ikäjakaumaa. Iäkästä oli porukka keskimäärin; meidän ikäluokkaamme, vanhempiakin, oli suurin osa. Keski-ikäisiä myös jonkin verran, nuorempi sukupolvi puuttui melkein tyystin. Mikäs siinä. Ei tuntunut harmaahapsisten keskellä lainkaan pöllömmältä, järkiporukkaa. 
  Suuri osa yleisöstä selvästi tunsi Dumarin tuontantoa, mutta totta kai "hitit" saivat kansan parhaiten  mukaan. Taputukset olivat jokaisen biisin jälkeen sellaiset, että tuntui itse Tuomarikin olevan hieman otettu. 
  Kaksi encorea saatiin, ja seisaallaantaputukset lopuksi. Tai ei me niitä saatu saatu. Hieno keikka kuitenkin.

  Olen siis Dumarin tavannut viisi kertaa. Ilmankos tämä oli hyvin tuttavallinen. Kun kävelimme pari tuntia ennen konsertin alkua kohti Domanderin näyttelyaluetta, niin kukas muu se siinä peruutti autoaan parkkiin kuin Hande Nurmio. Liisa istui vieressään. Minä nostin lavan pystyyn. Hande huomasi, morjensti takaisin. Ei ehkä kuitenkaan siksi, että olisi minut tunnistanut. Mutta sen verran tuttavallisesti minä heiluttelin, että saattaa Hande vielä tänäänkin miettiä, kuka se tutun näköinen äijä oikein oli?

  Viisi kertaa olen Dumarin konsertissa nähnyt. Erilaisia ovat olleet keikat. Mutta aina vakuuttavia. Hänellä lienee taito kerätä joukkoonsa ihmisiä, joiden kanssa homma toimii. Ammattilaisia, totta kai, mutta se ei aina riitä takamaan tunnelmaa, mitä Dumarin lavalta välittyy.

  Toivottavasti tuomioni Tuomarista ei ollut oikeustajunne vastainen.

  Loppuun kuva paidan lunastaneesta vilpittömästä Dumari-fanista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti