torstai 15. helmikuuta 2018

MÄ MAALAISPOIKA OON

  Eilen palattiin kotiin. Vielä seisoi ennallaan, vanha rivitalo kallell..., eikäku ihan suorassa. Kotoutuminen sujui rutiinilla.

  Kun tätä kirjoitusta aloitan, on kello 5:45. Tv on olohuoneessa auki, äänen taso maltillisilla lukemilla. Kohta alkaa Suomen ja Saksan välinen jääkiekkomatsi. Olen jo käynyt suihkussa, hakenut ja lukenut lehden.

  Eilen, kun ajeltiin vitostietä kohti Hollolaa, tuli mieleeni, että mä maalaispoika oon. Reilusti yli kuudestakymmenestäkuudesta ikävuodestani olen asunut vain alle neljä vuotta kaupungissa. Ensimmäiset yli kolmetoista vuotta kuluivat Anttolassa, niistä kymmenen saaressa. Sitten vajaan kahden vuoden piipahdus Mikkelissä, takaisin Anttolaan. 1974 muutto hetkeksi Lahteen, pian Hollolaan, missä ollaan siitä asti viihdytty, no, ainakin pysytty. Väliin oli vajaa vuosi nuoruudesta Saksassa, Weiblingenissa. Ei se kyläpahanen tainnut kaupunki olla. Tai ehkä oli, en viitsi tarkistaa, koska tämä ei asioita miksikään muuta. Sitä, että olen maalaispoika.

  Nyt pitää hyökätä katsomaan ensimmäistä erää.

  No niin, 2-1 johtaa Suomi. Molemmille komea ylivoimaosuma, meille  survottu johtomaali. Hallinat kyllä Suomella. Eiköhän tästä hyvä tule?!?!

  Vielä tuohon maalaisuuteen. Mitäs väliä sillä, missä asuu. Tai jollekin on. Toinen saattaa vannoa kaupungin perään, mitä isomman, sen parempi, toinen ei suin surminkaan lähtisi ihmispaljouden keskelle asumaan. Meillä ollaan välimaastossa; Suomen näkökulmasta kohtalaisen suuri kaupunki muutaman kilsan päässä, kosolti palveluita kivenheiton etäisyydellä, vielä enemmän, jos muutaman kerran nakkaa. Toisaalta, ei Suomessa edes isoja kaupunkeja ole, pääkaupunkiseutua lukuunottamatta. Eikä maalaisuus enää ole junttimaisuutta. Juntti saataa olla, monesti on, kaupunkilainen. Melko tyytyväinen olen kaupunkimaisen kunnan asukkaana.
  Tuosta asumispaikkaluettelostani pitää huomioida, ettei Anttola siellä asuessani ollut vielä osa Mikkeliä, vaan oma pieni kuntansa, sivistyksen musta aukko, kulttuurin takapajula, kylähullujen luvattu kunta. Ja tuossa on ainakin puolet totta, eli kylähullut sanan positiivisessa merkityksessä, sen syvemmälle vanhan Anttolan luonteeseen pureutumatta.

  Nyt kutsuu 2. erä.

  Missasin Eeli Tolvasen yv-maalin, kun keittelin aamupuuroa. Lasse Kukkonen sipaisi vielä neljä-yhteen. Lassehan ei välttämättä ihan joka kaudella pääse maalin makuun, ainakaan maajoukkueessa.

  Vielä yksi huomio maalaisuuteeni. Anttolassa lapsuuden ja nuoruuden asuneena, kansakoulun alaluokkien koulumatkat (viitisen kilsaa sivuunsa) hiihtäen tai soutaen tehneenä, olen nykyään tilanteessa, missä kotona asun maalla, mökillä kaupungissa, kiitos kuntaliitoksen. Täytyy tunnustaa, että en Avokkaassa tunne itseäni urbaaniksi. En myöskään Hollolassa landepaukuksi. Ei asuinpaikka miestä tee, ei asuinpaikasta miestä tunneta. Paitsi ehkä laihialaisen muoviämpärijonossa, tai lappilaisen tuppiringissä.

  No niin, kahvit, puurot mahassa. Hilppakin nousi ihmettelemään Suomen johtoa. Taas täytyy keskeyttää; 3. erä alkaa.

   Saksa kavensi kolmannen alkupuolella, sai intoa ja hallintaa, mutta Suomi ratkaisi homman taas kerran upealla yv-osumalla. 5-2, ei kuitenkaan vetäny sanattomaksi. Mutta Eeli Tolvasen saldo, 1+3, oli vakuuttava.

  Hilppa menee yhdeksäksi hammasteknikon kidutuspenkkiin. Vien hänet terveysasemalle, lähden käväisemään Elinan luona. Pakko piipahtaa päivittäin, hänen kuntonsa mennyt melko nopeasti siihen malllin. Huomenna labraan, sitten odottamaan tuloksia.
  Tänään on naisten kymppi ja eiliseltä siirretty naisten ampumahiihto, noin menestystoiveiden kannalta. Katson, mitä ehdin, jos en ehdi, en katso. Siinä olympia-asiaa pähkinänkuoressa.

   Toivottavasti tuonne kaupungin vilinään pian on mahdollista taas mennä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti