maanantai 5. huhtikuuta 2021

PIINAVIIKKO JA PYHÄT PÄÄLLE

  Piinaviikko on takana. Pyhät pian myös. Alkaa arki. Ei mitään eroa kuitenkaan. Samaa piinaa monelle on elämä näinä aikoina. Meille ei sentään piinaa, mutta kyllä rajoitukseton elämä taas maistuisi. 

  Kuukauden kun tätä vielä tätä viikkorytmiä "kauppaan kahdesti, kirjastoon kerran, lenkille päivittäin" jaksaa, niin jo luulisi elämän ja Saimaan aukeavan. Kun saareen päästään, alkavat kevätpuuhat, eikä koronaa ole enää mielessä, ei ilmassa. 

  Jos jotain ennustaa pitää, jäitten lähdöstä nimittäin, niin aika lähelle vappua se sijoittuu. Perustelen ennustetta seuraavasti:
  -talven jäätilanne, eli jään paksuus
  -tilasto viimevuosilta
  -kasvojen menettämisen pelko

  Tuo viimeeksimainittu liittyy siihen, että vastasin Liikasen Erkin Anttola satamasi Saimaalla-sivustolle asettamaan Luonterin jäittenlähtö-arvauskisaan jotenkin näin: ""Vapunpäivänä marssivat jäät ryhdikkäästi koilliseen ja rantautuvat Juvalle." Kasvojen menetys kauhistuttaa, joten pakko siitä on pitää kiinni.

  Jään paksuus oli muutama päivä sitten liki puoli metriä. Rannat alkoivat tosin jo pehmenemään. Riippuu keleistä. Jos oikein suveaa, saattavat jäät liueta muutamaa päivää ennen Valpuria, jos takapakkia kevät ottaa, muutaman päivän toukokuun puolella vasta. Pidän edelleen kiinni vapunpäivästä.

  Sitten erittäin luotettava neljän kevään tilasto.

6. toukokuuta 2017


4. toukokuuta 2018


27. huhtikuuta 2019


23.huhtikuuta 2020


  Tilasto on tosiaan luotettava. Kuinka luotettavaa tilastomatematiikkaa saa aikaan neljän kevään tuloksista? Tuskin kovinkaan. Mutta koska, kuten mainittua, tulin kisaan vastanneeksi "vapunpäivä", on minun helppo yhtenä perusteena pitää summittaista keskiarvoa neljän edellisen kevään toteumista. Ymmärtänette, miksi minusta ei tullut tiedemiestä, eikä tilastotieteilijää. Tunteella mennään, oikeaan osuttaessa kehut otetaan vastaan, pieleen mentäessä sanotaan, "no mut ehäku!"

  Jos ihan rehellinen olen, en isommin ole pahoillani, vaikka jäät lähtisivät viikkoa ennustettani aiemmin. Jos menee vappuun, tai vieläkin kauemmas, saattaa olla, että vasta 8. päivä Anttolaan muutetaan. Minulla on nimittäin 7. päivä lääkäriaika. Se on puolenpäivän jälkeen, joten ei samana päivänä viitsi lähteä. 

  Tässä on joka tapauksessa useampi viikko aikaa. Kun reissuvihkoa katselen, muistiinpanoja selaan, niin muutama hankinta on ylösmerkattu. Ei kuitenkaan mitään sellaista, mitä heti saaressa tarvitaan. Saatan päivänä muutamana poiketa Motonetissä vähän hankintoja tekemässä.

  Kesän kalenteri pitänee lähiaikoina laittaa ojennukseen. Ei kovin isoja projekteja ole ajatuksissa. Tai on, mutta ei niistä vielä enempää. Ne ovat luultavasti seuraavien vuosien hankkeita. Vaikka mistäs sen tietää? Tulihan viime kesänä laituri ja huussi duunattua ennen aikojaan. Ehkä jotain samankaltaista on odotettavissa, jos kunto pysyy tällaisenakin. 

  Tänään on sadepäivä. Ulkoilu taitaa jäädä ulkoilematta. Vähän epävakaiselta näyttää ennuste alkaneelle viikolle. Plussan puolella sentään ollaan päivät, yöt käväisevät pakkasella. Samansuuntaista povataan Anttolaan. Eivät jäät silmissä sula. Varsinkaan, kun en ole niitä paikanpäällä vahtimassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti