sunnuntai 18. helmikuuta 2018

ITCHYCOO PARK

  Kisat jatkuu, elämä etenee, kevät lähenee.

  Kisoista ei sen enempää. Paitsi että menossa on Slopestylen loppukilpailu (miehet). Slopestyle??? Katselin pari laskua, jotain lajista kirkastui; äijät tekevät aivan uskomattomia hyppyjä ja temppuja. Lajiin kuuluu kai muutakain, sillä kirjoitellessani olohuoneessa pauhaavasta tv:sta tarttui korviini selostajan ääni: "Hän esitti ballerimaisia muljautuksia".

  Elämä etenee, se on luonnonlaki, ajan pysäyttämisen taitoa ei ole vielä keksitty. Ei edes hidastamisen. Hidastamisesta tuli mieleeni joskus kauan sitten lukemani scifi-novelli. Kirjoittajan nimeä en millään saa päähäni. Siinä kuitenkin joku neropatti keksi laitteen, millä ajan kulumista voi hidastaa. Hidastaa siten, että laitteen käyttäjän aika etenee normaalisti, kaikkien muiden hidastuu sadasosaansa. Tietysti muuan kelvoton rosmo varasti laitteen, hidasti ympäristön ajan, ryösteli pankit, koruliikkeet, viinakaupat, you name it. Mutta kuinkas ollakaan, kun kelmi oli saanut saaliin piilopaikkaan, ja yritti palauttaa ajan ennalleen, laite ei toiminutkaan. Eli mies joutui viettämään loppuelämänsä erittäin monikertaisessa slow motion-yhteiskunnassa. Opetus lienee vanha ja tuttu: Paha saa aina palkkansa.

  Kevät lähenee, väistämättä. Kiihtyvällä tahdilla päivä pitenee. Mitä kujeita se tuo tullessaan? Aikanaan sekin tiedetään.

  Perjantaina saatiin Elinan kanssa labrakierros tehtyä. Kaikki suijui mallikkaasti. Aamulla menin jo kahdeksaksi äidille. Vahdin, että hän käy suihkussa, sohauttaa purkkiin pissanäytteen, eikä syö mitään. Sitten kaupungin sairaalaan. Verikokeeseen ja sydänfilmiin kutsuttiin vain pari minuuttia yli varatun ajan. Plussaa siitä. Sitten ilmoittautumaan keuhkokuvaan. Ainoastaan viitisen minuuttia jouduttiin vuoroamme odottamaan. Tiskillä paljastui, että terveydenhuollossa oli ollut, on edelleen, vakavia tietojärjestelmäpulmia. Jos Elina olisi saanut lähetteen röntgeniin pari päivää tapahtunutta myöhemmin, sitä ei näkyisi missään. Mutta nyt sai hoitaja, vaikka sitä ei omalta koneeltaan löytänyt, soitolla varmistettua asian. Hän neuvoi meitä menemään toiseen kerrokseen, odottamaan aulassa. 
  "Käyn vain tulostamassa lähetteen, tuon sen sitten teille", jatkoi ystävällinen hoitsu.
  Niin tapahtui. Kuvantamisessa vain jokunen minuutti odotusta, sitten äiti rötgeniin. Täydet pisteen Lahden terveydenhuololle, toiminta sujui kiitettävästi, ainakin meidän kohdallamme.
  Mutta koska ei olla Strömsössä, ei lääkärin soittoajan sopiminen enää onnistunutkaan. Pääsin kyllä melko vaivattomasti läpi ajanvaraukseen, mutta tietojärjestelmäongelmien vuoksi aikaa ei voinut varata. Käskettiin soittamaan seuraavalla viikolla uudelleen. Toivotaan, että ajan ja yhteyden lääkäriin saamme pian.

  Eilen käytiin aamulla hiihtämässä perhelenkki pariin kertaan. Tänään mennään ehkä päivällä jäälle sivakoimaan. Minä kävin aamulla sianpieremän aikaan sauvakävelemässä 6.5 km.
 Kaivoin eilen esiin Small Faces-bändin kokoelma-albumin digidaalisen musiikkikirjastoni takahyllyiltä, kopioin sen puhelimeen. Niinpä pääsin aamulenkillä nauttimaan mm. "Itchycoo Park"-biisistä. Hieno kappale, mitäpä muuta siitä sanomaan.


  Kohta alkaa miesten viestihiihto. Kai sitä tulee seurattua. Kunhan äidin tavoitan puhelimeen, kuulen, mikä on hänen vointinsa, päätän, lähdenkö tänään Lahdessa käymään.
  Iltapäivällä pelaavat Suomi ja Ruotsi lätkää. "Klassikko", sanovat innokkaimmat. "Matsi matsien joukossa", sanon minä. Mutta katsotaan, mikäli ei tule muuta tähdellisempää.

  Hienoa talvikeliä näyttää ennuste alkavalle viikolle. Pakkasta reiluhkosti, aurinkoa lähes joka päivä. Pitää käydä latuja hinkkaamassa, nyt ovat olosuhteet parhaimmillaan. Onneksi ollaan tilanteessa, missä olympialaiset eivät ohjaa minua, vaan minä ohjaan olympialaisia. Tietysti siinä mielessä, että päätän mitä katson, millon katson. Muinoin oli siten, että jos jäi joku lähetys väliin, alkoi pää savuta, mieli mustua, tavarat lennellä. Ei ihme, että verenpaine pysyy nykyään maltillisemmissa lukemissa.

Tällasia näkymiä ensiviikolle luvassa.


  Ps. Oikolukiessani juolahti mieleen, että tuossa mainitsemassani scifi-novellissa taisi homma mennä niin, että laite ei hidastanut ympäristön aikaa, vaan nopetti käyttäjänsä ajan satakertaiseksi. No, sama asia, ei jutun juju miksikään muutu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti