torstai 5. huhtikuuta 2018

LAPSEKSI JÄLLEEN

  Lidl tarjoaa Adrenalyn XL-jalkapallokortteja (Wordcup 2018) alehintaan. Niistä tuli mieleen lapsuus ja pulitusvihkot. Kuka muistaa? Pulitusvihkohan oli yleensä A5-kokoinen ruutuvihko, minkä sivut olivat käännetty kaksinkerroin. Osaan taitteiteista laitettiin kiiltokuvia, tai purukumin kylkiäisenä saatuja filmitähtikortteja. Taisi tuolloin, -50- ja -60-lukujen taitteen kahtapuolta, olla jo lätkäpurkkaakin? Idea oli, että osa paikoista oli tyhjinä. Sitten "pulitettiin" kaverin kanssa. Jos hän aukaisi vihkon sellaisesta kohtaa, missä oli joku kuva, hän sai sen. Jos paikka oli tyhjä, joutui huono-onninen toveri laittamaan itseltään kuvan vihkon väliin.

  Mitäs, jos heittäytyisi lapseksi jälleen? Tässäkin talossa asuu yksi eläkeläispariskunta, siis meidän lisäksemme. Kadun toiselta puolelta ainakin muutama huru-ukko ja-akka löytyy. Olisi mukavaa, kun pihalla kohtalotoverin tavatessaan voisi huikata:
  "Huomenta Simo, eiköhän puliteta!", ja kaivaa pers- tai povitaskusta aamulla harkiten täytetty vihko.
  Tai nykäistä Lidlin pihassa tuttua hihasta:
  "Hei Usko, ei sulla niin kiire oo, että ei pulittaamaan kerettäis!"
  Ja tuumasta toimeen. Jos huono säkä käy, kummalle tahansa, voi kätevästi ostaa Lidlistä täydennystä.

  Vihkon taitteisiin voisi piilottaa jalkapallokorttien lisäksi lehdestä leikattuja alennuskuponkeja, vanhoja postimerkkejä, Messilän kausikortin vuodelta 1988, käytettyjä elokuvalippuja, Etlarista saksittuja Marttojen ruokaohjeita, tai, varsinkin tähän aikaan vuodesta, varovasti ehjänä pääsiäismunista irrotettuja ja peukalon kynnellä huolellisesti siloteltuja värikkäitä alumiinpapereita. Erikseen sovittuina pelipäivinä voitaisi myös käyttää tunnin uimahallinkäyntiin tai ilmaiseen munkkikahviin Pulla Pojilla oikeuttavia kuponkeja. Näin saataisiin hommaan lisää jännitystä eläkeläisen kukkarolle passaavalla tavalla.

  Ruutuvihko minulla näkyy olevankin. Hieno, eikö vain?


Nyt Lidliin ostamaan jalkapallokortteja, valmistelemaan muita pulituskohteita. Pitääkö ensin kuitenkin kysyä lähitienoon eläkeläisiltä, kiinnostaako heitä tällainen ajanviete?

  Pulituksesta muuhun pölötykseen. Nyt on selvennyt, että lauantaina lähdetään saareen. Elinalle tulee huomenna lääkäri kotiin. Hän kartoittaa äidin muistin tilaa sekä vaippahousutarvetta. Olisin mielelläni ollut paikalla, mutta minulle kerrottiin, että omaiset eivät saa ensimmäisellä käynnillä olla mukana. Ookoo. Lupasivat ilmoittaa, mitä käynnillä on todettu.

  Huomenna käyn hankkimassa äidille muonaa ja muuta tarvittavaa varastoon. Kotihoitoa suorittava yritys käy taas poissaollessamme tarvittaessa kaupassa. Joten rauhallisin mielin voi viikon seurata kevään rynnistystä.

  Aika junttura se Elina on. Kotihoitajat käyttävät häntä n. kerran viikossa suihkussa. Reilu viikko sitten oli hoitsu kirjoittanut kansioon, että Elina on kylvetetty silloin ja silloin, mutta ei antanut pestä tukkaansa. Oli sanonut, että juurihan minä kävin kampaajalla. Minä oikaisin asian. Toissapäivänä, kun menin aamupäivällä äidille, hänet oli taas kylvetetty. Ja tukkakin oli nyt pesty. Äiti oli tyytyväinsen oloinen, mutta sanoa paukautti yht'äkkiä:
  "Pitää mennä kampaajalle ottamaan permanetti. Tää tukka on ihan suora."
  Minä lohduttelemaan:"Kukas sen näkee, kun et juuri missään käy? Pääasia, että pää on puhdas. Pääsääntöisesti. Tilataan aika kampaajalta jossain välissä"
  Äiti tuntui tuohon tyytyvän, mutta murahteli jotakin itsekseen. Pitää ottaa selvää, löytyykö Lahdesta sellaisia kampaajia, jotka tekevät kotikäyntejä.

  Huominen näyttää olevan sateensekainen päivä, täällä ja Anttolassa. Siksi päätettiin jättää meno lauantaihin ja aurinkoiseen säähän, vaikka olisimme voineet jo huomenna lähteä. Kuusi tai seitsemän päivää saaressa ollaan. Pääsen koeajamaan uutta moottorisahaa. Kaveri, jolle vein vanhan tutkittaksi, kertoi, että varaosia on hankala saada, ja että melko kalliiksi tulee sen timmikuntoon laittaminen. Joten sörnäytin Pykälän sahakauppaan. Teimme diilin Husqvarnasta. Ei ihan pro, mutta voimaa riittäväti minun tarpeisiini. Tarjouksessa se oli. Olisi paljon halvemmallakin sahoja saanut, mutta en riskeerannut. Sahaa tarvitaan joka vuosi. Kunnon merkki, kunnon takuu. Toivottavasti pysyvät uunit lämpöisinä jatkossakin.
 
  Tämä oli tässä. Nyt lähden
  a) -soittamaan naapurin ovikelloa pulitusasian tiimoilta
  b) -lukemaan Elmore Leonardin kirjaa "Pakanamaan lapset" (taas, ainakin toinen kerta kyseessä) 
  c) -katsomaan jotakin tallennetta

  Oikein vastanneiden kesken arvotaan vähän käytetty Highlighter-merkkinen yliviivaustussi (pinkki).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti