lauantai 12. marraskuuta 2016

45/2016

  Lopuillaan oleva viikko  pysyy mielessäni niin kauan, kun älli pelaa, elinpäiviä riittää: Trump voitti, Cohen poistui. Järisyttäviä uutisia molemmat. Yhtä järisyttäviä siinä mielessä, että kumpaakin toivoin yhtä vähän. Enkä kumpaankaan voinut vaikuttaa.
  Leonard lähti kesken aktiivisen luomiskauden, kerrotaan. Uudenlaista Cohenia oli tiemmä valmisteilla.
  Trump voitti lupaamalla asioita, joita ei pysty toteuttamaan, osoittamalla tietämättömyytensä lähes kaikilla sivuamillaan aloilla, väheksyen ihmisarvoa ja luullen sanan korrekti liittyvän jotenkin limusiinin ruostumiseen tai hänelle tutumpaan lahjontaan (viimeinen huomio allekirjoittaneen oma päätelmä ja hän kantaa siitä täyden vastuun).

  Heinäkuu 1970. Olen saanut synttärilahjaksi Niilo "After the Goldrush"-albumin. Edesmenneeltä "omaltani" Emcheniltä. Vinkin olen toki itse antanut. Kuuntelen sitä ihan sekona. Usein Ahosen Ritin kanssa. Sattumalta tapaan Kalervon Lassin Mikkelissä. Vaihdamme kuulumisia, musiikki-sellaisia myös. Kerron Niilon levystä. Lassi sanoo, että muistappa sellaiset nimet, kuin Leonard Cohen ja Van Morrison. Pian lähdemme Ruikun kera Saksan reissulle. Kun sieltä  seuraavana kesänä palaamme, hankin itselleni sekä Leonardin että Vanin levtyksiä. Siitä alkaa pitkä rakkauteni Leonard Coheniin.

  1.3.1974. Menemme Hilpan kanssa naimisiin. Maistraatissa. Notaari, kaksi todistajaa ja me. Todistajina Kari P. ja vaimonsa Ille. Suunnilleen ainoat, jotka siihen aikaan Lahdesta tunnen. Virallisen osuuden jälkeen meille kahville. Levylautasella Cohenin "Songs from a Room". Sitten syömään erääseen ravintolaan. Jossain vaiheessa Kari kysyy: "Oliko se levy kokonaan yhtä kappaletta?" Erikoinen kysymys minulle, joka tunsin jokaisen biisin läpikotaisin, enkä olisi niitä voinut toisiinsa sekoittaa.

  Toukokuu 2014. Ajelemme perjantaina kohti Anttolaa. Hilppa, minä ja Elina. Hilppa ja minä menossa Avokkaaseen, Elina Piskolaan. Tikulta soi Cohenin "Popular Problems". Jossain vaiheessa utelee äiti: "Lauletaanko tuolla, vaiko puhutaan? Onko se jostakin elokuvasta?"
  "Runoja ne on, tyydyn vastaamaan".
 
  Siinä pari muistoa, jotka sivuavat Cohenia. Ja osoituksia siitä, että kaikkeen musiikkiin pitää paneutua tajutakseen, mistä on kyse.
 
  R.I.P. Leonard, musiikkisi ja runosi elävät.

  Trump on aina ollut minulle esimerkki kaikesta siitä, mistä Amerikoissa en pidä. Häikäilemättömyyden, korruption, opportunismin ja väärän vallankäytön ruumiillistuma. Ihminen, jollaisen toivoisin viimeisenä tarrautuvan ylimmän johdon kahvoihin.

  Kasva edes hiukkasen pestisi arvoiseksi Donald.

  Kaikille Peace & Love. Eläville ja kuolleille, oleville ja meneville, välittäville ja välinpitämättömille, äänestäjille ja äänestämättä jättäneille, hurraaville ja huokaaville, iloisille ja surullisille, maansa myyneille ja tonttinsa lunastaneille, takaisin lähetetyille ja takaisinlähettäjille, Välimerestä pelastetuille ja Välimerstä pelastaville, feministeille ja misogyyneille, anakoreeteille ja linssiluteille, homofobiasta kärsiville ja androgyyneille, alkuperäisille ja emigranteille, alkukodissaan yhä asuville ja sieltä koko käsin koko planeetan valloittaneille, ihan kaikille. Elämä jatkuu. Joskus, jossain, jotenkin, ihmiskunta vielä kokee täyttymyksensä.
  Peppellä on näköjään, kaikesta huolimatta, menossa  tulevaisuudenuskoinen, apaattisuudesta vapaa ja kyynisyyden kaikottanut kausi. Sellaista tarvitaan kaamoksen painaessa päälle järjettömyyden läpitunkemassa maailmassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti