torstai 22. helmikuuta 2018

JÄÄTÄVÄT JÄNIKSET, sekä muita harmin tai ilon aiheita

  Kasvulavojen kauhut, pihojen painajaiset, hyötypuutarhan hyväksikäyttäjät, kotipihan kaunistukset, omenapuun oksansyöjät, pikkuruiset palleroiset, valamonruusun vaanijat. vainoavat meitä, kesät talvet. Viime kesänä Avokkaan monille kasviksille, vihanneksille ja kukille kävi väärin, kun emme osanneet varautua jänisperheen jälkeläislauman ravinnontarpeen monimuotoisuuteen ja yltiörohkeaan käytökseen. Tulevana suvena ollaan viisaampia.

Kuvassa yksi pesueesta. Mukava ja tervetullut vieras vielä tuossa vaiheessa.


  Talvella kesäkiusalaisten lajitoverit käyvät täällä Hollolassa kaluamassa ainokaisen omenapuumme runkoa ja alaoksia. Eli rusakkoja ne taitavat pääosin olla. Jäniksen sukua kuitenkin. Pitää niiden, näin paukkuvien pakkasten aikaan, saada lämpimikseen ja ravinnokseen kaluta kasveja. Mutta kun tuo onnettoman näköinen valkea kuulas teki viime kesänäkin pari ämpärillistä satoa. Satoa, mitä nautitaan joka aamu kaurapuuron kanssa hilloksi jalostettuna. Niin että pliis, älkää sitä ihan kokonaan tappako.

Siellä on temmelletty.


  Jänikset ovat kuitenkin pieniä murheita. Pieni murhe on myös se, että kiekkoleijonat hyytyivät pois mitalipeleistä. Naaraspedot sentään nappasivat pronssit. Olkoon se vaikka pieni ilo.

  Kuten sanoin, pieniä murheita, pupujen puputukset, urheilijoiden taipumiset. Jos jokaista harmia alkaa murehtimaan, on se loputon tie. mikä  hautaa, hourulaan, vie. vähintään naapurien silmätikuksi, yleiseksi ihmettelyn aiheeksi. Omalla kohdallani on tullut murhetta kannettua kaiken karvaisista asioista, välillä aivan liikaa. Asioista, joihin ei itse voi vaikuttaa, on suot'aikaista stressaantua. Onneksi olen, jossain määrin, päässyt tavasta eroon. En kokonaan, mutta ikääntyminen on tuonut viisautta tähänkin vaivaan. "Antaa hevosen surra, sillä on isompi pää", kuuluu vanha sananlasku. Totta, siinä mielessä, että kannattaa antaa hevosen surra. Sureeko se, vaikka luvan saa?  Siitä en ole varma.

  Ei siis surra, ollaan iloisia pienistä ilonpilkahduksista. Kuten kauniista talvisäästä. Iloitaan myös muiden kuin suomalaisten mitaleista. Paitsi norjalaisten. Ja hehkutellaan sitä, että ainakin lätkässä ollaan norskeja parempia. Ollaan onnellisia siitä, että taivas ei ole pudonnut niskaamme. Nautitaan keskimääräisesti hyvästä terveydenhuollosta, sosiaaliturvasta ja koulutuksesta maassamme (niitä toki ollaan määrätietoisesti raunioittamassa). Huudetaan hurraata lahjakkaille kirjailijoillemme, kuvataiteilijoillemme, näyttelijöillemme ja muusikoillemme; pienestä kansasta on löytynyt, ja löytyy, paljon etevyyttä sekä luovuutta. Taputtakaamme raksamiehille, autonkokoajille, telakkaduunareille, koodareille ja monille muille ammattikunnille, joille alkaa löytyä paremmin töitä. Duunilla Suomi nostetaan, ei kiristyksillä ja kavennuksilla. Vielä henkilökohtainen ilonaihe: Elina on ollut virkeämmällä mielellä, heitteli ihan vitsintynkää, kun aamulla kävin.

  Olipas siinä valoisaa vuodatusta vanhalta masikselta, maansa myyneeltä murhemieleltä. Jotta ei ihan ilosteluksi mene, pitää lisätä, että huolissaan täytyy olla ilmastonmuutoksesta, ihmisoikeuksista, eriarvoisuudesta, sodista, korruptiosta, salailusta ja kähminnästä, sekä suuresta opportunistien joukosta. Vaan ei silti kannata viinakannuun tukeutua, pilleripurkkiin uppoutua, säkkiin ja tuhkaan pukeutua. Pitää yrittää tehdä oma pieni, edes pienen pieni, osansa, jotta asiat korjautuisivat. 

  Ensi yönä satelee lunta, kerrotaan. Minä en pidä sitä huonona asiana, vaan mahdollisuutena tehokkaaseen hyötyliikuntaan. Kolikolla on kaksi puolta. pitäkää se mukavampi sivu, olkoot kruuna tai klaava, yläpuolella. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti