tiistai 20. helmikuuta 2018

TALVEN TULTUA TALVEN TUNTUA

  Sepä leipoi aivan kunnon talven, kun aikansa kaulitsi; yöt miinus viittätoista, päivät jokusia asteita ylempänä. Aurinko paistelee, lämmittää jo hippusen. Ja kaunista on, kun lumipeite ei ole päässyt likaantumaan. Kevään enteistä ilmassa, aavistus aistimissa, kun eilen kirjastoon dallattiin.

  Eilen saatiin selvyys Elinan labrakokeista. Siis ei Lahdessa ole labrassa kokkeja, ainakaan duunissa, luulen. Kyse on tietysti kokeista, ei kokeista. Eikä niin? Joka tapauksessa tulokset olivat sellaiset, että yhtä lukuunottamatta ne olivat raja-arvoissa. Ei veressä, sydämessä, keuhkoissa mitään kummempaa. Pissakoe paljasti virtsatietulehduksen oireita. Lääkäri oli laittanut reseptin viiden päivän antibioottikuuriin. Tuo tulehdus on varmaan syy äidin viime viikkoina huonontuneeseen vointiin. Toivotaan, että olo paranee kuurin avulla.
  Perusterve vanhus, niin kai voi Elinaa luonnehtia. Mutta hauras hän on. Ja muisti on tullut onnettomaksi. Eikä sitä taida mikään kuuri parantaa.

  Kävin aamulla, pakkasesta huolimatta, pesemässä auton Kivistönmäen TI-hallissa. Anttolareissun suolat oli aika huuhtoa pois. Minä en mielihyvin autoani pesuautomaattiin aja. Nykyistä en vielä kertaakaan, edellisen reilun kuuden vuoden yhteistyön aikana kerran. Tuossa lähitienoilla olevassa autopesulassa käytän käsipesussa, tai sitten pesen itse. TI-hallissa pesen. IT-avusteiseen halliin en mene.

  Auto kiiltäen ajelin keskustaan. Kävin äidille laittamassa päivän lääkkeet otettaviksi. Joka päivä pitää se homma tehdä. Hän kun ei muista, onko jo lääkkeen ottanut, niin voi käydä, kuten Piskolassa ollessa; hän oli napsinut dosetista viikon lääkkeet viidessä päivässä. Ei se onneksi ollut kovin vaarallista, mutta opetus, taas kerran, siitä, kuinka vanhuksen kanssa tulee toimia.
  Poikkesin vielä hakemassa Elinalle evästä. Pärjäilee huomiseen, kunhan illan kahussa soitan, ohjeistan ottamaan päivän toisen lääkesatsin. Illan kahussa? Suomisanakirja kertoo, että "kahu" tarkoittaa hölmöä. Melko kahu ilmaus, tuo illan kahu.

  Olympialaisjuna jatkaa kulkuaan. Kovin tiukassa ja niukassa ovat Suomen mitalit. Poutala hävisi pronssin kolmella sadasosalla. No, kolme sadasosaa on paljon vähän päälle neljänkymmenen sekunnin suorituksessa verrattuna Mietaan sadasosaan yli neljänkymmenen minuutin kamppailun jälkeen.
  Mikäli olisin kateeliinen, varsinkin urheilukade, saattaisi Norjan menestys ketuttaa; niillä taitaa olla jo liki 30 mitallia haalittuna. Mutta kun en ole, niin hankkikoot vielä lisää. Vaan pikkasen se harmittaa. Kun tuntuu, että jauhopussin silsältö norskeilla ei ole välttämättä putipuhdas. No, kaikki kunnia heille. Niin kauan, kuin toisin todistetaan.
  Kisoissa taitavat tänään olla suomalaisista yhdistetyn miehet, seka-ampumahiihtäjät ja mieslätkäilijät. Sehän se vielä puuttuu, että isäntämaa nuijii Leijonat jäähallin kehnon jään railoon. No, ei niin taida käydä.

  Sillan neljäs ja viimeinen tuotantokausi loppui sunnuntaina. On kai se uskottava, kun Saga nakkasi poliisikorttinsa sillalta jorpakkoon. Aikansa kutakin, mutta hyvä sarja se on.

  Lukupuolella aloin kahlaamaan läpi Robert A. Heinlein'in tuotantoa. Taitaa olla ainakin 30 vuotta, kun olen viimeeksi mr. Science Fictionin teoksia lukenut. 1940-luvun taitteesta 1988 tapahtuneeseen kuolemaansa asti kestäneen uransa aikana hän kirjoitti monia genrensä merkittäviä teoksia. Kuten Isaac Asimov'in, ovat hänenkin 1940- ja 1950-lukujen kirjoituksensa ihmeen ajattomia, vaikka maailma on kuluneina vuosikymmeninä hieman päässyt muuttumaan.

  Siinä tämän aamupäivän pikakirjoitus, vapaalla tyylillä. Naputellaan joskus sitten normaalisepustus, ja ihan pertsalla.

 Kun en muuta loppuun keksi, tällään siihen kuvan per. 8. joulukuuta 2013. Se on otettu Okeroisten pelloilla, ilmeisesti keskipäivän tietämissä, auringon korkeudesta päätellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti