sunnuntai 27. marraskuuta 2016

PARASKAVEDEKATRIAPHOBIA

    Opin eilen uuden sanan: paraskavedekatriaphobia. Tai mittään oppinu! Kun aloin äsken kirjoittamaan, piti nimi taas luntata. Tuo sanahirviö tarkoitaa perjantain 13. päivän pelkoa. Sitä sairastaa pallollamme yllättävän moni. Opin samalla, että alektrophobiaa sairastava kanafarmari kuuluu ammattikuntansa ehdottomaan vähemmistöön. Ja sen, että arachibutyrophobisti kuluttaa melko vähän pähkinävoita.  Sen myös, ettei panphobiasta kärsivän elämä ole helppoa, mutta vastapainoksi selkeää ilman tulkinanvaraisuuksia.
  Anteeksi. Ei sairaukien kustannuksella saa ilakoida. Pyydän nöyrimmästi anteeksi niiltä, joita olen mahdollisesti loukannut.

 Perhe Tiilikainen saapui perjantaina kyläilemään. Eilisiltana lähtivät Anna ja Joni ystäviensä luo viettämään pikkujoulua. Iiris, reipas tyttö, ei ollut moksiskaan. Huuteli vaan moikka, moikka, kun vanhemmat ilmoittivat poistuvansa.
  Kolmessa viikossa on Iiriksestä tullut varsinainen selittäjä. Juttua tulee solkenaan; juttua kotoa, päiväkodista, kavereista, tapahtumista. On likka siinä iässä, ettei hänelle salaisuuksia kannata kertoa.


  Eilen oli Fidel'in vuoro lähteä. Tunnelmat maailmalla vaihtelevat syvästä murheesta rajattomaan riemuun. Minulle hän on koko aikuisikäni ajan vaikuttanut karismaattinen, osittain myyttinenkin johtaja, joka piti maansa USA:n naapurissa omalla tiellään. R.I.P.

  Rukalla kisaillaan. Eilen olivat vuorossa pikahiihdot, mäkiloikat ja yhdistetty. Viimeeksi mainitussa ylsi Eero Hirvonen neljänneksi. Pakko tunnustaa: "Kuka Eero Hirvonen?" Niin huonoa on yrheilun seuraamiseni nykyään, että ihan puskista lykki Hirvonen melkein mitaleille.
  Hiihtopuolella ei mitään uutta kaamosauringon alla; norjalaisille neljä kuudesta palkintosijasta. Jos kärkinimet eivät onnistu, tai uskalla osallistua, löytyy maasta hurja määrä korvaajia. Millä opeilla ja lääkkeillä lie jalostetuja?
  Mäkihyppelystä en sano senkään vertaa. Tai asiaa sivuten pikkaisen. Vaikka yöllä oli kääntynyt hieman pakkasen puolelle, voi olla vaikeaa saada lumiukko nousemaan alennustilastaan. Vai onko mahdollista, että se on Nykäs-Matin lailla suivaantunut mäkihyppyn tilaan, ja on aloittanut harjoittelun. Etunoja viittaisi siihen.



  Tuomarit ylistävät taas Saara Aaltoa, iltapäivälehtien lööpit eivät tahdo pysyä puitteissaan. Milloin Peppen uteliaisuuskynnys ylityy siten, että klikkaan auki videon tämän koko kansan ykköslemmikiksi hivuttautuvan artistin esiintymisest? Voipi olla, että kynnys on turhan korkea.

  Ouluhallissa oli niin hyvät pikkujoulut että poliisikaan ei malttanut pysyä poissa, kävi niissä jopa seitsemän kertaa. 

  Helsinkiläinen ravintola Hook tarjoilee niin tulisesti Naga Morich-chilillä maustettua kanansiipiannosta, että paikan keittiöpäällikkö lupaa talon tarjoavan ruoan sille, joka selviytyy siitä kokonaisuudessaan. Olen minäkin elämäni varrella ruokaillut useassa paikassa, joiden annoksia en ole kyennyt kokonaan, joskus en juuri lainkaan, syömään. En vaikka ilmaisia olisivat olleet. Eli en ymmärrä tuon uutisen uutista.

  Lontoossa poltettiin arvokas punk-kokoelma. Ymmärrän, minkä vuoksi rovio tehtiin. Mutta niin se vaan tässä maailmassa menee; kaikki aatteet, ismit,suuntaukset, liikkeet ja kapinat, mitkä saavuttavat suosiota, kaupallistetaan ja romantisoidaan ennen pitkää. Siitä huolimatta jos kokoelma olisi ollut minun, olisin jättänyt polttamatta. 

  Pakkasta on lupeissa tulevalle viikolle, pidemmällekin ajanjaksolle. Pysyisi sitten kevääseen saakka. Olen jo joutunut vaihtamaan lenkkivaatetuksen syksyisestä talviseksi, takaisin syksyiseksi, ja tänä aamuna taas talviseksi. Ihan kuin ukkini Aleksin kertomassa jutussa: 
  Isäntä tapasi miehen mättämässä halkoja rekeensä talon puupinostaan. IHän nappasi käteensä metrin halon ja sitä kohottaen äleytyi tenhottamaan.
  "Nyt halot takasin pinnoon, ja sassiin!" 
  Tähän voro yks'tuumaan puita takaisin nakellessaan. 
  "Täähä mänj' yheks' rumppoomiseks'!" 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti